Annonce
Aarhus

Se billederne: Bliv arkæolog for en dag ved Bering-Beder-vejen

På jernalderbopladsen er der blandt andet fundet en efterligning af romersk glas drikkebæger udført i ler. Foto: Jens Thaysen

Man kan selv være med til at udgrave en jernalderlandsby, når arkæologerne fra Moesgaard Museum lørdag holder åben udgravning ved Bering-Beder-vejen.

BEDER: Går man rundt med en indre arkæolog i maven, er der lørdag 29. september, mulighed for selv at få fingrene ned i mulden, når Moesgaard Museum holder åbent hus på den jernalderlandsby, de har fundet, hvor Bering-Beder-vejen kommer til at gå. Det er de største prøvegravninger, museet har foretaget de sidste 15 år.

Landsbyen lå her fra cirka 150 år før Kristus til 150 år efter.

- Dateringen er lavet ud fra de fund vi har gjort. Man kan blandt andet bruge formen på randskår (kanten af krukker og kar), til at placere landsbyen rent tidsmæssigt, men også hustypen er med til at indsnævre dateringen, fortæller udgravningsleder, Signe Helles Olesen.

Hun viser et meget flot drikkebæger af ler frem.

- Det er en efterligning af et romersk drikkebæger af glas, fortæller hun.

Annonce
Udgravningsfeltet er på halvanden hektar, dertil kommer en mose på en halv hektar, der også skal graves i . Foto: Jens Thaysen

Hele familien

I den to hektar store udgravning kan man lørdag se arkæologerne arbejde. Blandt andet vil de udgrave en lille lerkrukke med offergaver, der blev nedsat ved indgangsstolpen til landsbyens storgård for at bringe lykke til husets beboere. Måske bragte offeret held.

- Gården stod der i mindst 100 år. Vi kan se, at stolperne er udskiftet mindst fire gange, siger Signe Helles Olesen.

Ud over storgården rummer udgravningen 10 til 12 andre såkaldte treskibede huse med tilhørende udhuse. De er ikke samtidige, landsbyen eksisterede i 300 år, så der har ligget mellem tre og fem huse ad gangen.

- De kunne bo flere generationer sammen - op til 12 personer i hvert hus. Der var stald i husets østlige ende og beboelse i den vestlige, siger hun.

Hvorfor forsvandt landsbyen?

- I jernalderen ekspanderede bondesamfundet som aldrig før og landsbysamfundet opstod. Landsbyerne er dog ikke helt permanente endnu. Det ser ud til at man efter nogle generationer har flyttet landsbyen til et nyt sted i nærheden. Først omkring år 200 efter Kristus bliver landsbyerne mere permanente. Nogle steder kan følges helt op til vores tid, fortæller Signe Helles Olesen.

Her stod der et hus for mere end 2000 år siden. Foto: Jens Thaysen

Prøv at solde

29. september er der også mulighed for selv at få jord på fingrene.

- Både voksne og børn kan prøve at solde, det vil sige at vaske jorden gennem en sigte, så skår og andre små genstande kommer frem, siger Signe Helles Olesen.

Man kan også prøve at gå en tur med en metaldetektor, og se om man kan bippe sig frem til et magnetisk fund.

Har man i forvejen oldsager liggende hjemme i skuffen, kan man tage dem med. Der er tre arkæologer på arbejde, der vil giver et bud på hvad man har liggende, og hvor gammelt det er.

Udgravningen ligger ved Henriettegård mellem Beder og Malling. Man kan se den fra Oddervej, hvor der også er skiltet til udgravningen.

Der er åbent fra klokken 10 til 14. Vil men på en guidet tur begynder de klokken 11 og 13.

Udgravningen skal være afsluttet til efterårsferien.

Lerkrukke med offergaver nedsat ved indgangsstolpen i landsbyens storgård. Lørdag kan man følge arkæologerne arbejde med at grave den ud. Foto: Jens Thaysen
Bering-Beder-vej. Jernalderlandsby graves ud. Foto: Jens Thaysen
Udgravningsleder Signe Helles Olesen. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ansat på Aarhus Universitetshospital er smittet med coronavirus: 30 personer sættes i karantæne

Aarhus For abonnenter

Åh nej: Susanne havde lige købt kolonihavehus - så kom vandet

AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

Annonce