Annonce
Danmark

Scandinavian Star: Branden blusser op i Folketinget

Scandinavian Star blev ramt af seks brande, der kostede 159 mennesker livet. Slukningsarbejdet foregik til havs og her i havnen i den svenske by Lysekil, færgen blev bugseret til. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Der er for mange dunkle og ubesvarede spørgsmål i sagen om branden på Scandinavian Star, mener Dansk Folkeparti. Partiet kræver nu svar fra justitsministeren ved en forespørgselsdebat i folketinget.

Den manglende efterforskning af forsikringssvindel som motiv til at sætte ild på færgen Scandinavian Star 7. april 1990, hvor 159 mennesker omkom, lander nu i folketingssalen.

Det er Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, der rejser en forespørgselsdebat i folketinget med justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Nu skal vi have kastet lys over denne sag. Støtteforeningen for ofrene og de pårørende har påvist så mange mistanke-punkter, hvad angår forsikringssvindel som motiv for den påsatte brand, at det ikke giver nogen mening, at det ikke er blevet særskilt efterforsket i løbet af de 28 år. Der er så mange dunkle og ubesvarede spørgsmål, at vi er nødt til at få en forklaring fra justitsministeren, siger Peter Kofod til avisen Danmark.

Afhængigt af, hvad justitsministeren forklarer, sigter Peter Kofod mod, at forespørgselsdebatten munder ud i en folketingsbeslutning om, hvad der skal ske i sagen.

Tidligere har SF's retsordfører Karsten Hønge givet udtryk for samme ønske.

- Det er fint, hvis SF og andre partier vil være med til at rejse en sådan forespørgselsdebat. Men hvis ikke andre vil være med, gør vi det under alle omstændigheder selv, siger Peter Kofod.

- Du har tidligere sagt noget tilsvarende, uden at der er sket noget. Hvor håndfast skal din tilkendegivelse forstås nu?

- Den skal forstås på den måde, at jeg gør det, alene eller sammen med andre. Jeg kan ikke lige sætte en dato på endnu, men det bliver meget snart.

- Meget snart ... er det f. eks. inden jul i år?

- Ja, det bliver inden jul i år.

Det er absurd at tale om en genoptagelse af sagen. Mistanken om forsikringssvindel har aldrig været efterforsket, så der er ikke noget at genoptage. Der er noget at gå i gang med.

Mike Axdal, overlevende fra branden på Scandinavian Star
Mike Axdal overlevede branden på Scandinavian Star, men mistede en far og en bror til flammerne. Siden har han kæmpet for, at de skyldige findes og får deres straf. Her er han fotograferet på den indiske strand, hvor den brandramte færge i sin tid blev hugget op. Privatfoto

Sagen vurderes i DUP

Den aldrig opklarede mordbrand er blevet aktualiseret af, at pårørendeforeningen til ofrene og de overlevende torsdag afleverede en anmeldelse af Københavns Politi til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

Det gjorde de, fordi politiet tilsyneladende har ignoreret en anmeldelse de indgav 11. og 24. maj i år. I anmeldelsen navngiver de en række personer, som de mener har planlagt og/eller iværksat branden på færgen i 1990. Ved samme lejlighed bad de om at få beskikket bistandsadvokater, hvilket de ikke har fået.

Kontorchef i Den Uafhængige Politiklagemyndighed, Karina Toftgaard Matthiesen, bekræfter, at der er indgivet anmeldelse af Københavns Politi.

- Anmeldelsen er så ny, at jeg her og nu ikke kan sige så meget andet, end at den bliver behandlet, og så vurderer vi, om der er grundlag for at rejse en efterforskning af Københavns Politi, siger hun.

Annonce

Politiet: Sagen har stor bevågenhed

Avisen Danmark har ad flere omgange forelagt kritikken fra de pårørende for Københavns Politi, som hver gang har afvist at kommentere sagen. I en mail fredag, skriver Københavns Politis presseafdeling dog, at sagen behandles i Efterforskningsenheden særlige sager.- Sagen har stor bevågenhed i Københavns Politi, men da der ikke er truffet afgørelse i sagen endnu, kan Københavns Politi p.t. ikke oplyse nærmere om de foretagne efterforskningsskridt, hedder det i mailen fra Københavns Politi til avisen Danmark.

Heller ikke justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har ønsket at give interview om sagen. Han har tidligere pr. mail sendt disse generelle betragtninger:

- Branden på Scandinavian Star er en frygtelig tragedie, og jeg er ligesom mange andre meget berørt af de efterladtes sorg og spørgsmål. Som jeg også har oplyst Folketinget, så er sagen om mordbranden uforældelig. Det vil sige, at hvis nogen f.eks. på et senere tidspunkt skulle erkende ildspåsættelsen, eller hvis der kommer afgørende nye oplysninger frem, vil sagen kunne genoptages. Der ligger lige nu en anmeldelse ved Københavns Politi, som politiet behandler.

Det svar finder talsmanden for pårørendeforeningen Mike Axdal tragikomisk. Han overlevede selv branden, men mistede sin far og sin bror.

- Det er absurd at tale om en genoptagelse af sagen. Mistanken om forsikringssvindel har aldrig været efterforsket, så der er ikke noget at genoptage. Der er noget at gå i gang med, siger han.

At "afgørende nye oplysninger" kan åbne sagen giver efter hans opfattelse heller ikke mening:

- Udtalelsen er fremsat til såvel avisen Danmark som til Folketingets retsudvalg efter, vi indgav politianmeldelser netop på baggrund af nye oplysninger, blandt andet lydoptagelser af vidneudsagn.

Mike Axdal og hans far og bror var gået til køjs her i kahyt 531, da branden brød ud. Politifoto
Annonce

Belastende udsagn

Avisen Danmark er i besiddelse af disse lydoptagelser. De sætter forsikringsmægleren Preben Rueda Martin, som i sin tid formidlede kaskoforsikringen af skibet, i et kritisk lys. En person gengiver en samtale, vedkommende havde med ham i foråret, og siger blandt andet:"Jeg siger til ham, at mange uskyldige liv gik tabt, hvorefter han siger: "Det var slet ikke meningen."Den pågældende samtale, fremgår det af vidneudsagnet i lydoptagelsen, handlede også om et tidligere forlydende om, at filippinske besætningsmedlemmer satte ild til skibet for, at forsikringssummen på 24 millioner dollar kunne komme til udbetaling. Hertil lyder svaret fra forsikringsmægleren, hævdes det, at man måtte "finde nogle billige filippinere, der var ligeglade med alt og alle."Preben Rueda Martin, der er bosat i Malaga, har afvist alle beskyldningerne over for avisen Danmark. Samtidig bekræfter han, at han trods den ofte fremsatte mistanke ikke en eneste gang i løbet af de 28 år, der er gået siden branden, er blevet kontaktet af danske myndigheder eller af politiet.- Det undrer mig faktisk, for det er mig, der har haft alle forsikringspapirerne, sagde han til avisen Danmark i maj i år.

Den påsatte brand hærgede Scandinavian Star 7. april 1990 og har siden været uopklaret. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Annonce

Dumpekarakter

I samme artikel gav Thomas Vesth udtryk for en tilsvarende undren. Han er en del af den centrale efterforskningsenhed hos Midt- og Vestsjællands Politi i Roskilde. Som privatperson har han meldt sig ind støtteforeningen for ofre og efterladte efter branden på Scandinavian Star.- Havde efterforskningen af Scandinavian Star sagen været en eksamensopgave på politiskolen, ville den have givet dumpekarakter. Hvis ikke man med de nyeste oplysninger og de båndede samtaler mener, at der er et mistankegrundlag, er det, fordi man ikke vil, sagde han.Preben Rudea Martin, der refereres til i lydoptagelserne, er en af dem, som pårørendeforeningen har meldt til politiet for mordbranden på Scandinavian Star. En anmeldelse, der nu er landet som en sag i Den Uafhængige Politiklagemyndighed, og som ifølge Dansk Folkeparti udløser en forespørgselsdebat i folketinget.

Branden på Scandinavian Star bliver nu genstand for en forespørgselsdebat i folketinget. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Peter Kofod (DF) vil rejse sagen om Scandinavian Star branden i folketinget med en forepørgselsdebat. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har hidtil været tavs i sagen om Scandinavian Star. Nu bliver han bedt om at stille op til forespørgsesldebat i folketinget. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen / Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Indbrud i smykkebutik i Bruuns Galleri: Truede centervagt med kniv

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Podcast

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Erhverv

Farvel til jobbet: Så mange århusianere har søgt Arne-pension

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

300.000 århusianere kan se frem til en besparelse på varmeregningen næste år

Annonce