Annonce
Kultur

Tina Dickow ser frem til en helt speciel aften i Aarhus: - Det er vildt at skulle starte med så stor en koncert

Tina Dickow har sit nye album "Bitte Små Ryk" med i bagagen, når hun 6. maj skal indvie Tivoli Frihedens nye scene. Foto: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix
Tina Dickow er på gaden med sit første dansksprogede album "Bitte Små Ryk". En plade som kommer i kølvandet på to år med isolation, uvished og afsavn. Forleden var hun i Aarhus for at øve med sit band op til de store udendørskoncerter, som med en pandemi på retur nu igen kan finde sted hen over sommeren. Den første i rækken bliver 6. maj i Friheden, hvor hun har æren af at åbne parkens nye scene.

AARHUS: "Musikalsk uimodståelig", "en milepæl i karrieren" og "magnetiske melodier" er nogle af de ord som landets anmeldere de seneste dage har hæftet på Tina Dickows nye album "Bitte Små Ryk", der udkom 1. april.

Det 11. i rækken men det første på dansk og måske derfor har udgivelsen været "overraskende nervepirrende", som Tina Dickow udtrykker det, da vi sætter hinanden i stævne på Emmery's i Åbyhøj, hendes gamle barndomskvarter.

- Undervejs har jeg har ikke tænkt så meget over, at det var på dansk. Det er noget, der er kommet snigende over nogle år, at jeg var begyndt at få ideer på dansk. Der var noget som trak i den retning. Savnet af Danmark blev så utroligt stærkt i den periode, hvor jeg ikke har kunnet rejse hertil som gjorde, at selvfølgelig skulle det være nu, fortæller hun.

Annonce

Tidligere har hensynet til de internationale fans afholdt hende fra at kaste sig ud i det at udgive sange på modersmålet, fordi de så skulle vente længere tid på nye sange.

- Men da corona ramte, var alt andet lige meget. Min verden blev bare mindre - på godt og ondt. Jeg har været ude af ræset i to år, så tanken om, at nogen skulle vente et år mere på et album, var sådan lidt 'so what', siger Tina Dickow og trækker på skulderen.

Hun har altid tænkt sig, at det ville være usandsynligt, at de udenlandske fans ville give lyttetid til et dansksproget album. Men der tog hun fejl. For da nyheden om "Bitte Små Ryk" kom ud på hendes internationale website søndag, begyndte de positive tilbagemeldinger til hendes store overraskelse at banke på.

- Jeg så en kommentar i går, som var meget rørende og siger noget om, hvad det er, musik kan, siger Tina Dickow og scroller på sin telefon.

I kommentaren skriver en kvinde på engelsk: "Selvom jeg ikke forstår sproget, føler jeg, at din stemme gennem årene er blevet så velkendt for mig, at den er sit eget sprog. Det kan lyde skørt, men selvom jeg ikke forstår dansk, føler jeg, jeg forstår hvert eneste ord på albummet".

- Det er meget interessant og meget rørende. Det er da kæmpestort, siger Tina Dickow og kigger smilende op fra telefonen.

- Jeg forstår egentlig godt, hvad hun mener, for jeg har også lyttet rigtig meget til den islandske sanger Ásgeir Trausti uden virkelig at forstå, hvad han synger. Men jeg fanger fuldstændig nerven og stemningen og føler mennesket, siger hun og læner sig frem for at understrege sine ord.

- Men jeg havde nok tænkt, at det var fordi, islandsk er så blødt og poetisk-lydende et sprog. Jeg har haft en fordom om, at det danske sprog var hårdt og groft for folk, der ikke forstår det. Derfor havde jeg tænkt, at det ikke ville være en lyd, som havde en international appel. Men det kan godt være, at jeg har været for hård. Jeg har også oplevet, at det var nemmere at bløde det op, end jeg havde troet, og at jeg godt kunne skrive i samme stemning, som jeg plejer, forklarer den århusianske musiker.

Åbner Friheden

Tina Dickow er et smut i sin gamle hjemby for sammen med sit band at øve op til de store udendørskoncerter, som står for døren hen over sommeren.

Der er noget, vi skal have fordøjet. Lære at leve med og på en eller anden måde finde os selv tilrette i denne verden, som har vist sig at være lidt mere uforudsigelig, end vi gik og troede.

Tina Dickow, musiker og sangskriver

Den første i rækken bliver 6. maj i Tivoli Friheden, hvor hun skal åbne forlystelsesparkens nye koncertscene.

- Det er vildt at skulle starte med så stor en koncert på hjemmebane. Jeg er meget stolt over at have fået til opgave at åbne scenen. Det er en stor ære. Det glæder jeg mig meget til, og jeg ved, at det bliver en stor aften på alle måder. En følelsesmæssig, mental eksplosion af indtryk efter de her år, siger Tina Dickow, der kommer til at dele scenen med sit band og musikalske gæster, som endnu ikke er offentliggjort.

Stiften var i februar på besøg i Tivoli Friheden for at se, hvordan opførelsen af den nye scene skred frem. Foto: Jens Thaysen

Tanken om, at hun om en måned skal stå foran op mod 17.000 publikummer i Friheden virker nærmest urealistisk.

- Alt er helt vildt overvældende lige nu. Det er som at gå fra 0 til 100 på få sekunder, fordi alt i de seneste to år, har været så anderledes fra, hvordan mit liv de forløbende 20 år har været. Rigtig mange ting er blevet taget for givet, fordi vi altid bare har kunnet spille de koncerter, vi ville. Så jeg vender tilbage med en helt ny taknemmelighed, siger hun alvorligt.

