Annonce
Aarhus

Se billederne: Kronprinsen plantede sin fødselsdagsgave sammen med 100 børn

En, to, tre, kyl... Kronprins Frederik fik hjælp af 100 børn, da han onsdag skulle plante et kongeligt træ på sin egen plads. Foto: Jens Thaysen

Kronprins Frederiks humør strålede om kap med vintersolen, da han plantede et kongeligt træ på Frederiks Plads.

AARHUS: Onsdag eftermiddag blev Aarhus et træ rigere, eller rettere, det er faktisk H.K.H. Kronprins Frederik, der har fået et træ forærende af Aarhus Kommune i anledning af sin 50-års fødselsdag. Så rent formelt er træet hans, men vi kan alle sammen få glæde af det. Træet står nemlig meget passende på Frederiks Plads, der er opkaldt efter kronprinsen - og ja, du har sikkert allerede gættede det, træet er selvfølgelig en kongeeg.

Det var endda kronprinsen selv, der plantede træet. Nå ja, helt alene var han ikke. 100 børn fra Holme Skole og Forældreskolen hjalp ham med at kaste jord på.

- I skal snart hjælpe mig med at kyle noget jord på. Er I klar på det, spurgte kronprinsen børnene.

- Jaaaaaah ...

Sikke en fest. Frederik har en meget ligefrem og folkelig tilgang til det at være kongelig. Accenten er tættere på Kim Larsens end en students fra Øregård Gymnasium i Hellerup nord for København.

Børnene og de mange fremmødte voksne århusianere elskede det. Og kronprinsen, han hyggede sig også gevaldigt, da han storsmilende orkestrerede de mange børn, der bevæbnet med små og store skovle kastede jord på, så det var en lyst.

Annonce
Så glad. Kronprinsen var i strålende humør. Foto: Jens Thaysen

Mere end det, der var

Der er ikke tale om en meget ung eg. Ligesom kronprinsen har træet et par år på bagen - 30 år gammelt er det, opvokset i fynsk planteskolemuld på Kortegaard. Efter sigende skulle det 12 meter høje træ af den grund allerede nu være på størrelse med et 50 år gammelt egetræ, der er opvokset ude i naturen.

- Vi forener noget, der både er synligt og gror konstant, ligesom de unge mennesker. Tusind tak for at pladsen bærer mit navn, det er jeg både glad for og stolt over, sagde kronprinsen.

Kongeegen står centralt placeret som et naturligt samlingspunkt i den nye bydel. Smukt ser det ud. Og kronprinsen er tilsyneladende enig.

- Man kan sige, at for 27 år siden, da jeg opholdt mig mere eller mindre permanent her, er det ikke sikkert, jeg forskønnede byen på samme måde, men vi vokser os alle sammen til noget, der er mere end det, der var, sagde han.

Egetræet er en gave fra Aarhus Kommune og plantes i samarbejde med organisationen Plant et Træ, som kronprinsen er protektor for, foruden Domis, Bricks og NCC Property Development, der alle har bidraget til, at projektet har kunnet realiseres. Frederiks Plads er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller og opført af de to bygherrer Bricks og NCC Property Development.

Kronprinsen fik sig en "lille hjælper" til gravearbejdet på Frederiks Plads. Foto: Jens Thaysen
Læ for vinden og skygge, når solen bager. Når egetræet engang er udvokset, bliver det 25 meter højt. Foto: Jens Thaysen
De mange børn fik selv et egetræ med hjem, det var dog knap så stort som det, kronprinsen fik i fødselsdagsgave, men han blev jo også 50 år gammel. Foto: Jens Thaysen
Engang var egetræet rygraden i den danske flåde ? og dermed kongeriget. Egetræer kan blive flere hundrede år gamle. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Frederiks Plads. Kongeegen plantes af kronprinsen. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce