Annonce
Østjylland

Samsø-borgmester bliver dansk statsborger og skal give sig selv hånden - Jacob Bundsgaard træder til med håndtryk

Marcel Meijer bliver på tirsdag officielt dansk statsborger. TV2 ØSTJYLLAND/
Samsøs borgmester, Marcel Meijer (S), bliver på tirsdag officielt dansk statsborger. Det markeres blandt andet ved et håndtryk til borgmesterkollega.

Det har taget ham tre år, men nu skulle den være god nok. Samsøs borgmester Marcel Meijer (S) bliver på tirsdag officielt dansk statsborger.

Som en del af processen skal de nye danskere ifølge loven give borgmesteren hånden, men det er gode grunde lidt svært for Marcel Meijer, som er født i Holland. Nu er der dog fundet en løsning.

- Jeg deltager i en ceremoni i Aarhus, hvor jeg skal give Jacob Bundsgaard (borgmester i Aarhus, red.) hånden. Det er langt fra første gang, jeg gør det, men på tirsdag bliver nok lidt mere speciel, siger Marcel Meijer til TV2 Østjylland.

Borgmesteren på Kattegat-øen har tidligere givet udtryk for, at han har det fint med mange af de krav, der stilles til nye danske statsborgere. Som eksempelvis danskkundskaber.

Men andre er ifølge ham mere overdrevne.

- Håndtrykket er et af dem, og så har jeg også skulle skrive under på, at jeg ikke er kriminel. Sådan noget burde man kunne tjekke op på en anden måde, mener Marcel Meijer.

Rent lavpraktisk betyder den kommende nye titel som dansker ikke alverden for borgmesteren. Han må fremover stemme til Folketingsvalget, men på den lange bane er han mere tryg ved at være dansk statsborger.

Erfaringer fra Storbritannien og Brexit har nemlig skabt en smule ængstelse for fremtiden.

- Jeg ved jo ikke, hvad et dansk statsborgerskab betyder i fremtiden. Jeg er overbevist om, at jeg vil blive på Samsø resten af livet, og det vil formentlig være lettere som dansk statsborger, forklarer Marcel Meijer.

Marcel Meijer flyttede til Samsø for snart 29 år siden og har været borgmester på øen siden 2014. For omkring tre år siden begyndte han så processen med at blive dansk statsborger. Og nu er ansøgningen så endelig gået igennem.

- Jeg synes godt nok, det har taget lang tid. Den slags sagsbehandlingstider ligger langt fra noget, vi har i kommunen, har Marcel Meijer tidligere sagt.

Ifølge dansk lov må en udlænding gerne være borgmester i en dansk kommune. Men en udlænding må ikke stille op til eller stemme ved Folketingsvalget.

Som borgmester var det derfor ikke et krav, at Marcel Meijer blev dansk statsborger. Men efter så mange år på øen, havde han alligevel lyst til at blive det.

- I mange år har det egentlig ikke sagt mig så meget at skulle blive dansk statsborger. Men når børnene bliver store og vokser op, så føler man sig efterhånden også hjemme her. Det er mit hjem, sagde Marcel Meijer.

- Det er nemt at lære folk at kende her på Samsø, og folk har tid til at snakke. Det er et godt sted at flytte til, og så føler man sig også nemmere hjemme.

Marcel Meijer er den eneste nye danske statsborger fra Samsø, som på tirsdag skal til ceremoni i Aarhus.

Kilde: TV2 Østjylland

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce