Annonce
Byudvikling

Se billederne: Plan for ny bydel til 900 boliger klar på amtssygehus-grunden

Planerne for Amtssygehuset skrider frem. Senere i år er den endelige plan klar, og så kan arbejdet med de 900 boliger gå i gang. Her set mod Regenburgsgade. Visualisering: Tegnestuen Vandkunsten og SLETH
Udviklingsplan for det gamle Amtssygehus har været igennem første behandling. Ny daginstitution og 900 boliger vil sammen med eksisterende ungdomskulturhus og ungeboliger danne rammen om en helt ny bydel.

AARHUS: Efter flere års tilløb er udviklingsplanerne for det gamle Aarhus Amtssygehus på Tage-Hansens Gade nu klar til behandling i byrådet.

De ikoniske røde hospitalsbygninger, der er udpeget som et bevaringsværdigt kulturmiljø, vil de kommende år gennemgå en stor forvandling, når området med tiden skal blive til en ny bydel med 900 boliger, en daginstitution og det ungdomskulturhus, der åbnede i efteråret.

Mange af de oprindelige hospitalsbygninger skal nemlig bevares, mens det får selskab af blandt andet byrækkehuse, viser de nye planer.

Annonce

Planerne for området gik allerede i gang i 2014, da Aarhus Kommune indgik en købsaftale med Region Midt om overtagelse af Amtssygehuset, og forslaget til udviklingsplanen for Amtssygehuset blev mandag morgen behandlet i Magistraten.

900 nye boliger

Det nye forslag til en udviklingsplan lægger op til, at der bliver bygget omkring 900 nye boliger, der fordeles som private og almene boliger, handicapboliger og ungeboliger.

Det er visionen, at det bliver varierede boligtyper, så det kommende kvarter supplerer den eksisterende bydel med for eksempel byrækkehuse i klassisk karréstruktur. Håbet er, at de blandende boligtyper kan tiltrække både unge, ældre og i særlig grad børnefamilier.

Det er desuden planen, at åbne området op mod det omkringliggende kvarter blandt andet via et stort nyt trappeanlæg mod Regenburgs Plads.

Sådan ser området ud nu, inden man går i gang med byggeriet. Det er planen at åbne op mod Regenburgsgade, som kan ses til venstre i billedet. Foto: Axel Schütt

- Amtssygehuset skal forvandles til et mangfoldigt bykvarter med familievenlige boliger, lejligheder med panoramaudsigt over byen og masser af luft og lys som i den gamle hospitalshave, siger Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek, der vil fremlægge to mulige planer for området.

Annonce

To planer i spil

Projektet ved Tage-Hansens Gade er nemlig en oplagt mulighed for at udfordre den kassetænkning om byggefelter, der længe har eksisteret i Aarhus, mener rådmanden.

Der er derfor lagt op til i den alternative plan for området, at man skærer en del af boligerne væk, blandt andet nogle af dem, der er tænkt som randbebyggelse ud mod Tage-Hansens Gade og nogle fortætningsbyggerier opad den eksisterende hospitalsbygning.

Amtssygehuset er udpeget som et bevaringsværdigt kulturmiljø, og derfor bliver de markant røde murstensbygninger bevaret. Her ses en genetableret Allégade. Visualisering: Tegnestuen Vandkunsten og SLETH

Det vil koste mellem 50-100 millioner at fjerne de bygninger fra projektet, men det vil til gengæld give mere luft og grønt til området.

- Jeg er meget optaget af den diskussion, jeg oplever omkring luft og grønne områder i midtbyen. Det koster at vælge det til fremfor bygninger, men det er en diskussion, der er værd at tage, mener Simsek.

Annonce

Alternativt P-hus

Der er derudover et andet alternativt forslag i planerne, hvor man vil lave et p-hus i det nordøstlige hjørne, som samtidigt kan bruges af Den Gamle By, når de flytter deres hovedindgang.

Planerne for Amtssygehuset tæller blandt andet daginstitution, kulturhus og 900 boliger. Visualisering: Tegnestuen Vandkunsten og SLETH

- Den Gamle By har massive parkeringsproblemer, og vi skal nu tage stilling til, om vi løse deres p-udfordringer med dette alternative forslag, som også koster ekstra. Det vigtige er i hvert fald, at vi tager stilling til det, nu hvor vi har chancen, mener rådmanden.

Når planen har været behandlet af byrådet første gang, kommer den i offentlig høring.

Den endelige udviklingsplan for Amtssygehuset forventes klar i slutningen af året.

Sådan ser de nye planer ud fra luften. 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce