Annonce
Aarhus

Se billederne: Fra kommunehospital til universitetsby

Et hold, bestående af A. Enggaard, AART Architects, LYTT Landscape og Niras har vundet konkurrencen om at udvikle bygninger og udearealer til Aarhus BSS på det gamle kommunehospitals grund. Her skal et nyt, rundt auditorium med plads til 800 mennesker være et naturligt centrum. Visualisering: AART Architects
Vinderen af projektkonkurrencen for Universitetsbyen på det gamle kommunehospitals grund er fundet.

AARHUS: Det bliver A. Enggaard A/S, der kommer til at udvikle bygninger og udearealer til Aarhus Business School i Universitetsbyen på grunden, hvor kommunehospitalet lå, indtil udflytningen til universitetshospitalet i Skejby.

Det står klart efter, at Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S - FEAS - mandag offentliggjorde vinderen af totalentreprisekonkurrencen.

Vinderholdet består ud over A. Enggaard A/S af AART Architects, LYTT Landscape samt Niras som ingeniør, og i en pressemeddelselse kalder FEAS forslaget "Visionært, velkomponeret og iøjnefaldende".

Annonce

Aarhus Universitets rektor, Brian Bech Nielsen, var med i bedømmelsesudvalget, og han har store forventninger til forslaget.

Vigtigt skridt på vejen

- Vi kan se frem til et byggeri, der med sit arkitektoniske udtryk og høje kvalitet formår at skabe en tydelig sammenhæng på tværs af Universitetsparken og Universitetsbyen. Byggeriet er et vigtigt skridt på vejen  mod en endnu mere samlet og integreret campus i Aarhus, hvor synergier mellem forskningsmiljøer, undervisning, studiemiljøer og samarbejdet med universitetets eksterne interessenter har gode betingelser, siger Brian Bech Nielsen i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.

Vinderprojektet giver Aarhus BSS 37.000 kvadratmeter studie- og forskningsfaciliteter på den store grund, hvor kommunehospitalet lå engang. Tre tunneller under Nørrebrogade sikrer adgang til Universitetsparken og institutterne der. Visualisering: AART Architects

Projektet består af cirka 37.000 kvadratmeter studie- og forskningsfaciliteter, herunder et auditorium med plads til 800 mennesker, der kan deles op i flere, mindre auditorier.

Dermed bliver auditoriet det største, Aarhus Universitet råder over. Auditoriet bliver centrum og vartegn for Universitetsbyen.


Med dette forslag får vi et rigtigt spændende, indbydende og nyskabende universitetsmiljø

Thomas Pallesen, dekan Aarhus BSS


Projektet omfatter også to overdækkede gårdrum, der skal sammenbinde de oprindelige bygninger og bliver naturlige samlingsområder for de to institutter under Aarhus BSS, som flytter ind i Universitetsbyen.

De to institutter er Institut for Virksomhedsledelse og institut for Økonomi, der i dag har til huse på Fuglesangs Allé.

- Med dette forslag får vi et rigtigt spændende, indbydende og nyskabende universitetsmiljø, der til fulde opfylder de ønsker og behov, vi på Aarhus BSS har haft til faciliteterne, siger dekan Thomas Pallesen, Aarhus BSS.

Annonce

Bæredygtigt byggeri

Træ bliver et gennemgående materiale i bygningernes arkitektoniske udtryk, og undervisningslokaler og studieområder udvikles, så de kan anvendes til flere formål. Desuden vil alle bygningskomplekser indeholde undervisningslokaler,  der er velintegrerede i studiemiljøerne.

Strøget ned gennem Universitetsbyen bliver med rød belægning. På visualiseringen ses et af de to overdækkede gårdrum, som skal skabe nye åbninger i den eksisterende facade. Rummene vil være kendetegnet af glasoverdækning, planter og trælister. Visualisering: AARTS Architects

Det er Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S, der er bygherre på projektet med Aarhus Universitet som lejer, og fonden har store ambitioner om bæredygtighed.

- Projektet her er ambitiøst og visionært og understøtter helhedsplanens visioner for udviklingen af området som bæredygtigt byområde, der kommer til at emme af liv 24/7. Som bygherre arbejder vi målrettet på gode og bæredygtige løsninger og er stolte over, at projektet også sigter efter DGNB Guld certifikat. På niveau med den præcertificering, som vi netop har opnået for Universitetsbyen som byområde, siger Jørgen Lang, administrerende direktør for Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S.

For at opnå en DGNB-certificering skal et byggeri eller et byområde evalueres ud fra en række kriterier inden for hovedområderne miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet.

Byggeriet skal stå færdigt i 2025.

Universitetsbyen

Aarhus BSS' aktiviteter på Fuglesangs Allé flytter i 2025 til nye bygninger i Universitetsbyen.

Dermed får cirka 600 medarbejdere og cirka 5000 studerende fra Aarhus BSS deres daglige gang i Universitetsbyen.

Det er Institut for Virksomhedsledelse og Institut for Økonomi, der flytter ind i Universitetsbyen. Dermed mindskes den geografiske afstand til fakultetets øvrige aktive aktiviteter i Aarhus, nemlig jura, statskundskab og psykologi, som har til huse i bygningerne i det nordøstlige hjørne af Universitetsparken.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce