Annonce
Erhverv

Salg af medicin til udlandet trækker den danske eksport op

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Dansk økonomi er endnu ikke for alvor ramt af, at verdensøkonomien knager, lyder det fra økonom.

Salget af danske varer til udlandet har været stigende i første halvdel af 2019, og særligt medicin trækker op.

Samlet er den danske eksport af varer steget med 6,1 procent i årets første seks måneder sammenlignet med 2018. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Hos Danske Bank vurderer cheføkonom Las Olsen, at dansk økonomi indtil videre ikke for alvor er blevet ramt af, at verdensøkonomien generelt set viser tegn på afmatning.

- Det kommer næppe til at blive ved, for Danmark er en integreret del af den globale økonomi, og vi har på det seneste set temmelig pessimistiske meldinger fra de danske virksomheder og begyndende tegn på svaghed på arbejdsmarkedet, siger Las Olsen i en kommentar.

- Men tallene understreger, at vi næppe hører til dem, der er mest udsatte, blandt andet fordi vi ikke har sat konkurrenceevnen over styr i dette opsving, siger han.

Han fremhæver ud over salget af medicin, at der har været en god eksport på søtransport, som også indgår i regnskabet for eksporten.

Det er på trods af handelskrigen mellem USA og Kina. De to lande har de seneste år begrænset handlen på hinandens varer.

Juni - isoleret set - viste et fald på 4,9 procent i dansk eksport. Hos interesseorganisationen Dansk Industri ser man ikke anledning til at tolke negativt på et fald i en enkelt måned.

Chefanalytiker Allan Sørensen ser dog risiko for, at salget af varer til udlandet kan komme under pres i resten af 2019.

- Væksten i EU har ikke været lavere i seks år, og sammen med den eskalerede handelskrig og øgede risiko for et hårdt brexit kan det spænde ben for eksporten, siger han i en kommentar.

/ritzau/

Annonce
Link til tal på Danmarks Statistiks hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fiskerihavnen er til liv og fiskeri – ikke langtidsparkering

Det er ikke noget mere trist, end når vi mister nogle af de unikke miljøer, vi har i byen. Kommunen har ændret reglerne for parkering på havnen, så området kan slippe for bilister, der kommer og stiller bilen i otte timer. Og det er en god idé. Fiskerihavnen skal ikke være til opmagasinering af transportmidler, men et sted, hvor der kan skabes liv og drives forretning til glæde for alle århusianere. Men når de to konkurrerende fiskehandlere på Fiskerivej i samme ombæring står sammen og råber op om, at de nye regler er skadelige for deres forretning, blandt andet fordi man samtidigt fjerner flere af pareringpladser på Fiskerivej for at give plads til cyklister, så er det også en vigtig pointe. Hvis der ikke længere kan være havnerelateret virksomhed på havnen, så er iveren efter at vækste og gøre byen til en cykelby kommet for vidt. P. Clausens Fiskehandel og Havnens Fiskehus er institutioner i Aarhus, og man flytter ikke bare virksomheder, der larmer og lugter til et andet sted i byen. De skal ligge på havnen, og derfor er det glædeligt, at blandt andre Venstres Hans Skou er gået ind i sagen for at sikre, at der fortsat kan drives forretning på Fiskerihavnen. Siden er der gået politisk forvirring og en slags mudderkastning i den mellem de to rådmænd, (for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V) og for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R)), som ikke kan blive enige om, hvem der har ansvaret for, at de nye regler i første omgang gik igennem. Det er heller ikke det væsentligste. Det er i stedet, at der bliver lavet en ændring, så man både slipper for pendlerne samtidigt med, at man gør stedet attraktivt for fiskehandlernes kunder, for Havnens Varmestue og for de to restauranter på Fiskerivej. Forleden var det netop Venstres Hans Skou og Bümyamin Simsek, der sikrede, at en populær vinhandler på Kystpromenaden kunne blive, selvom planerne var, at deres bygning skulle rives ned og erstattes af noget nyt. På den måde sikrede de et sted, der giver havnen liv. Lad os håbe, de gør det samme med parkeringsituationen på Fiskerivej.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Annonce