20 kunstnere udfolder sig på store plader i Rådhusparken.
AARHUS: Det stinker af opløsningsmiddel, og farverige værker præger store træplader.
Rådhusparken i Aarhus er blevet et mekka for streetart i denne festuge.
Med Galleri Grisk i Klosterport som iscenesætter udfolder 20 streetart-kunstnere fra mange lande deres bedste evner på 60 kæmpe vægge.
De maler, mens byens borgere og dens gæster ser på, og medarbejdere fra Grisk og Aarhus Festuge giver gode forklaringer til dem, der gerne vil have bedre besked end den, de får ved at kigge.
For de fleste er streetart blevet en kunstart, de lever af.
Steve Locatelli fra Antwerpen i Belgien er en af dem. Den 39-årige kunstner har malet streetart siden 1992. Han maler abstrakt og bruger mange farver. På Frederiks Allé, der er lukket for trafik i ugens anledning, maler han et abstrakt, farverigt kranium. Om det er en mand eller kvinde kan vi ikke afgøre.
- Min store interesse for kranier kommer fra en smuk tanke. Under huden er vi alle ens, og vi ved ikke, om kraniet tilhører en kvinde eller mand, en sort eller hvid, siger Steve Locatelli, som kan lide interaktionen med publikum og elsker at være i Aarhus, fordi der er "fredeligt, afslappet og en god ånd".
De seneste ti år har han haft eget galleri sammen med sin kone, og hans kunst er over hele Europa.
Rasmus Balstrøm, streetart-kunstnerMange af os har begyndt med det her for at afsøge grænser, og det kræver mod at gå ud kl. fire om natten og male ulovligt. Nu betaler jeg tilbage for det ulovlige.
Aarhus Streetart Festival
Kunstnerne arbejder dagligt i rådhusparken, og værkerne kan ses til og med søndag 3. september. Herefter bliver de destrueret eller solgt for højeste bud.
Fra ulovligt til lovligt
Bogdan Scutari er rumæner og bor i Horsens sammen med sin danske kone. Han er 28 år og har været i Danmark i otte år.
- Jeg laver skitser, før jeg maler, fortæller han og viser, hvordan han på computer har lavet et billede af et kvindeansigt og et dansk landskab i baggrunden - med en mølle, som han kender fra Als, fordi hans kone arbejder på Danfoss i Nordborg.
Scutari, der studerer marketing på VIA i Horsens og er færdig til januar, maler også mindre ting.
Rasmus Balstrøm fra Valby har lavet streetart i mange store byer: Los Angeles, Amsterdam, Berlin og London, for eksempel. Han har levet af det i syv-otte år, fordi han også er illustrator og sælger print af sine værker.
- Mit værk er japansk inspireret med rød baggrund som kontrast til den grønne farve i parken. Pigen er i latex, og der skal føjes et samuraisværd og tentakler til, siger han og tilføjer, at han har lavet graffiti, siden han var 13.
- Dengang var det hverken lovligt eller pænt, men siden jeg blev 22, har det været lovligt og pænt. For mig var det en naturlig del af opvæksten. Mange af os har begyndt med det her for at afsøge grænser, og det kræver mod at gå ud kl. fire om natten og male ulovligt. Nu betaler jeg tilbage for det ulovlige, siger han
Hvor får de ideerne?
Camilla Graversgaard på 26 år er en af rundviserne og ansat af Galleri Grisk. Til daglig studerer hun sport og event i Aalborg.
- Vi viser både skoleklasser og studerende rundt og dem, der kommer spontant. Gæsterne spørger mest om, hvor kunstnerne får deres ideer fra og hvad der sker med værkerne bagefter, forklarer hun.
Til det sidste er svaret, at nogle bliver destrueret, og andre bliver solgt til højeste bud.