Annonce
Aarhus

Sculpture By The Sea åbner under høj sol

<p>På lang afstand ligner det måske en forvokset dunk med flydende citron. Der er dog tale om kinesiske Qian Sihuas »Give Me A Kiss«. Foto: Axel Schütt.</p>

Den fjerde udgave af Sculpture By The Sea åbner fredag. Politikerne er stolte og begejstrede. Aros? direktør har allerede nu en ambitiøs plan i ærmet for den næste udstilling i 2017.

»Klokkeklart!«

Den indiske kunstner Subodh Kerkar udstiller 30.000 muslingeskaller. Værket består af såvel indiske som danske skaller, plantet i cement og sand. Foto: Axel Schütt.

Aros' direktør, Erlend Høyersten, ser det tydeligt for sig: Den enorme menneskemængde, der ved den seneste Sculpture By The Sea i 2013 gik på opdagelse på kryds og tværs af de mange, forskellige kunstværker.

sculpture by the sea

5. juni - 5. juli på kyststrækningen Tangkrogen-Ballehage.

Den gratis udstilling afvikles hvert andet år.

58 kunstnere fra 24 lande udstiller i år.

Ved åbningen fredag giver soulsangeren Ankah koncert kl. 10.45 på Tangkrogen. Kl. 11 er der taler ved borgmester Jacob Bundsgaard (S), grundlægger af Sculpture by the Sea, David Handley og direktør for Aros, Erlend Høyersten.

Igen i år har Børnekulturhuset sørget for særlige aktiviteter for børnene. Som noget nyt kan man i år købe en såkaldt skulpturkuffert med en malebog og diverse hobbyartikler.

Sculpture by the Sea blev første gang afviklet i Sydney i Australien i 1997.

www.sculpturebythesea.dk

»Den måske mest betydningsfulde udstilling af skulpturer i Europa i år,« siger David Handley (tv.) om Sculpture By The Sea, der åbner fredag. Australieren er ophavsmand til ideen, der blev afviklet første gang i Sydney i 1997. Til højre er det Aros? direktør Erlend Høyersten. Foto: Axel Schütt.

»Når man arbejder med kunst til daglig, ser man mange udstillinger på gallerier og museer. Det giver sig selv.«

»Nogle gange kan man godt komme i tvivl om, hvad man egentlig har set og ikke set. Noget gør indtryk, andet er hurtigt glemt igen.«

»Men Sculpture By The Sea dengang for to år siden står meget tydeligt i min erindring. Ikke mindst fordi, det var så befriende og inspirerende at se de mange mennesker opsøge værkerne.«

Erlend Høyersten var langt fra alene om at bruge ordet »inspirerende«, da der torsdag var indkaldt til pressemøde på Tangkrogen forud for årets udgave af Sculpture By The Sea, der åbner officielt fredag.

Annonce

Fire vielser lørdag

Jacob Bundsgaard (S), kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) og australske David Handley, idémanden bag projektet, der første gang foldede sig ud i Sydney i 1997; alle havde de »inspirerende« lige på tungen.

»Det er fantastisk, at det kan lade sig gøre at lave en udstilling, der i år har endnu flere stedsspecifikke værker end tidligere,« sagde Jacob Bundsgaard blandt andet om de i alt 58 værker.

Han fortsatte:

»At have en ramme som denne om en udstilling, der kan trække en halv million mennesker - det er unikt for Aarhus.«

»Personligt synes jeg, at noget af det allersmukkeste ved Sculpture By The Sea er, at det kan motivere folk, der måske normalt ikke sætter deres ben på et kunstmuseum, til at komme ud og få en oplevelse, de ellers ikke ville få.«

Rabih Azad-Ahmad tog tråden op.

»Udstillingen binder ikke bare bugten, kunsten og byen sammen. Den binder også mennesker sammen,« sagde han og glædede sig over, at han lørdag skal vie fire par på »Den Uendelige Bro« - et bemærkelsesværdigt og iøjnefaldende værk af arkitekterne Johan Gjøde og Niels Povlsgaard.

Annonce

Store ambitioner

Ved torsdagens pressemøde var der lagt op til, at Erlend Høyersten ville løfte sløret for visionerne for Sculpture By The Sea.

Noget konkret var der imidlertid ikke på spil. Tværtimod.

»Sculpture By The Sea har udviklet sig gennem årene - og skal blive ved med det. Det manglede da bare,« lød det fra Aros-direktøren.

»Når Aarhus i 2017 er europæisk kulturhovedstad, skal Sculpture By The Sea væremere, end det er i år.«

»Vi har store ambitioner. Mere vil jeg ikke sige. Men det skal nok blive sjovt«, bemærkede han hemmelighedsfuldt med et glimt i øjet.

Annonce

30.000 muslingeskaller

Glimt i øjet har den indiske kunstner Subdoh Kerkar i den grad også.

Den lattermilde, 55-årige skikkelse; lidt af et navn i sit enorme hjemland, er i Aarhus repræsenteret med værket »Oceanic Odyssey«.

Værket består af cirka 30.000 muslingeskaller, der er plantet i sand og cement på stranden nedenfor Helnan Marselis Hotel.

Muslingeskallerne er dels medbragt fra Indien og dels indsamlet i det jyske.

»Havet er min store inspiration. Havet er mit lærred. Jeg bestræber mig på at lade både materialer og mennesker mødes,« fortalte han begejstret.

Norske Hilde Angel Danielsen, har, ligesom sin indiske kollega, arbejdet hårdt de seneste dage for at blive klar til åbningen af udstillingen.

»Jeg kom i fredags, så det har været seks dage, ti timer hver dag«, sagde hun med et sigende blik.

Hilde Angel Danielsen er kvinden bag »Time Goes By«, den timeglas-lignende træskulptur i begyndelsen af udstillingen. Hun var iøvrigt også repræsenteret ved udstillingen i 2011.

»Det gør stort indtryk at få lov til at udstille udendørs for op imod en halv million mennesker. Jeg har altid været optaget af at præsentere min kunst i utraditionelle rammer, så det er kun fedt, at den som her kan nå ud til folk, hvor de færdes.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Tilbage til foreningsfællesskabet

AGF

Schouby om ny sportschef: Vigtigste opgave bliver at købe nye spillere og trimme truppen

Kultur

Udeservering eller ej? Blandede holdninger hos århusianske restauratører

Annonce