Annonce
Østjylland

Sciencedag på gymnasiet i Odder

<p>Projekt Sciencedag har ni års fødselsdag. Målet er at stimulere flere elever til at vælge naturvidenskab både på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.</p>

700 unge skal torsdag arbejde med naturvidenskab på Odder Gymnasium i forbindelse med Projekt Sciencedag.

»Vidunderlige vilde verden« er den fælles overskrift for de godt 700 unge mennesker, der igen i år samles omkring naturvidenskab på Odder Gymnasium. Elever og gæster mødes torsdag 24. september på Odder Gymnasium og skal gennem dagen arbejde med: »Hvordan kan vi gøre vores VVVerden bedre, sundere og mere spændende samtidig med at vi passer godt på den?«

Annonce

Trine Bilde, Aarhus Universitet indleder dagen med indvie deltagerne i edderkoppernes vilde verden, og hvorledes hanedderkopperne udtænker og afprøver vidunderlige ideer for at opnå parring. Til illustration af det er Jordbrugets Uddannelsescenter inviteret. De medbringer blandt andet levende vilde dyr som edderkopper og skorpioner, slanger samt et husdyr i form af intet mindre end en levende malkeko.

1.g eleverne vil sammen med gæsterne eksperimentere og blandt andet undersøge elasticitet af madvarer, forsøge sig med forskellige emulgatorer, teste egen smagssans og dissekere indvolde for at undersøge disses funktion. Endvidere får man besøg af Nanoscience, Aarhus Universitet, som vil indvie eleverne i det hotteste indenfor nanoverdenen og UngEnergi, der sammen med gæsterne vil afprøve mulighederne for bedre udnyttelse af energi blandt andet i fremstilling af mad.

Alle deltageres konkrete ideer og tanker fra dagen skrives og illustreres på »The Big Picture« - en væg, som bliver skabt i løbet af dagen af deltagerne. I løbet af dagen vil man kunne interviewe Allan Ludvigsen og Frederik Woldenhof, som i sommer kørte 1000 km på løbehjul og i den forbindelse indsamlede penge til Kræftens Bekæmpelse.

Scenen og formidlingen er ikke kun forbeholdt gymnasiets egne elever. Igen i år har 9. klasserne tilmeldt sig konkurrencen, hvor de skal dyste om at formidle deres eget naturvidenskabelige projekt til et dommerpanel. Vinderne skal besøge Nanoscience på Aarhus Universitet, hvor de præsenteres for nanodelen af vores vidunderlige vilde verden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce