Annonce
Aarhus

Se billederne: Hip hip hurra for dronning Margrethe

Dronningen fejrede sin 79 års fødselsdag på Marselisborg. Parken var i dagens anledning åben, så landsdelens borgere kunne hylde majestæten.Foto: Axel Schütt
Dronning Margrethes 79-års fødselsdag blev fejret af hundredevis af århusianere tirsdag.

AARHUS: Tirsdag omkring middag var der godt fyldt op i området omkring Mindeparken og Marselisborg Slot. 16. april er nemlig dronning Margrethes 79 års fødselsdag og i den forbindelse var hele Aarhus inviteret til at synge fødselsdagssang for dronningen, der lige omkring klokken 12 kom ud og vinkede fra terrassen på Marselisborg Slot.

Allerede på vej ind til slottet - en tur, der foregik i sneglefart på grund af menneskemængden - kunne man mærke at kongefamilien i hvert fald ikke umiddelbart har mistet folkets opbakning. Århusianere i hundredevis var dukket op for at fejre dronningen, og på vej op mod porten kunne en lille pige ikke længere rumme sin begejstring - "Dronniiiiiing!" råbte hun fra sine forældres cykeltrailer.

Klokken 11.20 blev porten til Marselisborg Slotshave lukket op, og folkevandringen begyndte op ad grusvejen mod slottet. Nogle stoppede på vejen og fik et billede med en af de udstationerede vagter fra livgarden, mens andre benyttede muligheden for at kigge sig lidt omkring i haven, hvor træer og buske var begyndt at springe ud i forårssolen.

Lige efter klokken 12 kunne man høre de første toner fra gardens orkester, og så kom dronningen ud på terrassen sammen med kronprinseparret og deres fire børn. Det fik de fremmødte til at starte med at synge "I dag er det dronningens fødselsdag", men på grund af den store folkemængde kunne man ikke blive helt enig om hastigheden, så det blev en slags kanon.

Den blev dog afbrudt af hurra-råb mod terrassen, hvor dronningen og hendes familie måtte lave et "ekstranummer", efter de i første omgang var gået ind. Den offentlige del af fødselsdagen sluttede af med at orkesteret med bjørneskindshuerne spillede en lille håndfuld sange - startende med "Kong Christian stod ved højen mast".

Skulle man dømme ud fra begejstringen tirsdag i Aarhus, så er der i hvert fald hverken tegn i sol eller måne på at danskerne er blevet træt af "Vor's Dronning," som sangeren Allan Olsen kalder hende.

Annonce
Dronningen fejrede sin fødselsdag med kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og deres fire børn. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Se de vilde billeder: AGF-triumf i Herning

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Annonce