Annonce
Kultur

Se alle billederne: Aarhus Teater holder kostumesalg

Aarhus Teater sælger ud af sit bugnende kostumelager for at få bedre plads. Det populære tøjudsalg begynder på fredag.

AARHUS: På bøjlerne hænger 1700-tals dragter i Holbergstil, noble 50'er habitter i tweet og i den mere kuriøse afdeling - en marengs-lignende prinsessekjole til en to meter høj mand. Sidstnævnte er fra Christian Lollike-forestillingen "All My Dreams Come True".

Ansatte på Aarhus Teater er i disse dage ved at rydde op og ud i teatrets voksende kostumelager. De mange smukke og interessante rober kommer til salg fredag og lørdag, hvor teatret holder kostumesalg.

Og der skal nok blive rift om de cirka 1000 kostumer. Det ved man af erfaring, for sidst teatret solgte ud af sit kostumelager, var der kø helt hen til Nordea på hjørnet af Store Torv. Derfor bliver køberne også lukket ind i hold på 100 ad gangen, så der er tid og plads til at prøve tøjet.

Priserne kommer til at svinge fra 100 kroner og op til omkring 1500 kroner, fortæller Anne Daa, herreteaterskrædder på Aarhus Teater.

Noget af tøjet er syet af teatrets skræddere, mens andet er købt gennem tiden. For eksempel en klassisk tweet habit fra 1950'erne.

- Den er syet i en kvalitet, som man slet ikke kan få længere. Selve jakkens bryst er bygget op fra bunden på ægte skræddermanér og er ikke bare limet sammen, som man ofte ser det i dag. Det er lækkert lavet, siger Anne Daa med kendermine.

Foruden kjoler, jakker og dragter er der også hatte, slips og stofrester til salg.

Kostumesalg

Aarhus Teater sælger over to dage ud af sine mange kostumer.

Kostumerne er inddelt i seks kategorier:


  • Gud og fædreland: Uniformer og religiøse dragter
  • Fantasien: Dyr, etnisk, fantasi, burlesque
  • Solkongens hof: Stilarter op til år 1800
  • Midt i en klunketid: Fra empire til 1910'erne
  • Korsbæk: 1920'erne til 1950'erne
  • Vintage Heaven: 1960'erne til nu

Scala Foyer fredag 14. december kl. 12-19.30 og lørdag 15. december kl. 10-16. Der forventes kø så kom i god tid.

Priser fra 100-1500 kroner. Gratis adgang.

- Der er ikke meget stof i den her, konstaterer historiker Marianne Philipsen om kjolen, som Susanne Breuning havde på i musicalen "Chicago" på Aarhus Teater i 1976/77. Foto: Axel Schütt

Dansende Thestrup

Nogle af kostumerne går langt tilbage, mens andre lige er kommet af scenen. Som de turkisgrønne fabrikskitler fra teaterversionen af "Dancer in the Dark", der spillede sidste forestilling 8. december.

Et par af forestillingerne går igen, men i forskellige tidsperioder. Fra "Biedermann og brandstifterne" anno 1961/61 er der en original 60'er kjole til salg, mens Nicolaj Kopernikus' habit og Kim Veisgaards jakke med englevinger fra 2018-udgaven af samme stykke også er til salg.

Marianne Philipsen, der er teatrets arkivar og historiker, har været i gemmerne for at hente interessante oplysninger frem på en del af tøjet.

I nakken af mange af kostumerne er der et mærke med oplysninger om, hvem der har båret tøjet til hvilken forestilling. Er tøjet blevet genbrugt, er der ofte syet et nyt mærke ovenpå. Ud fra de oplysninger har Marianne Philipsen været i teatrets arkiver for at prøve at finde billeder fra dengang, kostumet var i brug.

Det giver en ekstra dimension på tøjets historie. Der er for eksempel ikke meget ramasjang ved en undseelig beige habit med hvide striber, som er til salg, men når der medfølger et billede af en ung, dansende Ole Thestrup fra "West Side Story" i 1979, så bliver den straks sjovere.

Der er ekstravagante rober blandt kostumerne. Denne sorte sag, som herreteaterskrædder Anne Daa viser frem, har sangerinden Dicte haft på i teaterkoncerten "Imagine" med John Lennons musik. Foto: Axel Schütt
Annonce

Solidt arbejdstøj

Teatret har inddelt tøjet i seks forskellige kategorier, så det er nemmere at finde rundt i. Under titlen "Gud og fædreland" gemmer sig uniformer og religiøse dragter, mens "Korsbæk" dækker over tøj fra 1920'erne til 1950'erne.

