Annonce
Aarhus

Se billederne: Ny bog fortæller om Aarhus i 80'erne

Kronprins Frederik begyndte at læse statskundskab på Aarhus Universitet i september 1989. Han boede i kavalerbygningen ved Marselisborg Slot. Studiet blev klaret på normeret tid. Kronprinsen studerede også på det amerikanske Hardard Universitet og blev cand.scient.pol i 1995. Foto: Preben Tolstoy/Polfoto
Annonce

AARHUS: I et rigt og fremadbuldrende samfund kan det være svært at forstå, at det ikke er så længe siden, vi havde et årti, der blev kaldt Fattigfirserne.

Men det havde vi, og nu kan det opleves igen i en ny bog.

I serien om Aarhus i årtier er den nyeste udkommet - om 1980'erne. Dens forgængere er om 50'erne, 60'erne og 70'erne. Det er århusianernes historie fortalt i billeder. Bag det står Aarhus Stadsarkiv, Aarhus Byhistoriske Fond, Den Gamle By og Forlaget Turbine.

Men selv om 80'erne var en hård tid, var Aarhus i vækst som den eneste af landets store byer. Stadigt flere studerende slog sig ned i byen, Thorkild Simonsen blev borgmester, vi fik Musikhuset og Ikea, og mange af årtiets største rocknavne havde rødder i byen: Steffen Brandt, Thomas Helmig, Flemming Bamse Jørgensen og Michael Learns to Rock.

AGF blev dansk mester i fodbold for femte og indtil videre sidste gang, og HEI vandt fem gange i 80'erne hos kvinderne.

Og så rykkede kronprins Frederik ind i "magtens rugekasse", statskundskab, på Aarhus Universitet.

Optimismen spirede, selv om der var arbejdsløshed blandt de unge, mangel på børnepasning, arbejdskonflikter og boligkonkurser.

Bogen

  • Aarhus i årtier - 1980'erne. Århusianernes historie fortalt i billeder. Redigeret af Søren Bitsch Christensen.
  • Vejledende pris 350 kroner.
  • Det er fjerde bog i serien "Aarhus i årtier".

Annonce

Flere indbyggere

Der var 244.839 índbyggere i Aarhus Kommune 1. januar 1980 og 261.437, da årtiet sluttede.

Flugten ud af midtbyen til forstæderne var stoppet.

Randers, Aalborg og Esbjerg stod stille eller faldt tilbage i indbyggertal, og landet som helhed rykkede sig ikke.

De mange studerende i Aarhus fik indbyggertallet til at stige. Det gjaldt især Handelshøjskolen. Indvandringen blev også større. 23.105 flyttede hertil fra udlandet, men 21.180 flyttede tilbage, så i 1989 havde kommunen 9877 udenlandske statsborgere, flest tyrkere, men folk fra Iran og Irak kom nu til.

Aarhus vedtog en ny varmeplan, og Studstrupværket blev skabt.

Også heldags institutioner, vuggestuer, fritidshjem og legestuer kom der flere af, og for den ældre befolkning åbnede Plejecentret Møllestien.

Annonce

Den første café

Vi fik bygas, ni af 15 biografer lukkede, og Aarhus fik sin første tv-station.

I detailhandlen var konkurrencen hård. F. Salling A/S købte GASA-grunden, hvor gartnerne havde haft auktionshus, for at bygge butikscentrett Storcenter Nord, der åbnede 1991. I oplandet lukkede butikkerne på stribe.

I midtbyen fik Aarhus sin første moderne café, Casablanca, i 1981. Den blev et hit, eksisterer stadig og blev fulgt af en hær af cafeer, så det blev forbudt at lave flere i området omkring Domkirken.

Musikhuset blev åbnet i 1982 som "vor tids gave til fremtiden", som Århus Stiftstidende skrev. Åens åbning blev vedtaget og gennemført i de næste to årtier.

Sommeren var god i 1983. 30 grader i juli blev årtiets højeste temperatur. Tørke betød forbud mod afbrænding. Ved byens strande flokkedes folk i alle aldre, her ved Moesgaard. Foto: Jens-Kristian Søgaard
Annonce

Lang tid uden avis

For første gang i 150 år faldt fødselstallet i Danmark i 1980'erne. Lavpunktet kom i 1983, men herefter steg tallet igen. Forinden havde fødeklinikken i Finsensgade drejet nøglen om for sidste gang. Der var for få kunder, og nu foregik det hele på Fødselsstiftelsen. Hver femte kvinde skulle føde ambulant og sendes hjem efter fødslen.

Den politiske "kartoffelkur" betød, at færre fik råd til at købe hus, og bofællesskaber opstod.

Arbejdsløsheden var konstant høj, og konkurrencen om en læreplads til de unge var ubarmhjertig.

Havnearbejderne blev ramt af den teknologiske udvikling, og arbejdsløsheden var høj blandt dem. Det betød en landsdækkende strejke fra december 1982 til 17. februar 1983.

Også i avisbranchen stak teknologien hovedet frem, og det betød, at Århus Stiftstidende på grund af strejker ikke udkom fra slutningen af marts til midt i august 1981. I mere end 100 dage var mange århusianere uden avis.

Teknologiske virksomheder havde vind i sejlene, Terma havde travlt, og det senere Systematic opstod i 1985. I dag er den Danmarks største privatejede softwarevirksomhed.

Midtbyens Beboeraktion ønskede bilerne ud af byen og demonstrerede for det en lørdag i maj 1987. Foto: Jens Tønnesen
Annonce

Kulturens steder

Kulturen blomstrede. Kommunen støttede nye projekter og den rytmiske musik.

Det tidligere kaserneområde ved Vester Allé blev omdannet til et stort kulturområde. Bygningerne blev sat i stand, og i 1985 kunne blandt andet Folkemusikskolen flytte ind i Officersbygningen. Ridehuset blev genindviet, og Kunstnernes Hus åbnede i Saltholmsgade i 1987.

1980'erne var en musikalsk storhedstid, og mange af de mest populære kunstnere kom fra Aarhus: tv-2, Anne Linnet, Lis Sørensen, Gnags, På Slaget 12, Thomas Helmig, Micahel Learns to Rock og Cut'N'Move. Locomotion i M.P. Bruuns Gade, La Fayette i Østergade og Motown i Frederiksgade var populære musiksteder, og festivalerne opstod. Muskelsvindfonden skiftede navn til Grøn Koncert.

Byrådet bestemte i 1984, at den tidligere politistation og rådhus på Domkirkepladsen skulle være bymuseum, men det blev aldrig til noget. I stedet blev huset til Kvindemuseum, og bymuseet opstod i 1993 i den nedlagte Hammelbanes bygning i Carl Blochs Gade.

Som noget af det sidste i årtiet besluttede byrådet at renovere Store Torv og gøre det bilfrit.

Erik Kjersgaard blev direktør for købstadmuseet Den Gamle By i september 1981. Han var visionær og innovativ og bragte museets økonomi på fode. Han var direktør indtil sin død i 1995 og blev afløst af Thomas Bloch Ravn, der stadig har posten. Kjersgaards søn Clement er nu en kendt debattør i tv. Foto: Jens Tønnesen 1987
Thomas Helmig voksede op i Egå. Han blev i 1983 forsanger i Elevatordrengene og optrådte ved en rockfestival på Vestereng i 1985, fordi Henning Stærk sendte afbud. Dette år var han solist på årets største hit, støttesangen Afrika. Foto: Jens Tønnesen 1985
"Den endelige nedgravning" var teatergruppen Laybrints bidrag til festugen i 1983. 10 mennesker blev gravet ned foran Aarhus Kunstmuseum i Høegh-Guldbergs Gade. Foto: Per Ryolf 1983.
Byens tredje karneval fandt sted i 1985, her på Store Torv. 8000-9000 var udklædte og dansede. Foto: Lars Kristian Olesen
Politiet flyttede ind i den nye politigård 1. september 1983.
Aarhus Havn var fødelinje for containere mellem Vesteuropa og Afrika. og gik i gang med en udvidelse. Her er containerhavnen før udbygningen i 1982-84. Foto: Knud Nielsen 1980.
Biograferne havde svære tider, og efter 62 års drift lukkede Regini 5. maj 1983. Den sidste film var "Døden i grotterne". Foto: Preben Hupfeld 1980.
Rockgruppen tv-2 slog igennem i 80'ernes første år, og det folkelige gennembrud kom i 1984 med albummet "Nutidens unge". Her er det fra venstre bassist Georg Olesen, trommeslager Sven Gaul, forsanger og komponist Steffen Brandt og guitarist Hans-Erik Lerchenfeld. Foto: Søren Holm 1987
Tandlægehøjskolen var i fare for at blive lukket to gange i 1980'erne. Her går studerende i protestmarch fra skolen på Vennelyst Boulevard. Uddannelsen forblev i Aarhus som en del af Aarhus Universitet. Foto: Ib Hansen 1983.
80'ernes ansigt. René Toft Simonsen vandt som 17-årig titlen "Face of the 80's" i en international modelkonkurrence. Hun fik en stor karriere. I dag er hun også psykolog, forfatter og instruktør og gift med sangeren Thomas Helmig. Foto: Leif Nygaard 1985
Entertaineren Jacob Haugaard indfriede et af sine valgløfter ved at give fadøl til sine vælgere i 1988. I 1994 blev han endelig valgt ind folketinget. Foto: Søren Lorenzen/Polfoto 1988
Hård vinter oplevede byen i begyndelsen af 1982. Aarhus fik sne, og her er Aarhus Sporvejes linje 1 på vej op ad Tordenskjoldsgade 4. januar. Foto: Preben Hupfeld 1982
Omkring 50.000 mennesker var på Viby Stadion, da Grøn Koncert i 1986 blev afviklet for fjerde gang. På scenen var tv-2, Thomas Helmig og Sanne Salomonsen. Året efter blev koncerten flyttet til Vestereng i Skejby. Foto: Preben Hupfeld 1986
En politikæde blokerede adgangen til Aarhus Havn, da havnearbejderne nedlagde arbejdet 6. december 1982. Det skete i protest mod Schlüter-regeringens ændringer for udbetaling af supplerende dagpenge. Foto: Torben Stroyer 1982
Musikhuset blev indviet 27. august 1982 med Dronning Margrethe og Prins Henrik som gæster. Huset er siden udvidet, så glaspartiet i front er rykket otte meter frem, og på den anden side er der bygget nye sale og plads til Aarhus Symfoniorkester og børneteatret Filuren. Arkitekt Sven Hansen har tegnet parken. Foto fra rådhustårnet: Thomas og Poul Pedersen 1982
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Nej tak til tobak i skoletiden

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Annonce