Annonce
Aarhus

Se billederne: Markant og ikonisk betonbyggeri af Aarhus-arkitekt sikret for fremtiden

Realdania By og Byg har købt bygningen i Hasselager for at sikre et ikon fra den sene modernisme og give konkrete løsninger til betonrenovering. Foto: Realdania By og Byg

Realdania By og Byg køber administrationsbygningen for glasfirmaet J.A. Alstrup i Hasselager for at sikre et ikon fra den sene modernisme.

HASSELAGER: Betonbyggeri får sjældent superlativerne til at strømme over folks læber. Men i Hasselager står et af Aarhus' mest markante betonbyggerier, som er eksponent for 60'ernes og 70'ernes erhvervsarkitektur.

Administrationsbygningen for glasfirmaet J.A. Alstrup i Hasselager, også kendt som Glasalstrup, er opført af den århusianske arkitekt Knud Blach Petersen i 1967. Det ikoniske byggeri er netop købt af Realdania By & Byg.

Bygningen er kendt for sin enorme tagkonstruktion, et betongitter støbt på stedet, som bliver båret af en række betonsøjler, som får det til at se ud som om, at taget svæver en meter over en let glasboks. Men 50 års vind og vejr begynder at kunne ses på betonen.

- Med erhvervelsen vil vi sikre ejendommen den bedst mulige fremtidige bevaring gennem bæredygtig drift og anvendelse, siger Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld, i en pressemeddelelse.

Glasalstrups administrationsbygning er nu en del af Realdania By & Bygs samling af godt 60 historiske ejendomme, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år. Forude venter en omfattende restaurering, der blandt andet skal sikre betonkonstruktionernes funktion og fremadrettede levetid.

Bygningen i Hassselager er langt fra det eneste betonbyggeri, der er ved at have 50 år eller mere på bagen. Derfor vil behovet for arkitektonisk vellykkede betonrenoveringer i Danmark vokse i løbet af de næste årtier.

- Derfor er det også meget vigtigt, at vi får opbygget solid viden og udviklet konkrete løsninger til renovering af betonbygninger, så vi er godt rustet til den opgave, vi står overfor i de kommende år, hvor vi vil se, at også betonbyggerierne er en del af vores fælles bygningsarv, udtaler Peter Cederfeld.

Knud Blach Petersen


  • Administrationsbygningen er tegnet af arkitekt Knud Blach Petersen i 1966-67.
  • Knud Blach Petersen er den århusianske arkitekt, der har bygget flest boliger, og som manden bag en lang række markante byggerier, der i dag står som urbane ikoner i Aarhus, fx Busgadehuset, Føtexhuset i Guldsmedgade, Landmandsbanken på Store Torv og BP-Huset (nu Europahuset), har Blach Petersen spillet en afgørende rolle for Aarhus' udvikling i det 20. århundrede.
  • Alligevel er han et relativt ukendt navn for mange i den danske arkitekturverden, hvilket formentlig skyldes, at han også er arkitekten bag Gellerupplanen, og i takt med bebyggelsens voksende sociale problemer og stigmatisering gled ud i glemsel.
Bygingen er tegnet af den århusianske arkitekt Knud Blach Petersen i 1967. Foto: Realdania By og Byg
Det monumentale betongitter svæver en meter over en let glasboks på glasfirmaet J.A. Alstrups administrationsbygning. Foto: Realdania By og Byg
50 års vind og vejr har sat sine spor og bygningen skal gennem en omfattende restaurering. Foto: Realdania By og Byg
Foto: Realdania By og Byg
Foto: Realdania By og Byg
Foto: Realdania By og Byg
Foto: Realdania By og Byg
Annonce
Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Trods stribevis af drukneulykker: Hegn langs havnen er ikke kommunens livret

Aarhus For abonnenter

Efter drukneulykke: Jonas mistede også en ven i havnen - Vi bliver nødt til at overveje hegn

Sport

Aarhus United havde chancen for at drille Viborg: - Det lyder mærkeligt, men man vil næsten hellere være seks mod fem end seks mod fire

Sport

Erfaren stregspiller forlader Skanderborg-Aarhus: Tager til svensk klub

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Aarhus

Nyt krisecenter skal hjælpe voldsramte kvinder i aktivt misbrug

AGF

AGF arver en halv million kroner fra fan: Han elskede sport og havde to fjernsyn, så han kunne se det hele

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Alarm 112

24-årig fik beslaglagt sin søsters bil: Kørte 111 km/t på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Alarm 112

Far til tiltalt for masseskyderier: Vi har forsøgt at få hjælp

Annonce