- Vi ved, det er ved at være tid til at sælge ud af kostumerne, når vi ikke kan mase mere ind på hylderne. Det er en nødvendighed, at vi indimellem får solgt ud, fortæller Anne Daa.

Teatrets kostumelager rummer mere end 15.000 beklædningsgenstande, så det er et stort arbejde at gå tøjet igennem. Der bliver blandt andet kigget på, hvor tit kostumerne har været brugt, eller om tiden måske er løbet fra det.

- Vi har eksempelvis mange middelalderdragter, som vi ikke rigtig bruger mere, siger Anne Daa.

Som teatrets historiker har Marianne Philipsen fået fem "veto-kort", som hun kan bruge, hvis hun mener, at et kostume ikke skal have et til-salg skilt på alligevel.

- Jeg har allerede brugt tre, fortæller hun.

- Vi kan jo ikke sælge det eneste kostume, vi har, som Ove Sprogøe har haft på, eller Ole Thestrups kostume fra "Erasmus Montanus", som var den allersidste forestilling, han var med i, inden han døde, forklarer hun.

Også en håndværksmæssig perle, båret i et Shakespeare-stykke af den karismatiske skuespiller Erno Müller (1917-2005, red.) har fundet vej tilbage til arkivet.

- Jeg er positivt overrasket over, hvor velholdt og solidt tøjet er, selv om det har en vis alder, siger Marianne Philipsen.

- Man skal hele tiden tænke på, at det er arbejdstøj. Det skal kunne holde til, at skuespillerne har det på hver dag i tre måneder, mens de på film måske kun har det på en enkelt gang, forklarer Anne Daa.

Det kan man se med de kjoler, som blev skabt til musicalen "West Side Story" i sæsonen 2017/18. Tre af de flotte tresserkjoler med brusende tylskørter er til salg.

- Det er kram. De er syet til, at man skal kunne danse røven ud af bukserne og kravle rundt på et stillads, men de ser stadig ud som nye. Det er tegn på gode materialer, siger Marianne Philipsen.

- Til gengæld har vi lige smidt dansernes sko ud, for de var fuldstændig ødelagt, indskyder Anne Daa, mens endnu en favnfuld kjoler bliver hængt på bøjlestativet.

Fredag kl. 12 åbnes dørene til Aarhus Teaters kostume-mekka i Scala Foyer. Salget fortsætter lørdag kl. 10. Der er gratis adgang.

Aarhus Teater sælger ud af sit kostumelager. Herreteaterskrædder Anne Daa (tv) og teatrets historiker og akivar, Marianne Philipsen, viser nogle af de mange dragter frem. Denne er kjole i 190'er-stil er blevet brugt af skuespiller Merete Volstedlund til en forestilling i 1980'erne. Foto: Axel Schütt
Anne Daa med en prinsessekjole til en to meter høj mand. Den blev syet til Christian Lollikes forestilling "All My Dreams Come True", der foregik i et syret Disney-univers. Foto: Axel Schütt
Kreative hatte er der også til salg på Aarhus Teater. Foto: Axel Schütt
Marianne Philipsen har fundet billeder og oplysninger frem på en del af tøjet, som køberen får med sig. Denne habitjakke er blevet båret af Ole Thestrup i "West Side Story" i 1979. Foto: Axel Schütt
Teaterarkivar og historiker Marianne Philipsen med en 1700-tals dragt, som skuespilleren Karl Stegger har haft på i en forestilling i 1970'erne. Foto: Axel Schütt
Ens og alligevel forskellige. Nogle gange er teatrets skræddere nødt til at lave to versioner af et kostume, hvis karakteren skal gennemgå en forvandling. Her er den ene kjole hel, mens den anden er flænset og revet itu. Foto: Axel Schütt
Kitlerne her er netop brugt i teaterversionen af "Dancer in the Dark", der sluttede på Scala 8. december. Foto: Axel Schütt
Stilfulde habitter fra "My Fair Lady", hvor Eliza er til hestevæddeløbet Royal Ascot. Foto: Axel Schütt
Læderkjolen, som Anne Daa holder, er syet til teaterkoncerten "Imagine" på Aarhus Teater. Foto: Axel Schütt
Der bliver hele tiden fundet mere tøj frem til kostumesalget, som begynder fredag kl. 12. Foto: Axel Schütt
Susanne Breuning bar kjolen i "Chicago" i 1976/77. Foto: Axel Schütt
Tag til teselskab i en Mega Mussel-kjole. Den blev båret af Mette Døssing i "Snehvide". Foto: Axel Schütt
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Alarm 112

Involverede i dødsdrama efterlod deres dansk indregistrerede bil på parkeringsplads lige syd for grænsen

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

Annonce