Annonce
Aarhus

Se billederne: Indenfor i Molslinjens nye hurtigfærge

En sikker hånd. Bestyrelsesformand Frantz Paludan (bagerst) på vej ombord på Express 4. Molslinjen har haft succes med flere færger, billigere biletter og højere frekvens. Prisen på businessclass er faldet fra 1100 kroner til 650. Det er noget, både erhvervskunderne og fritdskunderne kan lide. - I spidsbalastningsperioderne sejler vi med timedrift. Der er ingen grund til at bygge en kattegatbro, for vi har allerede en flydende en af slagsen, sagde han. Foto: Jens Thaysen
Molslinjens nye hurtigfærge forøger kapaciteten på Kattegat med 20 procent.

AARHUS: Når passagererne torsdag 14. marts klokken 7.45 har sat sig tilrette i sæderne ombord på Molslinjens nye, 500 millioner kroner dyre, hurtigfærge Express 4, vil det være med en følelse af genkendelighed. For selv om den nye færge er bygget på Austal-værftet i Perth, der ligger i Australien og dermed ikke deler ophavsland med såvel kronprinsessen som søsterfærgerne Express 2 og Express 3, der er fra Tasmanien, ligner hun til forveksling.

- Det område passagererne sidder i, ligner rigtig meget det, folk kender. De vil måske lægge mærke til, at vinduerne ser anderledes ud, siger Molslinjens PR- og Kommunikationschef Jesper Maack.

Annonce

Her er Express 4

Med jomfruturen har Molslinjen tre færger på Kattegat. Express 2, Express 3 og den nye Express 4.

  • Express 4 har kostet en halv milliard kroner at bygge.
  • Færgen har følgende dimensioner:
  • Længde: 109 meter
  • Bredde: 30,9 meter
  • Motorkraft: 36 MV (50.000 HK)
  • Fart: 40 knob / 75 km/t
  • Der er plads til 980 passagerer.
  • Og ca. 400 biler
  • Besætningens størrelse afhænger af, hvor mange passagerer der er ombord. Der er altid: To maskinmestre, to navigatører og tre skibsassistenter. Dertil cateringpersonale op til 10 medarbejdere.

Set udefra, er der tydelige designforskelle på skroget, Express 4 her en mere lodret stævn, men sejlegenskaberne skulle meget gerne være mindst lige så gode som de andre færgers.

- På trods af at det er et andet værft, der vandt udbuddet, har vi forsøgt at få nogle af de samme egenskaber, så folk får en ensartet oplevelse, uanset hvilken af færgerne de sejler med. Det er blandt andet derfor, vi har haft folk i der ned i to år, siger han.

Plads til flere

At kalde det for en jomfrutur, når færgen sejler med passagerer for første gang torsdag morgen, er måske nok lidt af en tilsnigelse. Ikke alene har Express 4 jo sejlet hele vejen hjem fra Australien ved egen kraft. Den har også lagt til og fra kaj her i Aarhus.

- Specielt broen er bygget fuldstændig anderledes op, derfor er besætningen også glade for, at de har haft god tid til at øve sig, så den sidder lige i skabet i morgen tidlig, siger Jesper Maack.

Med den nye færge øges kapaciteten på ruten med godt 20 procent, det skyldes, at den mindre Max Mols, der fra påske 2019 skal sejle på Bornholm-overfarten, erstattes med en større færge.

- Det gavner også trafikken til og fra Ebeltoft, at der nu kun sejler en af de helt stor færge på ruten. Det er en højsæsonrute, hvor det ind imellem har knebet lidt med at få plads til alle campingvognene, når den helt store "sommerbølge" af turister skyller ind fra Sjælland og tilbage igen efter ferien, siger han.

Køkkenet ligner til forveksling, det der findes på Express 3. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus på Aarhus Universitetshospital

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce