Annonce
Kultur

Sang skal få os til at elske Polen

Daria Turowska er glad for at være i Aarhus og vil lære os mere om sit fædreland Polen. Foto: Kim Haugaard

Daria Turowska på 25 år har fået et kor til med 28 nationaliteter til at vokse sig stort og laver arrangement for sit hjemland på Godsbanen.

Annonce

AARHUS: Daria Turowska elsker Danmark, og nu vil den 25-årige polak have os til at elske sit hjemland.

Hun har boet i Aarhus siden 2012 og kom hertil for at uddanne sig på erhvervsakademiets linje for innovation og iværksætteri, og man må sige, at hun bruger, hvad hun har lært i sin bachelor.

Sang og kultur skal bringe nationaliteter sammen, mener Daria Turowska. Hun er godt i gang. Snart gør hun det meget håndfast for alle i byen med en dag på Godsbanen, hvor vi kan opleve polsk kultur, kunst, mad og levevis.

Hun har allerede sat gang i et kort med 28 nationaliteter. Det begyndte med 30 deltagere for et par år siden. Nu er der 70.

- Jeg har altid sunget meget og lavet musicals, og det fik jeg lyst til at genoptage, efter at jeg var kommet til Aarhus, forklarer hun, der var i praktik i Lær Dansk, som giver sprogundervisning. Hun tror på, at viden om kulturer og musik er den bedste måde at komme tættere på hinanden på.

Fall in Love with Poland

Godsbanen, Skovgårdsgade, Aarhus. Søndag 11. november kl. 12.15-18: "Fall in Love with Poland". Musik, sang, dans og smagprøver på polsk kultur. Udstilling af billeder fra den Oscar-nominerede film "Loving Vincent". Koncert af polsk-dansk komponist Thomas Bryla.I Danmark bor knap 40.000 polakker, og cirka 700 danske virksomheder har etableret sig i Polen.

Læs mere på Facebook: Pro Pace Aarhus International Choir.

Annonce

Dirigent

I Lær dansk var et lille kor, som hun havde lyst til at gøre større, og så kunne hun komme i gang med at synge igen.

- Jeg er god til at synge, men dirigere har jeg aldrig lært, og det er en stor rolle. Men jeg tænkte, at jeg kunne skabe noget andet med koret. Jeg kunne integrere mennesker i Danmark gennem musik, forklarer Daria Turowska, der er endt med at være leder af koret og dirigerer det på sin egen måde.

Hun er også en del af et andet projekt gennem Sangens Hus i Herning. De vil skabe internationale kor i 10 byer i Danmark. Starten er gået i Herning og Odense.

Annonce

For Fred

Det århusianske kor, som hedder ProPace (For Fred) Aarhus Interntional Choir har sunget på tre plejehjem, Dokk1 og Godsbanen.

- Vi synger på mange sprog, siger Daria Turowska, der kan tælle deltagere fra disse lande i koret: Japan, Tyskland, Finland, Portugal, Rumænien, Tjekkiet, Afrika, Polen, England, Litauen, Ukraine og Danmark.

- Mange af os er langt væk fra vores familier, men gennem sangen forstår vi hinanden og de problematikker, vi oplever i et fremmed land. Sang skaber fællesskaber, siger Daria Turowska, der kommer fra byen Biatystok og arbejder i virksomheden Liad Supply, som hjælper mennesker med at sammenligne lån og ligger i Møllevangskvarteret.

Annonce

Det moderne Polen

- I min hverdag har jeg taget det bedste fra Polen og mikset med det bedste fra Danmark. Blandt danskere er der ikke så stor distance, hierarki og autoritetstro som i Polen. Og Aarhus er ikke en storby, men den har det, som en stor by skal have, siger hun, der bor med sin polske kæreste på Trøjborg og kan lide at bruge Risskov og Den Permanente Badeanstalt og i øvrigt naturen og økologisk levevis.

- Og så sker der meget i kulturlivet i Aarhus, føjer hun til.

Om sit fædreland siger hun, at det ændrer sig hele tiden, er blevet moderniseret, og det ser slet ikke ud som de fleste danskere opfatter Polen.

- Der har været en stor udvikling, siger hun, der gerne ser, at vi i Danmark opdager det.

- Måske tænker man på vodka og billig arbejdskraft, når man hører ordet Polen. Men tænk på, at Polen også er Lech Walesa, Chopin, Kopernikus og smuk natur, ja, meget mere, end de fleste danskere tænker, siger Daria Turowska.

Arrangementet "Fall in Love with Poland" på Godsbanen foregår søndag 11. november kl. 12.15-18. Der bliver sang, musik, dansk, malerier og smagsprøver på polsk kultur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce