Annonce
Debat

Salg af kommunalt ejede boliger: Hvor er logikken?

- Det udsalg er som at tisse i bukserne for at få varmen (...) Kommunens egne tal viser, at udlejningerne hviler i sig selv økonomisk. Det kan ikke gøres billigere i boliger, som andre ejer, skriver Solveig Munk. Privatfoto

Læserbrev: Tak, Aarhus Byråd, om I vil stoppe udsalget af kommunalt ejede boliger. Et fundament i socialt arbejde.

Det udsalg er som at tisse i bukserne for at få varmen.

I siger, det er for at få indtægter til at finansiere kommunens udgifter til kommunale velfærdsopgaver. Men kommunens boliger udfører jo netop en kommunal opgave: At huse mindrebemidlede, sårbare, hjemløse, handicappede eller psykisk syge borgere. I får gratis socialt arbejde fra beboer til beboer med i hatten.

Kommunens egne tal viser, at udlejningerne hviler i sig selv økonomisk. Det kan ikke gøres billigere i boliger, som andre ejer. Tværtimod vil det blive dyrere for kommunekassen at huse de borgere, man har pligt til at huse, i almene eller private boliger end i kommunale.

Så hvor er logikken?

På det kommende byrådsmøde skal byrådet konkret tage stilling til salg af de gule huse på Poul Martin Møllers Vej.

Husene er opført i 1925 og har tjent som kommunale husvildeboliger lige siden. De er tegnet af Aarhus bys første stadsarkitekt. Arbejderklassen skulle bo pænt, sundt og betaleligt, var Socialdemokratiets mantra – dengang.


Økonomisk og boligmæssig tryghed er basale behov for socialpolitikken at opfylde. De kommunale boliger har udgjort er vigtigt fundament i byens socialpolitik i 100 år. Det fundament bryder I ned, hvis I fastholder et salg. Hvor er logikken?

Solveig Munk


At eje og udleje boliger burde være en kommunal opgave, blev fastslået af et klassebevidst Socialdemokrati, der mente, at boligudlejning var så vigtig en opgave, at det ikke burde overlades til kapitalister. De mente, at når byen kunne bruge de tilstrømmende arbejdere til at bidrage til væksten, kunne kommunen, i det mindste, sørge for kommunale boliger til dem.

Nuværende Socialdemokrati og byrådet har vision for Aarhus om ”plads til alle” og om ”blandet by”. Ved at sælge de 88 boliger bidrager byrådet til at gøre boligerne til genstand for kapitalistisk spekulation og til gentrificering af Midtbyen. Midtbyen vil være forbeholdt vi hvide, privilegerede middelklasser og borgerskabet. Hvor er logikken?

Partierne kommer med mange kunstige argumenter:

Som f.eks. at der ikke er behov for boligerne. Hallo: Byen har 750 registrerede hjemløse. Så ikke behov? Som f.eks. at boligerne ikke bebos af målgruppen, når beboerne er så ressourcestærke, at de kan argumentere mod salget. Hallo: Hvad er det for forestillinger, I har om mindrebemidlede og udsatte borgere?

Hvor er logikken?

Økonomisk og boligmæssig tryghed er basale behov for socialpolitikken at opfylde. De kommunale boliger har udgjort er vigtigt fundament i byens socialpolitik i 100 år.

Det fundament bryder I ned, hvis I fastholder et salg. Hvor er logikken?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce