Annonce
Kultur

Se billeder og video: Opera i kravlehøjde

Alle sanser er i spil til Barselsoperatoriet hos Den Jyske Opera i Frichsparken. Her får nybagte forældre en musikalsk oplevelse sammen med deres babyer. Foto: Axel Schütt

Den Jyske Opera har succes med musikalske oplevelser for de helt små. I næste sæson er der en babyopera på programmet. Avisen legede med til Barselsoperatoriet.

AARHUS: Rummet er varmt og lyset dæmpet. Et stort, rundt tæppe med blomstrende roser indbyder til, at forældrene, denne dag kun mødre, slår sig ned i en cirkel med deres babyer.

Fra en stor xylofon bag rundkredsen sender Ulla Schmidt behagelige lyde ud i rummet.

En lille pige er godt i gang med at hive rasleæg og maracas op ad kurven midt på gulvet, mens andre babyer er travlt optagede af at ligge på ryggen og kigge på de ting, som hænger ned fra loftet.

Avisen er taget på besøg i Den Jyske Operas Barselsoperatorium i Frichsparken, som har eksisteret siden 2015. Her kommer opera helt ned i kravlehøjde og bliver i samspil med bevægelse, leg og musik til en sanselig oplevelse for de 13 babyer i rummet.

- Opera på målgruppens præmisser, som Birgitte Holt Nielsen, børn og unge producent ved Den Jyske Opera og direktør for børne-operafestivalen Grow Op!, forklarer.

Hun har bygget programmet op i samarbejde med Ulla Schmidt, der spiller på instrumenterne i Barselsoperatoriet.

- Uanset, hvordan I synes, at det lyder, så bare syng. For jeres barn er I verdens smukkeste operasanger, så giv det en chance, lyder opfordringen indledningsvis fra Birgitte Holt Nielsen.

Annonce

Barselsoperatoriet

Barselsoperatoriet på Den Jyske Opera har eksisteret siden 2015.I Operatoriet opleves musik, sang, leg og bevægelse på måder og i omgivelser, der både stimulerer den voksne og baby. For forældre og babyer på tre til ti måneder. Der kan være ca. 12 babyer pr. gang. Der må gerne være flere voksne om ét barn.

I januar 2019 præsenterer Den Jyske Opera "Hjertelyd" en babyopera for forældre og børn i alderen nul til to og et halvt år. Billetsalget begynder snart.

Barselsoperatoriet vender tilbage i næste sæson.Billetsalget åbner i efteråret 2018.

I Barselsoperatoriet bliver der sunget, vugget, danset og leget med lyde, til stor fryd for de mindste og deres forældre. Foto: Axel Schütt

Artiklen fortsætter under billedet

En operasanger in spe? Nogle af de små guldklumper var hurtige til at få fat i maracas og rasleæg, mens andre var optaget af lys og lyde i det sanselige rum. Foto: Axel Schütt
Det handler ikke om at synge flot, men om at synge til fornøjelse for sig selv og sit barn i Operatoriet. Foto: Axel Schütt

En rigtig god idé

Med nogle små kraftige klokker byder hun børn og voksne velkomne og så er seancen i gang.

Birgitte Holt Nielsen synger for i en sang om naturen og vejret og laver fagter som passer til.

- Må jeg minde jer om, at vi er på en opera, så kan vi ikke få lidt mere af det her uuuuuhhh, siger hun til mødrene med et glimt i øjet, for at få dem til at smide hæmningerne og synge til.

Opfordringen bliver taget godt imod i rundkredsen, hvor stemningen er afslappet.

Ida Homilius fra Aarhus N. er kommet sammen med sin mor Karen Ravn og lille Naja-Marie på syv og en halv måned.

- Min mor sendte mig et link til Operatoriet. Jeg havde ikke hørt om det før. Vi er meget musikglade begge to, så det var oplagt, at gøre det sammen. Det er en rigtig god idé og meget mere mig end for eksempel baby-bio. Det her er på børnenes præmisser, og der er ingen tvang, siger Ida Homilius.

Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt

Artiklen fortsætter under billedet

I Operatoriet er der noget for alle sanser. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt

Ny babyopera

I løbet af tre kvarter bliver der sunget og danset, kildet og raslet. Til tider hviner babyerne af fryd, mens de andre gange ligger og kigger med store øjne, opslugt af de mange sanseoplevelser.

- Vi vil gerne støtte op om, at man synger med sit barn, forklarer Birgitte Holt Nielsen bagefter om bevæggrundene for Barselsoperatoriet.

- Sang er godt for både børn og forældre. Forskning viser, at børn er født musikalske. Vi vil gerne være med til at give forældrene en oplevelse af, hvad sang gør ved dem og deres relation til barnet. Og det handler ikke om at synge flot, understreger hun.

Barselsoperatoriet vender tilbage i næste sæson, hvor Den Jyske Opera også har premiere på en nyskrevet babyopera "Hjertelyd" for børn i alderen nul til to og et halvt år.

Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Operatoriet er en blanding af opera og laboratorium. Her bliver der leget med lyd og sanser. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Birgitte Holt Nielsen (tv) byder velkommen i Barselsoperatoriet med små klokker. - Jeg gør mig umage med at komme fra start på den rigtige måde. Jeg kan godt huske, hvordan man stressede ud ad døren med sin baby. Jeg gør meget ud af, at forældrene skal føle sig trygge og velkomne. De ting vi laver, skal passe godt til dem og deres barn, forklarer hun. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Barselsoperatoriet ved Den Jyske Opera. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce