x
Annonce
Sport

Sara Slott opfordrer til at undgå forhastet OL-afgørelse

Dylan Martinez/Reuters
Sara Slott ser helst, at man venter fire uger med at træffe en endelig afgørelse om at udskyde OL eller ej.

Det kan sagtens være den rigtige løsning at udskyde OL i Tokyo med eksempelvis et år, men der er ingen grund til at træffe den beslutning i dag eller i morgen.

Sådan lyder det fra hækkeløberen Sara Slott Petersen, efter at Danmarks Idrætsforbund (DIF) har opfordret Den Internationale Olympiske Komité (IOC) til at udskyde OL i et år.

Hækkeløberen støtter søndagens udmelding fra IOC, der har sagt, at man vil vente op til fire uger med at træffe en afgørelse.

- Jeg bakker mere op om IOC's udmelding om, at de vil se den næste måned an. Det giver mere mening. Det virker som om, at alle panikker totalt lige nu. Jeg er sikker på, at IOC og de lokale værter træffer den rette beslutning.

- Jeg foretrækker, at man tør at slå koldt vand i blodet og så stoler på, at der ikke bliver afholdt et OL, hvis det er uforsvarligt, men at man lige giver det en måned mere, som IOC gerne vil.

- Ingen kan vide, hvordan udbruddet af coronavirus påvirker verden om en måned. Udviklingen går helt vildt hurtig, og det kan både være til den værre og den bedre side, siger Sara Slott Petersen.

Det Internationale Atletikforbund (IAAF) har i lighed med en række andre nationale olympiske komitéer også opfordret til at udskyde OL, mens Canada helt har afvist at sende atleter til Tokyo, hvis OL afvikles som planlagt med start 24. juli.

På baggrund af de meldinger har Japans premierminister, Shinzo Abe, for første gang erkendt, at en OL-udskydelse er en mulighed.

Sara Slott bryder sig ikke om, at store lande prøver at presse en OL-udskydelse igennem.

- Det er lidt ucharmerende adfærd, at lige så snart virusset har ramt de velfungerende og rige lande, der poster mange penge i sport - USA, Canada, Australien, Storbritannien og flere andre europæiske lande - så skal OL bare udskydes.

- Sådan virker det lige nu. Der var ingen, der snakkede om at udskyde OL, da Kina var lagt ned, eller af hensyn til konflikter eller borgerkrige andre steder i verden, hvor lande ligger fuldstændig underdrejet.

- Ikke sagt, at OL ikke kan ende med at blive udskudt, for det kan det. Men det er ucharmerende med den måde, det foregår på nu, hvor lande med en stor stemme og økonomi, lægger pres på for at få det udskudt.

- IOC kan nærmest ikke gøre andet end at udskyde det nu med de udmeldinger. Man har vredet armen om på IOC, siger hun.

DIF er blandt de nationale olympiske komitéer, der har lagt vægt på, at man ved at afholde OL som planlagt skævvrider konkurrencerne, fordi forberedelsesvilkårene varierer fra land til land alt efter restriktioner på grund af coronavirus.

Men det er i sig selv ikke nok til en OL-udskydelse, mener Sara Slott. Det er bare vilkår, siger den danske OL-sølvvinder fra 2016.

- Sportsforbund og sportsfolk lever af at planlægge ned i det mindste detalje, og de kan ikke lide usikkerheder. Jeg kan godt se, at den nuværende situation ikke giver den optimale forberedelse til OL, og at jeg nok ikke løber lige så hurtigt som ellers, men det er så på de vilkår, man konkurrerer.

- Det er rigtigt, at vilkårene måske ikke er lige, men det er også naivt at tro, at de ellers er det. For det er de ikke. Der er undtagelser, men udgangspunktet er, at dem, som investerer flest penge, vinder flest medaljer, siger hun.

Den 32-årige aarhusianer havde udset sig OL som sit sidste store mesterskab. Den plan kan en OL-udskydelse forpurre, men samtidig vil hun ikke afvise at fortsætte et år mere.

- Jeg har valgt at lade være med at bryde mit hoved med det, indtil der er afklaring om OL.

- Men spørgsmålet er ikke kun, om jeg har lyst til at fortsætte et år mere. Der er bundet økonomi op på det her, og mine aftaler løber til OL i år. Hvis jeg mister min støtte og mine kontrakter, så kan jeg have nok så meget lyst, men så er der ikke noget at diskutere. Jeg skal stadig betale min husleje, siger hun.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

Læserbrev

Læserbrev: Hvordan vi holder fast i fællesskabets styrke efter coronakrisen

For år tilbage kunne man se Kenn Loach-filmen ’The spirit af 45’. Den beskrev, hvorledes sammenholdet, der bragte England gennem krigen, ledte til en vision om et bedre samfund med solidaritet og fællesskab. Verden er ikke i krig i klassisk forstand. Men vi er angrebet af den globale coronapandemi, hvor vores forsvar i høj grad er afhængigt af, hvordan landets sundhedsvæsen er opbygget og fungerer. Om det er offentligt, eller om det er privatdrevet med den ulighed, det medfører. Heldigvis har vi i Danmark et offentligt drevet og finansieret sundhedsvæsen med en fælles koordinering mellem staten, regionen, kommunerne og de offentligt finansierede praktiserende læger. Lad os fortsat fastholde og styrke denne organisering. Dette gør det nemlig muligt, at vi kan samles i en fælles indsats, med et meget dedikeret personale, der er kastet ud i en fælles udfordring med at sikre borgernes ve og vel. De er så sandelig ’hverdagens helte’, som Enhedslisten plejer at kalde dem. Der er dog stadig masser at udfordringer. Som et forvarsel om fremtiden bliver vi presset med hensyn til personale. Ifølge Danske Sygeplejeråd vil vi i 2025 mangle 6000 sygeplejersker, hvor der aktuelt glædeligt er bevilliget 1000 nye sygeplejerske-stillinger. Tilsvarende melder FOA ud, at der mangler et endnu større antal SOSU-ansatte. Det bliver morgendagens udfordring. En anden udfordring er, hvordan vi sikrer det fornødne materiel i sundhedsvæsenet, så vi ikke er afhængige af det globale marked. Det er absurd, at vi er afhængige af import af værnemidler fra f.eks. Kina eller af donationer fra rigmænd i Kina. Det samme gælder produktion af testmidler. Det må være en del af læringen. Når corona-støvet har lagt sig, må vi se på de danske virksomheder, som på meget kort tid har været i stand til at omstille deres produktion. Som Idé-Pro i Glyngøre, der på fem dage omstillede sig til at producere plastikvisirer til sundhedsvæsenet. Eller som samarbejdet mellem et bryggeri og Nyborg Destilleri, der betyder, at vi igen kan finde håndsprit på hylderne. Disse eksempler må give stof til eftertanke. Sundhedsvæsenet må gentænke samarbejdet med danske virksomheder fremfor at gøre sig afhængig af store multinationale virksomheder. Tilsvarende var vi mange, der rystede på hovedet, da staten valgte at sælge Statens Seruminstituts vaccineproduktion til saudiarabisk kapital.

Aarhus

Singleliv med fixpunkter i en coronahverdag: Frisk luft, Facetime og en smuk solopgang

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Aarhus

Få overblikket: Genbrugspladser åbner igen efter coronalukning - men med adgangsbegrænsning og en løftet pegefinger

Annonce