- Det er næsten med en følelse af, at det er helt uvirkeligt at kunne stå der igen. Sidst vi spillede i Friheden var i 2019. Det var et højdepunkt den sommer. Alt gik op i en højere enhed, så hvis bare vi kommer i nærheden af den oplevelse, så tror jeg, at jeg bliver en meget grådkvalt sangerinde, siger hun med glimt i øjet.

Tina Dickow er taknemmelig for igen at kunne spille sin musik foran et live-publikum. Foto: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix
Annonce

Mere skrøbelig

"Bitte Små Ryk" er som flere af hendes tidligere albums blevet til i hjemmestudiet i Island i tæt samarbejde med hendes musikermand Helgi Jónsson. En vant situation og så alligevel ikke.

- Det har været sværere denne gang – jeg har været sværere denne gang, siger hun.

- Måske var det økuller på grund af nedlukningerne og isolationen, og måske var det, fordi det var på dansk og anderledes hudløst denne gang. Hele processen omkring albummet, har bare været mere skrøbelig. Måske i et samspil af det hele.

- Jeg er blevet mere skrøbelig og følelsesladet i løbet af de seneste par år. Både fordi det har været, og stadig er, en følelsesladet tid, men at være væk fra scenen har også gjort mig mere blød. Når man har store koncerter i horisonten, er man nødt til at holde sig skarp og klar. Nu, hvor der ikke har været det, har jeg kunnet give slip og tage alting, som det kom. Det uforudsigelige tvinger én til at være mere i nuet, og når man er der, er man også mere modtagelig over for impulser, siger Tina Dickow. Foto: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix

Hun tager en tår af kaffen og uddyber tankerne om den hårde proces i studiet, hvor albummets 11 sange skulle forløses.

- Det er vældig kompliceret at producere musik. Og jeg misunder virkelig dem, som ved præcis, hvordan det skal lyde, og som har en klar fornemmelse af, at nu er de færdige. Jeg har en klar fornemmelse af, hvornår en sang er færdig. Men når det kommer til de måneder, hvor man sidder i studiet og skal forsøge at give sangen tøj på og forløse den, så er jeg langt mere i tvivl, siger hun for så hurtigt at tilføje:

- Men ikke mere end at jeg jo desværre ikke kan overlade det til andre, for jeg ved også godt, når det ikke er rigtigt, så det er noget, jeg er nødt til at gøre selv sammen med Helgi, fordi vi er så tunet ind på hinanden og på, hvor vi gerne vil hen med musikken.

"Bitte Små Ryk" er produceret i hjemmestudiet i Island af Tina Dickow og hendes mand Helgi Jónsson. De 11 nye sange på dansk, har været hårde at forløse i studiet, for hvornår er en sang produceret, så den får indfriet sit fulde potentiale. Foto: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix

Så meget desto mere varmer det, at albummet bliver modtaget og forstået på den anden side af højttalerne.

- Det er virkelig en lettelse. Også at mærke at en sang som "Lidt mere menneske", som ligger midt på albummet, rammer et eller andet i folk. Det er virkelig en sang, vi har kæmpet med. Jeg vidste, at linjerne rammer, som de skal, og at pointen er god nok, men ingen af de forskellige klæder, vi havde givet den på, virkede. Jeg har været så tæt på at opgive den sang mange gange. Så det er rart at mærke, at nu hvor den er ude, så lader det til at den rammer folk. De ved, hvad jeg mener med at være "lidt mere menneske" nu. Det er indkapslingen af, hvad jeg tager med videre fra det her, og hvorfor det også er så overvældende at skulle gå op på en stor, ny scene i Tivoli Friheden som det første, griner hun lidt, som om tanken er ubegribeligt.

Selv om "Bitte Små Ryk" er skrevet på dansk, har Tina Dickow også modtaget positive tilkendegivelser fra hendes udenlandske fans. Foto: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix

Men hun glæder sig også helt ubeskriveligt til at sende alle de nye sange ud over scenekanten til et lyslevende publikum. En situation som har været en mangelvare gennem to år i pandemiens skygge.

- Jeg tror på det. Særligt fordi dette album også rammer lige præcis noget af alt det, vi har savnet og følelserne af alt det, vi har været igennem. Jeg er sikker på, at det kommer vi til at kunne mærke, når vi er der sammen. At vi er i gang med en heling. Der er noget, vi skal have fordøjet. Lære at leve med og på en eller anden måde finde os selv tilrette i denne verden, som har vist sig at være lidt mere uforudsigelig, end vi gik og troede, siger Tina Dickow.


Tina Dickow spiller 6. maj i Tivoli Friheden, Aarhus.

Tina Dickow

Musiker, sangskriver og sanger Tina Dickow er født i 1977. Hun er opvokset i Åbyhøj, men flyttede i 2011 til Island, hvor hun bor sammen med sin mand, musikeren Helgi Jónsson, og deres tre børn.

1. april udkom hendes 11. album "Bitte Små Ryk", hendes første på dansk.

Albummet har fået flotte anmeldelser:

Politiken, 5 hjerter: "Tina Dickows første dansksprogede album er en milepæl i karrieren". Berlingske, 4 stjerner: "Bitte Små Ryk" er kort sagt lyden af mennesker, der kan deres kram. Og ikke mindst lyden af en dansk sangerinde, der endelig lader masken falde, så vi kan komme helt tæt på. Lad os håbe, at det bliver en vane".
JP, 4 stjerner: "Hun er i vokal storform og leveringsdygtig i en håndfuld magnetiske melodier".

Tina Dickow åbner 6. maj Tivoli Frihedens nye, store scene sammen med sit bandt og musikalske gæster, som endnu ikke er offentliggjort.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce