Annonce
Danmark

Samfundsforsker advarer mod konflikt: Der er blevet for stor forskel på rige og fattige kommuner

Ifølge samfundsforsker Lise Lyck er der for stor forskel på den service rige og fattige kommuner kan tilbyde borgerne. Billedet af Lise Lyck er taget på en konference om udkantsdanmark i 2014. Arkivfoto: Mads Hansen

Det er en konfliktoptrapning, når en række provinskommuner føler sig nødsaget til at trække staten i retten, og det skal tages alvorligt. Sådan lyder det fra samfundsforsker Lise Lyck fra Copenhagen Business School, CBS. Hun vurderer, der er blevet for stor forskel på rige og fattige kommuner.

Stævning: Hvis en række provinskommuner 1. april indsender en stævning af staten som planlagt, er de med til at skrive retshistorie. Men står det til samfundsforsker Lise Lyck fra Copenhagen Business School, CBS skal striden løses, inden det når så vidt.

Hun mener, staten bør kompensere de kommuner, der har mistet store millionbeløb i udligning, fordi en statistik om udlændinges uddannelsesniveau ikke blev opdateret.

- Retssagen er et udtryk for øget konflikt. På kort sigt bør Folketinget kompensere kommunerne, hvis de vil have tilliden tilbage til systemet, siger Lise Lyck.

Meningen med den statslige-kommunale udligning er, at sikre, at alle kommuner har et nogenlunde ens serviceniveau overfor borgerne. Men det lever det ikke op til i øjeblikket, mener blandt andre borgmestre fra Nyborg, Hjørring, Jammerbugt og Brønderslev, der deltog i en høring om udligningssystemet på Christiansborg i sidste uge.

Her forklarede borgmestrene, at de ikke ønsker en retssag mod staten, men ikke ser anden udvej, hvis deres kommuner ikke kompenseres for de penge, de har tabt på grund af de manglende oplysninger om udlændinges uddannelsesniveau.

Samtidig ytrede de stor utilfredshed med udligningssystemet generelt. Kommunerne kritiserede, at de trods højere skatteprocenter stadig har markant lavere serviceniveau end de rige kommuner.

Annonce

Fyn og Jylland mistede milliardbeløb

I 2006 stoppede udlændinges uddannelsesniveau imod reglerne med at indgå i beregningerne af de støttebeløb, landets kommuner modtager gennem den statslige kommunale udligning.

Lemvig Kommune gjorde i 2014 Økonomi- og Indenrigsministeriet opmærksom på de manglende oplysninger, men først fra år 2019 indgår de igen i beregningerne.

De manglende oplysninger om udlændinges uddannelsesniveau er skyld i, at fynske og jyske kommuner samlet fik 1,4 milliarder kroner for lidt i tilskud fra staten i 2015-2018, mens hovedstads-kommuner er blevet uretmæssigt forgyldt.Folketinget har tildelt de kommuner, som har fået for høje støttebeløb i perioden ekstra penge som kompensation for de tabte indtægter i to år. Men de kommuner, der har fået for lidt i tilskud på grund af fejlen, er ikke blevet kompenseret.Den forskel er grunden til, at 12 kommuner indtil videre har besluttet at trække staten i retten.

Kommuner i spændetrøje

Samfundsforsker Lise Lyck giver borgmestrene ret i deres kritik. Der er noget helt galt med det danske omfordelingssystem mellem kommunerne, vurderer hun.

- Forskellen på de rige og fattige kommuner er blevet for stor. Vi har en meget stor ulighed og en høj grad af centralisering. Konsekvensen er, at de fattige kommuner ikke har mulighed for at komme i gang med vækst, og de rige kommuner har intet incitament for at gøre noget. Kommunerne har fået spændetrøje på, siger hun.

Lise Lyck frygter, forskellene på kommunerne i øjeblikket er så store, at de kan få borgerne til at flytte væk fra de fattige kommuner.

- Det vil forstærke problemet. Vi får dele af Danmark, der er ubeboelige. Vi skal helst ikke ende som i Frankrig med de gule veste eller andre steder, der kommer ud i ekstremer. Derfor skal vi gøre noget, men vi kan, og det kan vi heldigvis i Danmark, men det kræver, at kommunerne tages alvorligt, siger hun.

Ifølge samfundsforskeren er løsning på lang sigt et nyt og mere simpelt udligningssystem til, hvis kommunerne igen skal få tillid til, at udligningen foregår på en rimelig måde. Det kræver blandt andet, at kommunerne ikke kan spekulere i tallene for at udnytte systemet til egen vinding. Samtidig vurderer forskeren, at hovedstadsudligningen bør afskaffes, og at faktorer som udlændinge og beskæftigelse skal over i et andet system.

- I udligningen bør der kun være objektive tal. Man bør måle kommunerne ud fra parametre som den skattepligtige indkomst. Parametre, der ikke kan gradbøjes, siger Lise Lyck.

- Ingen kan gennemskue systemet

Kim Ruberg formand for organisationen Balance Danmark er overordnet enig i Lise Lycks konklusioner. Han vil dog ikke tage stilling til de enkelte kritierier endnu. I stedet foreslår han, at der nedsættes en "ekspertkommision".

- Ikke med embedsmænd, men med praktikere ude fra kommunerne og eksperter fra universiteterne, så vi kan få et helt nyt system. Det nuværende system er blevet fuldstændig vanvittigt, og der er ikke en eneste i Danmark, som kan gennemskue det, siger han.

Organisationens ønsker til et nyt udligningssystem er, at det skal være simpelt og objektivt. Samtidig mener Kim Ruberg, at det nye system i højere grad end i dag skal tilgodese provinskommunerne.

- Vi skal kunne give den samme service til alle borgere, uanset hvor de bor, og uanset hvordan de økonomiske tal er i de enkelte kommuner. Hvis staten vælger at lægge mange arbejdspladser i en kommune, skal der udlignes for det. Lige nu er der ved at blive så stor forskel i Danmark, at vi vil få en eller anden form for oprør, siger han.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) har flere gange afvist Socialdemokratiets forslag om at kompensere til de kommuner, der har fået for få penge gennem udligningsordningen på grund af de manglende oplysninger. Socialdemokratiet forsøger fortsat at få forslaget igennem, men partiet mangler støtte fra Dansk Folkeparti for at have flertal.

Til gengæld er der bred politisk enighed om, at at udligningssystemet skal laves om, og flere politikere har udtalt, at det er en bunden opgave for den nye regering efter valget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Genåbning af idrætshøjskole er problematisk: Nye krav ville have givet grund til overvejelse

Annonce