Annonce
Aarhus

Se billederne: Betonkollegium forfalder og hærværket breder sig

Hejredalskollegiet i Gellerup er i forfald efter at have stået tomt i fem år under Aarhus Kommunes ejerskab. Foto: Søren Willumsen
Hejredalskollegiet har stået tomt i fem år, og trods afblændinger har vandaler smadret vinduer og døre. Efter avisens spørgsmål om ruinen fik kommunen travlt med at blænde mere af.

BRABRAND: Det har tydeligvis været svært for Aarhus Kommune at holde vandaler og lyssky elementer ude af det tomme og forfaldne Hejredalskollegium i Gellerup.

Kollegiet med otte mindre blokke i to etager har stået tomt i fem år efter at det nedslidte, væggelusplagede og underskudsgivende kollegium blev lukket i 2016. Kommunen overtog  bygninger, jord og gæld allerede to år tidligere for 15 millioner kroner.

Planen er, at kollegiet skal jævnes og jorden sælges til nye boliger, men projektet er trukket så meget ud, at det igen er gået helt galt med hærværk og ødelæggelser.

Der var helt åbent til nogle af de tidligere kollegieværelser, da avisen var forbi Hejredalskollegiet for få dage siden. Foto: Søren Willumsen

For mens byggeplanerne trak ud og årene gik har kommunen gennem fem år søgt at afblænde ruder og døre, men uden større held. Da avisen besøgte stedet i den forløbne uge så det mildest talt hærget ud.

Annonce

Ruder og døre er smadrede

Flere steder var ruder og glasdøre slået i stykker, så børn og andre nysgerrige kunne skære sig på glasskår, ligesom der var fri adgang til flere af husene, hvor vandaler har hærget ved at smadre indbo og male graffiti mange steder.

Udenfor er seks køleskabe og tre kummefrysere umotiveret efterladt og skæmmer området.

Køleskabe og frysere, der er rykket ud af boligerne, skæmmer området. Foto: Søren Willumsen

Ifølge beboere i området har de tomme boliger været genstand for en del ubudne gæster med lyssky forretninger. Det har skabt en del utryghed i lokalområdet, der ellers ser det ene nye byggeri efter det andet skyde op tæt på ruinen.

Vandaler har smadret døre og vinduer for at komme ind og hærge i det tidligere kollegium, som ejes af Aarhus Kommune. Det stod pivåbent, da avisen besøgte det i den forløbne uge. Foto: Søren Willumsen

I et Gellerup under stor forvandling ligger ruinen og ligner et åbent sår i en skønhedskonkurrence.

Det splinternye Aarhus Kollegiet ligger for eksempel lige op og ned ad ruinen, og herfra kan nye beboere på nærmeste hånd observere, hvordan kommunen forskønner Gellerup til den ene side, men lader Hejredalskollegiet gå i opløsning til den anden side.

Annonce

Frit kik fra kommunens hus

Bemærkelsesværdigt er det også, at man fra kommunens kontorpalads Blixens, hvor Teknik og Miljø har samlet alle afdelinger, herunder afdelingen for grundsalg og byudvikling kan se direkte over til det forfaldne kollegium. På trods af få hundrede meters afstand har de tomme bygninger fået lov at forfalde og gro til i de fem år.

Fra kommunens kontorhus Blixens i baggrunden på billedet har man direkte udsyn til det forfaldne og hærgede Hejredalskollegium. Alligevel er der ikke ført tilsyn med kollegiet i en periode, hvor hærværksfolk igen har været på spil. Foto: Søren Willumsen

I Aarhus Kommune er bystrategisk chef Bente Lykke Sørensen ansvarlig for salg af byggegrunde. Avisen sendte hende en række spørgsmål om, hvorfor man har ladet kollegiet forfalde så længe, hvorfor man ikke har ført tilsyn, så døre står pivåbne med strittende glasskår, og hvorfor man ikke har revet det ned for længst? Vi medsendte nogle billeder af hærværket.

Og så skete der noget. Meget hurtigt.

Annonce

Så gik det hurtigt

- Nu har jeg talt med den medarbejder, som sidder med udbuddet. Han får en kollega til at gå ejendommen igennem og reparere de plader, der åbenbart er ødelagt. Det forventes, at ejendommen nedrives straks efter vedtagelse af lokalplanen i juni 2021, svarer Bente Lykke Sørensen.


Nu har jeg talt med den medarbejder, som sidder med udbuddet. Han får en kollega til at gå ejendommen igennem.

Bente Lykke Sørensen, bystrategisk chef, Aarhus Kommune


Hun tilføjer, at kommunen løbende har foretaget reparation af afspærringen.

Hvorfor har I ikke revet kollegiet ned for fem år siden, da I overtog det?

- Havde vi vidst, at der ville gå små tre år fra udarbejdelse af udbud og indtil vedtagelse af en byggeretsgivende lokalplan havde sagen måske været håndteret anderledes og nedrivning havde været en af overvejelserne, svarer Bente Lykke Sørensen.

Glaskår er der mange steder på det tidligere Hejredalskollegium i Gellerup, som kommen har ladet stå tomt og ladet forfalde i fem år. Foto. Søren Willumsen

Efter denne korrespondance vendte jurist i Bystrategi, Arealudvikling og Almene Boliger, Jens Høeg-Petersen, tilbage til avisen:

“I forlængelse af din mail har vi besigtiget ejendommen, hvor vi har ryddet op og sat nye plader op, således at området på ny er sikret. Vi har løbende opsyn med stedet og sikrer bygningerne bedst muligt, men jeg er glad for, at du kontaktede os, så vi får ryddet hurtigt op. Det er vigtigt for området, at ejendommen ikke bliver opholdssted for ubudne gæster, som du henviser til,” skriver juristen.

Jens Høeg-Petersen tilføjer, at kommunen har en god og løbende dialog med AP Pension A/S, som har købt grunden, men køber overtager den først, når lokalplanen er vedtaget.

- Begge parter enige om, at ejendommen skal nedrives hurtigst muligt. Og det er begge parters forventning, at ejendommen nedrives hurtigt, hvilket er straks efter lokalplanens vedtagelse, hvorfor vi forventer nedrivning lige efter sommerferien, lyder svaret fra kommunen.

Kønt så det ikke ud, da avisen var forbi tidligere i sidste uge. Hærværk og en trøstesløst syn har i årevis mødt forbipasserende i et Gellerup under ellers stor forvandling. Men efter avisens spørgsmål til kommunen skulle der være sat nye plader for de åbne døre og vinduer. Foto: Søren Willumsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er den mere skånsom eller er det bare snak? Sådan er den nye corona-lyntest

Navne

Ny kunderådgiver i Aarhus Nord

Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce