Annonce
Kultur

Se billederne: Da prins Philip var på besøg i Aarhus

Domprovst Jørgen Bøgh tager imod de kongelige ved domkirken i Aarhus. Fra venstre ses dronning Margrethe, prins Henrik og prins Philip. Foto: Århus Stiftstidendes e-avis
Den britiske prins Philip, der fredag morgen gik bort efter et sygdomsforløb, har en enkelt gang besøgt Aarhus. Vi har været i arkivet og samlet en række billeder fra det kongelige besøg i artiklen herunder.

AARHUS: Den britiske prins Philip har faktisk været på besøg i Aarhus en enkelt gang for næsten 42 år siden.

Besøget fandt sted i maj 1979, da prinsen ankom til byen sammen med dronning Elizabeth i kongeskibet Britannia. Kort forinden var dronning Margrethe og prins Henrik ankommet til byen med et brag, da kongeskibet Dannebrog havde for meget fart på, og dermed sejlede ind i kajen med et ordentligt skraldebang til følge. Der gik dog hverken hul på skib eller mennesker, men kajen bærer et varigt minde om besøget - og skibet fik en lille rift, der efterfølgende måtte repareres.

Da alle var kommet sikkert i land, gik turen til fods til domkirken. Her beretter Århus Stiftstidendes udsendte på dagen, at især prins Philip tog sig god tid til at stoppe op og snakke med de mange fremmødte på vejen.

Annonce
Aarhus havde for første gang besøg af to dronninger samtidig, da danske dronning Margrethe og britiske dronning Elizabeth var på besøg i maj 1979. Foto: Jens-Kristian Søgaard/Århus Stiftstidendes e-avis
18. maj 1979 var de britiske kongelige på besøg i Aarhus sammen med dronning Margrethe og prins Henrik. Foto: Århus Stiftstidendes e-avis

Der var et stramt program fastsat til det kongelige besøg, der varede en enkelt dag. Byens avis var selvfølgelig på pletten for at dække besøget.

Det blev blandt andet til en tur i Den Gamle By, hvor især dronning Elizabeth nød at beundre de gamle bygninger og kigge ind af vinduerne.

Dronning Elizabeth, dronning Margrethe og prins Philip besøger Den Gamle By i maj 1979. Foto: Preben Hupfeld
Prins Philip ses til højre i fotoet, der er taget i Den Gamle By. Foto: Preben Hupfeld
Dronning Elizabeth kiggede ind af vinduerne, mens prins Philip kan ses til venstre i billedet. Det bemærkes, at prins Philip "fandt skiltningen forbilledlig for den, som ikke kan alle sprog". Foto: Preben Hupfeld/Århus Stiftstidendes e-avis

Og så beretter avisens udsendte igen, at de planlagte ture tog længere tid end beregnet, fordi prins Philip benyttede enhver lejlighed til at bryde ud af kurs og snakke med de fremmødte.

En ikke-engelsk talende borgmester og blandede meninger om besøget

Det britiske regentpar mødtes også med borgmester Orla Hyllested, men her var der brug for en tolk, da engelsk ikke var det, borgmesteren var bedst til.

"Da engelsk ikke er hans stærke side, holdt han kort og godt en tale på lokalsproget," lyder det tilmeld fra avisens udsendte om besøget med byrådet og borgmesteren i rådhushallen.

Der måtte en tolk til (til højre i billedet), da det britiske regentpar var på besøg i maj 1979, for den daværende århusianske borgmester, Orla Hyllested, var ikke god til engelsk. Foto: Børge Venge
Dronning Elizabeth og byens daværende borgmester på gåtur gennem Aarhus. Foto: Lars Jørgen Helbo/Aarhus Stadsarkiv/AarhusArkivet.dk
Foto: Lars Jørgen Helbo/Aarhus Stadsarkiv/AarhusArkivet.dk
Dronning Elizabeth og byens daværende borgmester på gåtur gennem Aarhus. Foto: Børge Venge

Avisen spurgte også århusianerne, hvad de mente om regentbesøget, og her var meningerne delte. En enkelt havde som gammel garder været med nede og tage imod af ren interesse, mens andre mente, at det var "som et skuespil, værdigt til Det Kgl. Teater," og at "de mennesker er mig ligegyldige".

Der var blandede meninger om dronning Elizabeth og prins Philips besøg i Danmark. Udklip fra Århus Stiftstidendes e-avis

Ved midnat var det så tid til, at både dronning Elizabeth og prins Philip samt dronning Margrethe og prins Henrik skulle tilbage til København, hvor det engelske besøg fortsatte.

Efter besøget i Aarhus, fortsatte prins Philip, dronning Margrethe, dronning Elisabeth og prins Henrik til København, hvor de her vinker fra balkonen på Amalienborg slot. Arkivfoto: Aage Sørensen

Her kan avisen berette, at trafikken omkring Århus Havn brød totalt sammen, da 10.000 var mødt frem for at tage afsked med de to dronninger. Her kunne de heldigvis få et sidste glimt af dronning Elizabeth og prins Philip, da disse stillede sig frem på det øverste dæk, for at vinke farvel.

Annonce

Relationen til Danmark

Prins Philip var oldebarn af danske kong Christian 9. Han kom til verden som Philip, prins af Grækenland og Danmark, men afgav ved brylluppet med dronning Elizabeth i 1947 disse titler for at blive prins Philip, hertug af Edinburgh.

Prins Philips far var prins Andreas af Grækenland, der var barn af den græske kong Georg I. Hans far var den danske konge Christian 9.

Prins Philip blev i 2017 portrætteret af den australske kunstner Ralph Heimans med den danske Elefantorden hængende om halsen. På billedet ser man også en terrine fra danske Royal Copenhagens elegante Flora Danica-linje.

Maleriet af prins Philip er lavet i 2017 af den australskfødte kunstner Ralph Heimans. Prinsen er portrætteret med den danske Elefantorden hængende om halsen. Foto: Ralph Heimans/Handout/Reuters/Ritzau Scanpix

Prins Philip døde fredag morgen 9. april efter et sygdomsforløb. Han blev 99 år, og efterlader sig foruden sin kone, dronning Elizabeth, fire børn, otte børnebørn og ti oldebørn.

På jagt i arkivet

Vidste du, at du med et abonnement på Århus Stiftstidende samtidig får adgang til alle aviserne fra de sidste 227 år?

Denne artikel er eksempelvis blevet til med hjælp fra avisens e-arkiv. Det kan du også få adgang til, hvis du gerne vil genlæse, hvad der stod i avisen i forbindelse med din eller en bekendts runde dag, hvad avisen skrev på din fødselsdag, læse om sidst AGF vandt et danmarksmesterskab i fodbold eller finde artiklerne om en helt speciel begivenhed.

Men det kræver som sagt abonnement.

Klik her og læs mere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce