Annonce
Aarhus

Se billederne: Fritidsfotograf har smeltet gamle og nye Aarhus sammen

Før og efter billede af opførelsen af Aarhus Rådhus, som i 1941 blev taget i brug. Fotos fra 1940 og 2013

En indisk biotekniker havde i 2015 stor succes med en fotoudstilling, der smeltede gamle og nye Aarhus sammen. Nu har byens hastige udvikling fået ham til at genoptage arbejdet.

AARHUS: Aarhus forandrer sig. Hurtigt.

Den galoperende forandring i bybilledet fik for et par år siden indiske Ripudaman Singh til at lave en udstilling, der satte lys på udviklingen. Og bandt det gamle og nye Aarhus sammen.

Ved at smelte gamle, historiske fotos sammen med nye, som han selv har taget fra samme sted, dokumenterede han forandringen, men i visse tilfælde også bevaringen af noget af Aarhus.

Første udstilling bød på 30 billeder, men kort efter føjede Ripudaman Singh 14 billeder mere på, så han dækkede det meste af byens mest kendte landmærker.

Alle 44 billeder er siden blevet udstillet i Bruuns Galleri og flere andre steder, og nu er der flere billeder på vej.

Forvandlingen af Friskohuset på Ringgaden. Første foto uden dato, men andet taget 2013, hvor der er kommet fitnesscenter og boliger i bygningerne.

Time Travel Aarhus

Ripudaman Singhs igangværende fotoprojekt hedder Time Travel Aarhus, da det kombinerer to af hans fascinationer. Tidsrejse og Aarhus.

Der er i alt 44 billeder i den samlede udstilling, som kan ses på www.timetravelaarhus.com

Flere er på vej.

Udstillingen blev første gang vist i Musikhuset i februar 2015 og er siden blevet vist i Bruuns Galleri, på AUH og på Statsbiblioteket.

Ripudaman Singh kom til Danmark for 17 år siden fra Indien og har hele tiden været fascineret af byen og dens historie. Foto: Michael Harder

En anden by end for tre år siden

Ripudaman Singh kom til Danmark for 17 år siden for at færdiggøre sin Ph.D. i genetik. I dag arbejder han i Skejby, hvor han har været med til at udvikling nye former for fosterdiagnostik. Men kærligheden til fotografiet og historie har han altid haft, og det blev starten på første udgave af udstilling.

- Det er utroligt, så hurtig byen udvikler sig. I den første udstilling tog jeg billeder af Ceres og det gamle hospital på Frederiksbjerg, og begge de steder er siden fuldkommen forvandlet, siger Ripudaman Singh, som derfor er gået i gang igen.

- Jeg har taget nye billeder af arbejdet med letbanen og byggeriet på Stadion Allé og andre større byggerier, som jeg vender tilbage til, når det er færdigt. Aarhus er under en enorm forvandling, så det er fascinerende at være med til at kortlægge det, siger fritidsfotografen.

To fotos med over 100 år imellem, men begge med liv. Fotos: 1892 og 2013
Annonce

Billederne starter samtaler

Hele pointen med den oprindelige udstilling var at vise udviklingen i Aarhus og tage folk med på en tidsrejse. Alle billederne i udstillingen skulle tale sammen, så der var en forbindelse mellem det oprindelige, historiske foto og så det nye, som Ripudaman Singh har taget.

- Rigtig mange har kontaktet mig for at fortælle om deres minder med nogle af billederne, og hvordan det var dengang. Det har været en interessant sidegevinst, at billederne af gamle Aarhus på den måde kan starte samtaler, siger han.

Siden sin ankomst til byen for 17 år siden har han været vild med Aarhus.

- Den har alle glæderne ved en storby, som Aros, Moesgaard Museum og Dokk1, mens den stadig er lille, stille, tryg og ung, lyder det Ripudaman Singh.

Alle 44 billeder kan ses her.

Ikke alle steder i Aarhus dominerer udviklingen. Som her på Dalgas Avenue, hvor dette hus stort set er uforandret efter knap 100 år. Billeder taget i 2013 og 1915
Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Stiften borede i OL's kønstest allerede i 1970'erne: Kvinders køn har altid givet problemer i topsport

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Alarm 112

Skabte problemer på motorvejen: Lastbilbrand påvirkede trafikken i mange timer

Annonce