Annonce
Erhverv

Salget af sommerhuse er vendt

RB PLUS Salget af sommerhuse eksploderer- - ARKIVFOTO 2012 af Sommerhus til salg i Hvide Sande- - Se RB INDLAND 16.44- - Ikke siden finanskrisen for ti år siden er der solgt så mange sommerhuse som den seneste måned. I udkantsdanmark håber de på afsmitning på boligsalget generelt.. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017)

Redkordmange sommerhuse er til salg, men i maj i år blev der solgt så mange, at der breder sig en vis optimisme. Situationen er gunstig for køberne, fordi det store udbud presser priserne ned.

Annonce

Salget af sommerhuse steg markant i maj. Måneden markerer sig nu som den med mest aktivitet på markedet siden før finanskrisen. I alt 1.069 sommerhuse skiftede hænder i sidste måned, hvilket er over 300 flere end i samme periode sidste år. Det svarer til en stigning på 40 procent. Det oplyser Boligsiden.dk

Den markante stigning kommer i kølvandet på en periode med stort fokus på sommerhusmarkedet. Folketinget vedtog tidligere på året et lovforslag om at øge realkreditbelåningen på lån til sommerhuskøb fra 60 til 75 procent. Loven trådte i kraft 1. maj i år.

Det øgede salg er bredt fordelt på områder i hele landet. I alt 36 postnumre har oplevet en stigning, når man sammenligner årets første fem måneder med samme periode sidste år. Den største stigning ses i Knebel på Djursland, hvor salget er steget med 62 procent.

Med i top 5 over de største stigninger er desuden Holbæk i Vestsjælland, Blåvand i Vestjylland, Otterup på Nordfyn og Hornbæk i Nordsjælland.

Annonce

Store sæsonudsving

Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videnscenter følger området tæt, og han siger: - Salget af sommerhuse er endelig vendt, og den proces har på landsplan været i gang i et stykke tid, men ikke så tydeligt. Det kunne se ud til, at det har accelereret på det allerseneste. Sommerhussalg er meget stærkt sæsonafhængigt, derfor skal månedstal tages med varsomhed.

Han har udarbejdet den figur, der viser antallet af nedtagne huse, som er fritidshuse der enten er blevet solgt eller af andre grunde fjernet fra udbud (sælgeren fortrød, eller han gav op, eller han gav op midlertidigt og skiftede så måske senere ejendomsmægler). Nedtagne er ikke automatisk lig med salg, men vi må gå ud fra, at der er en vis, stærk korrelation. I figuren er der lagt en tendenslinje ind for at tydeliggøre den mere langsigtede tendens.

Annonce

Rekordstort udbud

Udviklingen i maj har fået optimistiske overskrifter med på vejen a la 'For første gang i ti år eksploderer sommerhussalget', som dr.dk skrev forleden.

- Ja, men salget er da også gået op, så for en gangs skyld har de ret. De glemmer så lidt at fortælle, at udbuddet er rekordstort, og at der er masser at vælge imellem, og det bliver der ved med at være i resten af 2017, 2018 og også i forårs- og sommersæsonen 2019, fastslår Curt Liliegren.

Han har også lavet figuren over udbudte fritidshuse på baggrund af tal fra Boligudbudsstatistikken fra FinansDanmark og til og med maj 2017.

- Men der er ikke tegn på, at det samlede udbud falder. Det store udbud vil nok trykke priserne et godt stykke tid endnu. Vi ligger på en 12.000 udbudte fritidshuse i dag mod 3.000 tilbage i starten af den betragtede periode i 2004, forklarer Curt Liliegreen.

Han har dog også en optimistisk slutbemærkning:

-Men det er kun godt for køber, og det store udbud skal da nok også lokke en del købere på banen, for der er virkelig meget at vælge mellem og noget for enhver smag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester til rådmand: Træk selv fogedforbud tilbage i plejesag

Aarhus

Rådmand vil droppe fogedforbuddet mod dokumentar: Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV2 tilbage

AGF For abonnenter

Bagkanten: Hvem når bolden først? AGF står formmæssigt stærkest inden 'sølvfinale' i Parken

Annonce