Annonce
Aarhus

Se billederne: Markant og ikonisk betonbyggeri af Aarhus-arkitekt sikret for fremtiden

Realdania By og Byg har købt bygningen i Hasselager for at sikre et ikon fra den sene modernisme og give konkrete løsninger til betonrenovering. Foto: Realdania By og Byg

Realdania By og Byg køber administrationsbygningen for glasfirmaet J.A. Alstrup i Hasselager for at sikre et ikon fra den sene modernisme.

HASSELAGER: Betonbyggeri får sjældent superlativerne til at strømme over folks læber. Men i Hasselager står et af Aarhus' mest markante betonbyggerier, som er eksponent for 60'ernes og 70'ernes erhvervsarkitektur.

Administrationsbygningen for glasfirmaet J.A. Alstrup i Hasselager, også kendt som Glasalstrup, er opført af den århusianske arkitekt Knud Blach Petersen i 1967. Det ikoniske byggeri er netop købt af Realdania By & Byg.

Bygningen er kendt for sin enorme tagkonstruktion, et betongitter støbt på stedet, som bliver båret af en række betonsøjler, som får det til at se ud som om, at taget svæver en meter over en let glasboks. Men 50 års vind og vejr begynder at kunne ses på betonen.

- Med erhvervelsen vil vi sikre ejendommen den bedst mulige fremtidige bevaring gennem bæredygtig drift og anvendelse, siger Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld, i en pressemeddelelse.

Glasalstrups administrationsbygning er nu en del af Realdania By & Bygs samling af godt 60 historiske ejendomme, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år. Forude venter en omfattende restaurering, der blandt andet skal sikre betonkonstruktionernes funktion og fremadrettede levetid.

Bygningen i Hassselager er langt fra det eneste betonbyggeri, der er ved at have 50 år eller mere på bagen. Derfor vil behovet for arkitektonisk vellykkede betonrenoveringer i Danmark vokse i løbet af de næste årtier.

- Derfor er det også meget vigtigt, at vi får opbygget solid viden og udviklet konkrete løsninger til renovering af betonbygninger, så vi er godt rustet til den opgave, vi står overfor i de kommende år, hvor vi vil se, at også betonbyggerierne er en del af vores fælles bygningsarv, udtaler Peter Cederfeld.

Knud Blach Petersen


  • Administrationsbygningen er tegnet af arkitekt Knud Blach Petersen i 1966-67.
  • Knud Blach Petersen er den århusianske arkitekt, der har bygget flest boliger, og som manden bag en lang række markante byggerier, der i dag står som urbane ikoner i Aarhus, fx Busgadehuset, Føtexhuset i Guldsmedgade, Landmandsbanken på Store Torv og BP-Huset (nu Europahuset), har Blach Petersen spillet en afgørende rolle for Aarhus' udvikling i det 20. århundrede.
  • Alligevel er han et relativt ukendt navn for mange i den danske arkitekturverden, hvilket formentlig skyldes, at han også er arkitekten bag Gellerupplanen, og i takt med bebyggelsens voksende sociale problemer og stigmatisering gled ud i glemsel.
Bygingen er tegnet af den århusianske arkitekt Knud Blach Petersen i 1967. Foto: Realdania By og Byg
Det monumentale betongitter svæver en meter over en let glasboks på glasfirmaet J.A. Alstrups administrationsbygning. Foto: Realdania By og Byg
50 års vind og vejr har sat sine spor og bygningen skal gennem en omfattende restaurering. Foto: Realdania By og Byg
Foto: Realdania By og Byg
Foto: Realdania By og Byg
Foto: Realdania By og Byg
Foto: Realdania By og Byg
Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Alarm 112

Sne og kuling i vente: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce