Annonce
Aarhus

Samsø går foran: Ekstra strøm gemmes i store batterier

Batterierne er over to meter høje og kan opsamle og gemme strømmen. Pr-foto
Forsøg med to meter høje batteriet kan brede sig til andre europæiske lande.

AARHUS/SAMSØ: Dansk udviklede kæmpebatterier er nu koblet til elnettet på Samsø. De skal opsamle den overskydende energi fra for eksempel solceller. Et lignende forsøg bliver for tiden lavet i Trigeparken i det nordlige Aarhus.

‘Xolta’ er navnet på de danskudviklede to meter høje lithium-batterier. De tager højde for forbrugernes adfærd. Lignende installationer bliver afprøvet på Madeira i Portugal og Orkneyøerne i Skotland.

De skal som del af et EU Horizon 2020-projekt være med til at løse elproblemet, når bådturismen får elnettet til at gløde om sommeren i Ballen Havn på Samsø, der har ambitioner om at være selvforsynende i 2030.

Kæmpebatterier

‘Xolta’ er navnet på de danskudviklede to meter høje lithium-batterier. De er en del af et EU Horizon 2020-projekt og skal være med til at løse elproblemet på Samsø, der har ambitioner om at være selvforsynende i 2030.

Strøm i overskud

Det meste af året producerer Samsø mere strøm fra solceller og vindmøller, end beboerne selv kan bruge, så de eksporterer det til fastlandet. Men når turisterne valfarter til Samsø, syvdobles antallet af mennesker, og i lystbådehavnen i Ballen, hvor projektet foregår, skal de lave aftensmad, vaske tøj og høre musik, så der bruges mere strøm, end de lokale solceller kan levere på én gang.

Det ændres der på nu, da overskydende solcelleenergi kan lagres i de store Xolta-batterier, der står på lystbådmarinaen i Ballen Havn.

- Vi kan f.eks. bruge al strømmen fra batterierne på spildevands- og varmepumper om natten, hvis vi ved, der kommer høj sol næste dag, siger Jan Jantzen, der er projektleder i Samsø Energiakademi.

Annonce

Andre lande klar

- Andre lande står klar til at kopiere, hvis det er en succes, siger Michael Kristensen, der er formand for Teknik & Miljøudvalget i Samsø Kommune.

- Batterier har længe været "the missing link" for at udnytte det fulde potentiale af vedvarende energi. Mens det er knap så svært at lave et stort batteri, er styringssystemet inde i det langt mere vanskeligt. Det skal virke 100 procent stabilt og kunne tilpasse sig elnettet for ikke at lave skade på det, siger Lars Barkler, administrerende direktør i den danske batteriproducent Lithium Balance.

- Vi følger nøje med i, hvordan teknologien udvikler sig. Elnettet på øer er særligt interessant, fordi de er så isolerede, siger Jørgen S. Christensen, forsknings- og teknologidirektør hos Dansk Energi.

Bliver projektet en succes, kan Langør, Mårup og Sælvig Havn samt færgen også få batterier.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce