Annonce
Aarhus

Se billederne: Kronprinsen plantede sin fødselsdagsgave sammen med 100 børn

En, to, tre, kyl... Kronprins Frederik fik hjælp af 100 børn, da han onsdag skulle plante et kongeligt træ på sin egen plads. Foto: Jens Thaysen

Kronprins Frederiks humør strålede om kap med vintersolen, da han plantede et kongeligt træ på Frederiks Plads.

AARHUS: Onsdag eftermiddag blev Aarhus et træ rigere, eller rettere, det er faktisk H.K.H. Kronprins Frederik, der har fået et træ forærende af Aarhus Kommune i anledning af sin 50-års fødselsdag. Så rent formelt er træet hans, men vi kan alle sammen få glæde af det. Træet står nemlig meget passende på Frederiks Plads, der er opkaldt efter kronprinsen - og ja, du har sikkert allerede gættede det, træet er selvfølgelig en kongeeg.

Det var endda kronprinsen selv, der plantede træet. Nå ja, helt alene var han ikke. 100 børn fra Holme Skole og Forældreskolen hjalp ham med at kaste jord på.

- I skal snart hjælpe mig med at kyle noget jord på. Er I klar på det, spurgte kronprinsen børnene.

- Jaaaaaah ...

Sikke en fest. Frederik har en meget ligefrem og folkelig tilgang til det at være kongelig. Accenten er tættere på Kim Larsens end en students fra Øregård Gymnasium i Hellerup nord for København.

Børnene og de mange fremmødte voksne århusianere elskede det. Og kronprinsen, han hyggede sig også gevaldigt, da han storsmilende orkestrerede de mange børn, der bevæbnet med små og store skovle kastede jord på, så det var en lyst.

Annonce
Så glad. Kronprinsen var i strålende humør. Foto: Jens Thaysen

Mere end det, der var

Der er ikke tale om en meget ung eg. Ligesom kronprinsen har træet et par år på bagen - 30 år gammelt er det, opvokset i fynsk planteskolemuld på Kortegaard. Efter sigende skulle det 12 meter høje træ af den grund allerede nu være på størrelse med et 50 år gammelt egetræ, der er opvokset ude i naturen.

- Vi forener noget, der både er synligt og gror konstant, ligesom de unge mennesker. Tusind tak for at pladsen bærer mit navn, det er jeg både glad for og stolt over, sagde kronprinsen.

Kongeegen står centralt placeret som et naturligt samlingspunkt i den nye bydel. Smukt ser det ud. Og kronprinsen er tilsyneladende enig.

- Man kan sige, at for 27 år siden, da jeg opholdt mig mere eller mindre permanent her, er det ikke sikkert, jeg forskønnede byen på samme måde, men vi vokser os alle sammen til noget, der er mere end det, der var, sagde han.

Egetræet er en gave fra Aarhus Kommune og plantes i samarbejde med organisationen Plant et Træ, som kronprinsen er protektor for, foruden Domis, Bricks og NCC Property Development, der alle har bidraget til, at projektet har kunnet realiseres. Frederiks Plads er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller og opført af de to bygherrer Bricks og NCC Property Development.

Kronprinsen fik sig en "lille hjælper" til gravearbejdet på Frederiks Plads. Foto: Jens Thaysen
Læ for vinden og skygge, når solen bager. Når egetræet engang er udvokset, bliver det 25 meter højt. Foto: Jens Thaysen
De mange børn fik selv et egetræ med hjem, det var dog knap så stort som det, kronprinsen fik i fødselsdagsgave, men han blev jo også 50 år gammel. Foto: Jens Thaysen
Engang var egetræet rygraden i den danske flåde ? og dermed kongeriget. Egetræer kan blive flere hundrede år gamle. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Annonce