x
Annonce
Aarhus

Se billederne: Her er byens nye væg- og gavlmalerier

Vandmænd og sæler pryder væggene i en cykel- og gangtunnel under Ringgaden i den vestlige del af Botanisk Have. Foto: Flemming Krogh

En hammerhaj, en hvidhaj og en havskilpadde er nogle af de gigantiske dyr fra havet, der er dukket op på byens vægge og gavle i den seneste tid. Bagmanden er den lokale street-artist Eske Touborg, der har rødder i graffiti-kulturen.

AARHUS: Forbipasserende i Vestergade får nærmest en fornemmelse af at blive spist af en gigantisk hvidhaj, der er dukket op på en husgavl. Det gigantiske rovdyr er ganske livagtigt og skaber liv til gaden.

Det er Eske Touborg, en lokal street-artist, der står bag værket. Den unge århusianer, der er vokset op i en lægefamilie i Risskov, har igennem flere år bevæget sig rundt i byens graffiti-miljø. Ikke for at male ulovligt på huse og togvogne, men mere for at øve sig i at male i store formater. På husvægge på Godsbanen og andre steder, hvor det er tilladt at udfolde sig kreativt med spraydåser og malerruller.

Nu er farven Blå RAL 5010 blevet hans favoritfarve. Den dybblå, nærmest Azur-blå farve, danner rammen for de ofte noget drabelige havdyr i Eske Touborgs univers.

- Jeg elsker havet. Motiverne under havoverfladen er utallige, og derfor vælger jeg motiver som hvidhaj, hammerhaj og havskildpadder, forklarer den 22-årige kunstner, som har valgt at bruge en kølig formiddag på at øve sig på en væg på Godsbanen.

Annonce
En stor hammerhaj pryder en væg i Skt. Annagade på Frederiksbjerg. Foto: Flemming Krogh

Havets motiver

Motivet denne dag er et såkaldt 'piece' - et kreativt bud på, hvordan hans signatur, NORTH - i graffiti-kredse, kan se ud.

- Graffiti handler normalt ikke om at lave genkendelige motiver. Man maler 'pieces' i utallige versioner. Det er fascinerende, og har været en vej ind i en verden, hvor jeg nu bliver bestilt til at udsmykke gavle og andre steder i byen. På lovlig vis, understreger Eske Touborg, som behændigt 'slår streger' med spraydåser med dyser i forskellige størrelser - afhængigt af hvilken effekt han vil opnå.

Indimellem tjekker han et foto på sin telefon, hvor han har en skitse til at ligge. Et tegning af, hvordan han tænker sig dagens motiv - eller 'piece' om man vil - skal tage sig i ud i et meterstort format.

At det er havets motiver, som Eske Touborg ellers arbejder med, er ikke en tilfældighed. Eske Touborg har en stor interesse for at dykke, som han deler med sin familie.

- Livet under havet fascinerer mig. Når jeg dykker et eksotisk sted, får jeg en fornemmelse af, at jeg svæver. Det er helt fantastisk - nærmest som at flyve, forestiller jeg mig.

Street-artist Eske Touborg er inkarneret dykker og henter motiver fra sine rejser, når han laver udsmykninger på byens vægge. Foto: Flemming Krogh

Liv i tunnelen

Motiverne til sine gigantiske havdyr finder han på nettet. Billederne indgår i forarbejdet til det færdige motiv, som ofte kan tage flere dage at fremstille.

Eske Touborgs seneste værk, der består af flere vægge, er en gang- og cykeltunnel under Ringgaden i den nordlige ende af Botanisk Have. En bestillingsopgave som Eske Touborg har brugt langt tid på at forberede. Omkring fem dage tog selve malearbejdet, som nærmest foregik i døgndrift. Det krævede en pause i Eske Touborgs studier til Kaospilot.

- Indimellem kan vi selv tilrettelægge undervisningen som Kaospilot. Når muligheden opstår, kan jeg sige ja til opgaver med at dekorerer husgavle og andre mure. Men tingene hænger ofte sammen for mig. Det jeg arbejder med i min fritid, kan ofte relatere sig til mit studie, siger den driftige århusianer, som også får tid til at skrive bøger.

- Jeg har en ny udgave af en bog om graffiti på vej (Graffiti Håndbogen 2- En guide for begyndere red.). Den kommer snart til salg, fortæller Eske Touborg, som både skriver og arbejder med sin store passion for graffiti og udsmykning i gaden rum.

Nu er denne dags opgave ved at tage form. Træder man nogle meter væk fra muren, kan man afkode bogstaverne NORTH, der nærmest danser hen ad væggen.

Spørgsmålet er så hvor længe bogstaverne, der naturligvis har en bund af Blå RAL 5010, får lov til at stå uden at blive malet over af en spray-malende kollega. Da det blot er et 'piece', bekymrer det ikke Eske Touborg. Værre er det, hvis hans undervandsmotiver bliver overmalet. Det krydser han fingre for, ikke vil komme til at ske.

En hvidhaj skaber kuldegysninger hos de forbipasserende i Vestergade. Foto: Flemming Krogh
Street-artist Eske Touborg er nærmest blevet i byen for sin særlige blå farve. Foto: Flemming Krogh
I løbet af kort tid begynder et 'piece' - med ordet North at dukke frem på væggen på Godsbanen. Foto: Flemming Krogh
Spraydåser i rigelige mængder er afgørende for en street-artist i aktion. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce