Annonce
Aarhus

Se billederne: Nyt fra stadsarkivet

AARHUS: Aarhus Stadsarkivs arkivportal www.aarhusarkivet.dk bliver hele tiden opdateret med nye spændende arkivalier og billeder. Vi bringer her et lille udpluk af nogle af de nyeste indkomster på arkivet.

Hvis du ligger inde med billeder, som du mener kan bidrage til byens samlede historier, kan du aflevere dem via www.smartarkivering.dk.

Annonce

Nørregade 1985

Ejendomme på Nørregades syd-østlige side ned mod havnen nedrives i 1985, for at gøre plads til et nyt etagebyggeri, hvor 20 lejligheder var afsat til ældre og handicappede.

Fotograf Lars Kristian Olesen, 1985 Aarhus Stadsarkiv.

Bestseller Aarhus City Halvmarathon 2018

Amalie Haughuus fra løbeklubben Runaar kommer i mål som vinder hos kvinderne ved Bestseller Aarhus City Halvmarathon 2018 i tiden 1:16:54.

Fotograf Ib Nicolajsen, 2018, Aarhus Stadsarkiv.

Aarhus Stadion 1918

Aarhus Stadion under opførelse i sommeren 1918. Billedet er taget Ane Thørring, der sammen med sin familie tog spadsereturen fra boligen på Frederiksbjerg Torv 5 for at bese byggepladsen.

Ane Thørring, 1918, Aarhus Stadsarkiv, 1918.

Ny Banegårdsgade 1962

Ny Banegårdsgade set mod Banegårdspladsen omkring 1962. Forrest i billedet ses en parkeret Rover og til højre i billedet ses trambus nummer 3 mod Brendstrupvej.

Stadsingeniørens Kontor, ca. 1962, Aarhus Stadsarkiv.

Risskov Skole 1982

Elever på Risskov Skole træner til cyklistprøve i skolegården omkring 1982.

Fotograf Verner Mogensen, ca. 1982, Aarhus Stadsarkiv.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Annonce