Annonce
Aarhus

Sagt op af kommunen: Den sidste tid med kunstnerkliken

Snart er det slut i Spanien 19B. Fra venstre Peter Ebbesen, Line Tjhordarson, Klaus Bahnsen, Jon Gislason og Hardy Brix.   Foto: Axel Schütt
Fem kunstnere skal forlade gammel bygning i Sydhavnen, hvor nogle har været over 30 år, men de får tilbudt noget nyt.
Annonce

AARHUS: I mere end 30 år har århusianske kunstnere haft værksted i det gamle gasværk i Sydhavnen. På adressen Spanien 19B og senere Kalkværksvej 3 har mange haft et godt fællesskab i mere end ydmyge rammer, og det har de kunnet lide.

Men snart er det slut i lige netop det hus.

Lige nu udfolder fem kunstnere deres kreative evner bag de tilsværtede murstensvægge og undertiden et noget uorganiseret indre.

De er sagt op.

1. april næste år gælder deres lejemål ikke længere, og de skal rykke ud, om ikke lige på dagen, så i hvert fald ikke så lang tid efter.


Vi er sagt op og har fået at vide, at her skal være restaurant og galleri.

Jon Gislason


Men Aarhus Kommune tager vare på dem. Hvis de ønsker det, kan de blive genhuset i det såkaldte bylager, der er genbo med 50-100 meters afstand. Her kan de være i hvert fald fire år, og der bliver otte værksteder.

Til den tid skulle adressen 19B gerne være sat i stand, så de, der vil, kan flytte tilbage.

- Vi er sagt op og har fået at vide, at her skal være restaurant og galleri. Der bliver fire værksteder, som vi kan flytte ind i. Men på mindre plads og til en noget højere husleje end den, vi har her, og den, vi får i bylageret, siger Jon Gislason, der er en af de fem tilbageværende kunstnere. Han har arbejdet på stedet i 32 år og er ærgerlig over at skulle ud.

Længst tid har Klaus Bahnsen været der med 35 år. Hardy Brix har benyttet stedet i 30 år, Peter Ebbesen i 23 år og Line Thordarson i 20 år.

Annonce

Vil ind i det renoverede

Line Thordarson, der især laver skulpturer, vil rykke ind i et af de værksteder, der kommer i huset.

- Jeg ser frem til at rykke ind i et opdateret sted med god mulighed for at sælge af mine værker, fordi restauranten og området vil trække publikum til, siger hun, der ikke klager over, at huslejen bliver højere.


Alene at der er andre til stede, giver en god, kreativ energi.

Line Thordarson


Ældst af de fem er Hardy Brix på 69 år, Klaus Bahnsen er 68, Jon Gislasen 60, Peter Ebbesen 60 og Line Thordarson 55 år.

Den ældste del af huset på adressen Spanien 19B er fra 1860, mens noget er bygget på i 1922. Det blev brugt som blandt andet smedje af gasværket på stedet.

Annonce

Ærgerlig

Men hvordan har de det med at skulle ud?

- Det ærgrer os, for vi har et godt fællesskab og et godt miljø her. Vi sidder ikke lårene af hinanden, men arbejder på hvert sit værksted, og vi respekterer hinanden. Vi bryder ikke unødigt ind, og vi lukker som regel vores dør, når vi arbejder, siger Hardy Brix.

De mødes ikke privat, men har et glimrende socialt samvær i huset.

- Alene at der er andre til stede, giver en god, kreativ energi, siger Line Thordarson.

Flere af dem har holdt udstillinger sammen, for eksempel på Silkeborg Bad og i kulturhuset i Hinnerup i efteråret, hvor alle udstillede.

Huset har tidligere rummet den navnkundige Per Kramer, som døde for nogle år siden. Sidste år døde Arne Granberg, som også havde værksted der, og tidligere i år forlad Jan Balling huset efter mange år. Han er flyttet til Lønstrup i Nordjylland.

Annonce

Mange besøg

- Der kommer mange og besøger os, bare for at snakke og se, hvad vi laver, fortæller Klaus Bahnsen, der i øvrigt holder en soloudstilling på naboadressen Kalkværksvej 7B fra 17. til 30. oktober.

- Vi har også givet husly til kunstnere udefra, så de har haft et sted at arbejde, og da Hans Krull lavede sine skulpturer til Hotel Royal, lånte han værkstedet her, siger de.

Kvarteret i Sydhavnen, hvor værkstedet ligger, er købt af entreprenørfirmaet Enggaard, der udvikler det. Og kunsten spiller med.

Blandt andet flytter Det Jyske Kunstakademi hertil. Enggaard bygger et nyt hus til akademiet, som sælger sin gamle ejendom i Mejlgade 32-34. Hvornår det sker, er uvist.

Bygningen Spanien 19C skal rives ned. Her er der udstillingssted og værksted for kunstneren Gudrun Steen-Andersen.

Besøg dem

  • Hardy Brix, Line Thordarson og Jon Gislason er med i "Spor kunsten" lørdag 3. og søndag 4. oktober. De holder deres værksteder åbne kl. 11-17. Adressen er Kalkværksvej 3, Aarhus.
  • Se alle deltagere på sporkunsten.dk.
De fem kunstnere i Per Kramers tidligere værksted, der nu bliver brugt til udstillinger. Fra venstre Hardy Brix, Line Thordarson, Jon Gislason, Peter Ebbesen og Klaus Bahnsen. De tre til venstre er med i "Spor kunsten" og åbner deres værksteder lørdag 3. og søndag 4. oktober. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce