BRABRAND: Det har tydeligvis været svært for Aarhus Kommune at holde vandaler og lyssky elementer ude af det tomme og forfaldne Hejredalskollegium i Gellerup.
Kollegiet med otte mindre blokke i to etager har stået tomt i fem år efter at det nedslidte, væggelusplagede og underskudsgivende kollegium blev lukket i 2016. Kommunen overtog bygninger, jord og gæld allerede to år tidligere for 15 millioner kroner.
Planen er, at kollegiet skal jævnes og jorden sælges til nye boliger, men projektet er trukket så meget ud, at det igen er gået helt galt med hærværk og ødelæggelser.
For mens byggeplanerne trak ud og årene gik har kommunen gennem fem år søgt at afblænde ruder og døre, men uden større held. Da avisen besøgte stedet i den forløbne uge så det mildest talt hærget ud.
Ruder og døre er smadrede
Flere steder var ruder og glasdøre slået i stykker, så børn og andre nysgerrige kunne skære sig på glasskår, ligesom der var fri adgang til flere af husene, hvor vandaler har hærget ved at smadre indbo og male graffiti mange steder.
Udenfor er seks køleskabe og tre kummefrysere umotiveret efterladt og skæmmer området.
Ifølge beboere i området har de tomme boliger været genstand for en del ubudne gæster med lyssky forretninger. Det har skabt en del utryghed i lokalområdet, der ellers ser det ene nye byggeri efter det andet skyde op tæt på ruinen.
I et Gellerup under stor forvandling ligger ruinen og ligner et åbent sår i en skønhedskonkurrence.
Det splinternye Aarhus Kollegiet ligger for eksempel lige op og ned ad ruinen, og herfra kan nye beboere på nærmeste hånd observere, hvordan kommunen forskønner Gellerup til den ene side, men lader Hejredalskollegiet gå i opløsning til den anden side.
Frit kik fra kommunens hus
Bemærkelsesværdigt er det også, at man fra kommunens kontorpalads Blixens, hvor Teknik og Miljø har samlet alle afdelinger, herunder afdelingen for grundsalg og byudvikling kan se direkte over til det forfaldne kollegium. På trods af få hundrede meters afstand har de tomme bygninger fået lov at forfalde og gro til i de fem år.
I Aarhus Kommune er bystrategisk chef Bente Lykke Sørensen ansvarlig for salg af byggegrunde. Avisen sendte hende en række spørgsmål om, hvorfor man har ladet kollegiet forfalde så længe, hvorfor man ikke har ført tilsyn, så døre står pivåbne med strittende glasskår, og hvorfor man ikke har revet det ned for længst? Vi medsendte nogle billeder af hærværket.
Og så skete der noget. Meget hurtigt.
Så gik det hurtigt
- Nu har jeg talt med den medarbejder, som sidder med udbuddet. Han får en kollega til at gå ejendommen igennem og reparere de plader, der åbenbart er ødelagt. Det forventes, at ejendommen nedrives straks efter vedtagelse af lokalplanen i juni 2021, svarer Bente Lykke Sørensen.
Bente Lykke Sørensen, bystrategisk chef, Aarhus KommuneNu har jeg talt med den medarbejder, som sidder med udbuddet. Han får en kollega til at gå ejendommen igennem.
Hun tilføjer, at kommunen løbende har foretaget reparation af afspærringen.
Hvorfor har I ikke revet kollegiet ned for fem år siden, da I overtog det?
- Havde vi vidst, at der ville gå små tre år fra udarbejdelse af udbud og indtil vedtagelse af en byggeretsgivende lokalplan havde sagen måske været håndteret anderledes og nedrivning havde været en af overvejelserne, svarer Bente Lykke Sørensen.
Efter denne korrespondance vendte jurist i Bystrategi, Arealudvikling og Almene Boliger, Jens Høeg-Petersen, tilbage til avisen:
“I forlængelse af din mail har vi besigtiget ejendommen, hvor vi har ryddet op og sat nye plader op, således at området på ny er sikret. Vi har løbende opsyn med stedet og sikrer bygningerne bedst muligt, men jeg er glad for, at du kontaktede os, så vi får ryddet hurtigt op. Det er vigtigt for området, at ejendommen ikke bliver opholdssted for ubudne gæster, som du henviser til,” skriver juristen.
Jens Høeg-Petersen tilføjer, at kommunen har en god og løbende dialog med AP Pension A/S, som har købt grunden, men køber overtager den først, når lokalplanen er vedtaget.
- Begge parter enige om, at ejendommen skal nedrives hurtigst muligt. Og det er begge parters forventning, at ejendommen nedrives hurtigt, hvilket er straks efter lokalplanens vedtagelse, hvorfor vi forventer nedrivning lige efter sommerferien, lyder svaret fra kommunen.