Annonce
Aarhus

Se Aarhus fra søsiden: M/S Tunø er pudset, poleret og klar til havnerundfart

Lars Hede og Niels Ravn kan kalde sig skibsredere, efter at have købt M/S Tunø. Fra mandag 8. juni tilbyder de havnerundfarter. Foto: Henrik Lund
Der er flere muligheder for at tage på havnerundfart i Aarhus. Et af tilbudene foregår på M/S Tunø, der er shinet op og ligger klar til at give passagererne en oplevelse på vandet.

AARHUS: Det er intet mindre end et stykke af den danske maritime kulturarv, der lige nu ligger og vipper i takt med bølgerne i Aarhus Havn. Og med 55 år på vandet er M/S Tunø formentlig også et kært gensyn for mange.

Nogle har måske tidligere været på havnerundfart eller på sælsafari ved Samsø med skibet. Andre har lavet et ø-hop fra Tunø til Samsø med M/S Tunø, mens de - der har lidt flere år på bagen - måske husker, at skibet engang var indbyggerne på Tunøs livline til resten af verden, når den sejlede ud og mødte Kalundborgfærgen for at hente og afsætte passagerer, post og gods.

Som Århus Stiftstidende fortalte i marts 2020 har M/S Tunø fået nye ejere, efter at foreningen, der har samme navn som skibet, solgte den. Derfor kan Lars Hede og Niels Ravn nu kalde sig for skibsredere.

De to nye ejere fik smag for M/S Tunø, da Aarhus Sail Event, som begge står bag, i 2019 lejede skibet og arrangerede havnerundfarter i Aarhus. Der var stor efterspørgsel og lagt op til en gentagelse, da tilbuddet om at købe skibet kom.

- Vi var straks interesserede og efter en forhandling skrev vi under, fortæller Niels Ravn.

På havnerundfart med M/S Tunø

M/S Tunø er bygget i 1965.

Havnerundfarten med M/S Tunø tager cirka halvanden time og tager passagererne med rundt i inderhavnen, fordi den nye bydel Aarhus Ø, Bassin 7 og ind i den gamle lystbådehavn.

Turen begynder og slutter på Inge Lehmanns Gade 2, ved siden af Bestseller.

Læs mere om havnerundfarten på aarhussailevent.dk.

Annonce

Telefonen ringer konstant

Planen var på det tidspunkt, at skibet skulle være klar til at sejle århusianere og andre rundt på havnerundfart fra 8. maj. Men blot to dage efter, at kontrakten var skrevet under, lukkede Danmark ned som følge af corona-epidemien.

Det udløste naturligvis en del betænkelighed hos de nybagte skibsredere.

- Vi var klar for to måneder siden, fortæller Niels Ravn.

Ejerne har dog ikke siddet og kedet sig i corona-nedlukningen. Den gav ekstra tid til at slibe, male, pudse, polere og lakerer M/S Tunø - og det kan ses på afstand, at hun efter otte lag lak virker indbydende og er klar til at tage passagerer på rundfart i havnen.

- Der er altid noget, der kan laves på et skib. Man bliver aldrig færdig, siger Niels Ravn.

Som situationen var torsdag, da Århus Stiftstidende talte med de stolte ejere, må der sejles med bare otte passagerer og to besætningsmedlemmer. Ifølge DR arbejder Mette Frederiksen og regeringen i øjeblikket på at lempe forsamlingsforbuddet fra 10 til 50 med virkning fra mandag 8. juni. Sker det må M/S Tunø sejle med fuld båd - den har nemlig plads til 38 passagerer.

- Og telefonen ringer konstant, der er mange, der gerne vil på havnerundfart, forklarer Lars Hede.

- Mange kender ikke byen fra søsiden. Aarhus har fået nyt udseende de sidste mange år og mange synes, det er spænde at se og høre om udviklingen og planerne for Aarhus Ø.

Og det kan passagererne på M/S Tunø. På alle ture bliver der fortalt om byens historie og udvikling.

Annonce

250 timers arbejde

Fra mandag 8. juni er der daglige havnerundfarter resten af juni. Herefter holder M/S Tunø sommerferie fra rundfarterne i havnen i Aarhus, hvor skibet i stedet tilbyder sælsafarier ved Samsø, ture mellem Samsø og Tunø og ture til Ebeltoft.

Fra august er M/S Tunø tilbage på havnerundfarten som fortsætter til og med Aarhus Festuge.

- Vi kommer til at sejle hver dag indtil slutningen af efteråret, så der venter en travl sommer. Nu har to mand brugt 250 timer på at gøre skibet klar, så vi glæder os til at få folk ombord, siger Lars Hede.

Havnerundfarten tager passagerene med ind i inderhavnen. Foto: Henrik Lund
Det kræver hårdt arbejde at gøre et skib klar til at tage i mod passagerer. Foto: Henrik Lund
M/S Tunø sejlede frem til 1979 passagerer mellem Tunø og færgen mellem Aarhus-Samsø-Kalundborg. Her ligger færgen i Tunø Havn i 1988. Arkivfoto Søren Holm
M/S Tunø ligger og vipper i vandet i Aarhus Havn. Foto: Henrik Lund
Turen går blandt andet gennem inderhavnen, forbi Aarhus Ø og ind i den gamle lystbådehavn. Fotos: Michael Svenningsen
M/S Tunø. Arkivfoto: Jens Tønnesen
M/S Tunø er kendt for sejladserne mellem Tunø og Samsø. De sejladser fortsætter. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Aarhus For abonnenter

Vrede tillidsfolk mødte politikere: Nu får rådmand klar besked om at inddrage ansatte i genrejsningen af ældreplejen

Annonce