Annonce
Kultur

Sang skal få os til at elske Polen

Daria Turowska er glad for at være i Aarhus og vil lære os mere om sit fædreland Polen. Foto: Kim Haugaard

Daria Turowska på 25 år har fået et kor til med 28 nationaliteter til at vokse sig stort og laver arrangement for sit hjemland på Godsbanen.

AARHUS: Daria Turowska elsker Danmark, og nu vil den 25-årige polak have os til at elske sit hjemland.

Hun har boet i Aarhus siden 2012 og kom hertil for at uddanne sig på erhvervsakademiets linje for innovation og iværksætteri, og man må sige, at hun bruger, hvad hun har lært i sin bachelor.

Sang og kultur skal bringe nationaliteter sammen, mener Daria Turowska. Hun er godt i gang. Snart gør hun det meget håndfast for alle i byen med en dag på Godsbanen, hvor vi kan opleve polsk kultur, kunst, mad og levevis.

Hun har allerede sat gang i et kort med 28 nationaliteter. Det begyndte med 30 deltagere for et par år siden. Nu er der 70.

- Jeg har altid sunget meget og lavet musicals, og det fik jeg lyst til at genoptage, efter at jeg var kommet til Aarhus, forklarer hun, der var i praktik i Lær Dansk, som giver sprogundervisning. Hun tror på, at viden om kulturer og musik er den bedste måde at komme tættere på hinanden på.

Fall in Love with Poland

Godsbanen, Skovgårdsgade, Aarhus. Søndag 11. november kl. 12.15-18: "Fall in Love with Poland". Musik, sang, dans og smagprøver på polsk kultur. Udstilling af billeder fra den Oscar-nominerede film "Loving Vincent". Koncert af polsk-dansk komponist Thomas Bryla.I Danmark bor knap 40.000 polakker, og cirka 700 danske virksomheder har etableret sig i Polen.

Læs mere på Facebook: Pro Pace Aarhus International Choir.

Dirigent

I Lær dansk var et lille kor, som hun havde lyst til at gøre større, og så kunne hun komme i gang med at synge igen.

- Jeg er god til at synge, men dirigere har jeg aldrig lært, og det er en stor rolle. Men jeg tænkte, at jeg kunne skabe noget andet med koret. Jeg kunne integrere mennesker i Danmark gennem musik, forklarer Daria Turowska, der er endt med at være leder af koret og dirigerer det på sin egen måde.

Hun er også en del af et andet projekt gennem Sangens Hus i Herning. De vil skabe internationale kor i 10 byer i Danmark. Starten er gået i Herning og Odense.

Annonce

For Fred

Det århusianske kor, som hedder ProPace (For Fred) Aarhus Interntional Choir har sunget på tre plejehjem, Dokk1 og Godsbanen.

- Vi synger på mange sprog, siger Daria Turowska, der kan tælle deltagere fra disse lande i koret: Japan, Tyskland, Finland, Portugal, Rumænien, Tjekkiet, Afrika, Polen, England, Litauen, Ukraine og Danmark.

- Mange af os er langt væk fra vores familier, men gennem sangen forstår vi hinanden og de problematikker, vi oplever i et fremmed land. Sang skaber fællesskaber, siger Daria Turowska, der kommer fra byen Biatystok og arbejder i virksomheden Liad Supply, som hjælper mennesker med at sammenligne lån og ligger i Møllevangskvarteret.

Annonce

Det moderne Polen

- I min hverdag har jeg taget det bedste fra Polen og mikset med det bedste fra Danmark. Blandt danskere er der ikke så stor distance, hierarki og autoritetstro som i Polen. Og Aarhus er ikke en storby, men den har det, som en stor by skal have, siger hun, der bor med sin polske kæreste på Trøjborg og kan lide at bruge Risskov og Den Permanente Badeanstalt og i øvrigt naturen og økologisk levevis.

- Og så sker der meget i kulturlivet i Aarhus, føjer hun til.

Om sit fædreland siger hun, at det ændrer sig hele tiden, er blevet moderniseret, og det ser slet ikke ud som de fleste danskere opfatter Polen.

- Der har været en stor udvikling, siger hun, der gerne ser, at vi i Danmark opdager det.

- Måske tænker man på vodka og billig arbejdskraft, når man hører ordet Polen. Men tænk på, at Polen også er Lech Walesa, Chopin, Kopernikus og smuk natur, ja, meget mere, end de fleste danskere tænker, siger Daria Turowska.

Arrangementet "Fall in Love with Poland" på Godsbanen foregår søndag 11. november kl. 12.15-18. Der bliver sang, musik, dansk, malerier og smagsprøver på polsk kultur.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Kultur

Ikonisk radioshow bliver lagt på hylden efter 1142 udsendelser

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce