Annonce
Kultur

Se danske designikoner i et tomt museum: Tag på Trapholt hjemmefra hver tirsdag og torsdag

Formidlingsansvarlig Karen Bech tager publikum med på en virtuel museumstur hver torsdag og tirsdag under coronanedlukningen. Med et kamera i hånden sender hun live og fortæller historien bag ikoniske designs fra museets udstilling. Foto: Kenneth Stjernegaard
Der er gode historier og teknologiske fremskridt bag dansk design. Museumsformidler Karen Bech fra Trapholt sender to gange om ugen live fra museets tomme udstilling, hvor hun viser Myren, Jakkens Hvile, bestikket fra SAS-hotellet og meget mere frem.

Mens museet er coronalukket, viser Trapholts formidlingsansvarlige Karen Bech rundt i udstillingen tirsdag og torsdag klokken 10 i cirka 10 minutter (undtagen i uge 7). Det foregår på zoom via museets hjemmeside. Er du gået glip af de første rundvisninger, kan du finde nogle af dem her i artiklen og på youtube.com.

1. Jakkens hvile

Jakkens Hvile er designet af Hans Jørgensen Wegner i 1963. Foto: Trapholt/Kenneth Stjernegaard

Wegners skulpturelle stol fra 1963 har fået sit poetiske navn efter stolens funktion.

Museum Trapholts designekspert og formidlingsansvarlig Karen Bech fortæller, at Hans J. Wegner fik idéen til stolen, fordi han sammen med snedkermester Johannes Hansen og to andre mænd en dag havde diskuteret, hvordan man lægger tøj sammen mest hensigtsmæssigt og pænt. Efter den snak designede Wegner Jakkens Hvile som en gimmick til Johannes Hansen, en snedkermester han samarbejdede med gennem 20 år.

Stolens ryg er formet, så en jakke kan hænge pænt. I stedet for at slænge tøjet over sædet eller smide det på gulvet, kan man åbne sædet på stolen og deri have ur, slips, butterfly og nu også mobiltelefonen liggende, mens bukserne kan hænge på låget.

Trapholts udgave af Jakkens Hvile er af ahorn, palisander og wenge-træ. Den er lavet med omhu, så årene i træet på den ene side af ryggen går samme vej som årene på den anden side. Og selv om ryggen er formet til en jakke, er den også formet til en krop. Ifølge Karen Bech sidder men behageligt på den eksklusive stol på tre ben.

Benene har faktisk en lidt sjov historie, for stolen blev oprindeligt skabt med fire ben, men Wegner syntes, den var for tung. Så han fjernede et for at gøre stolen lettere i udtrykket. Omvendt gik det med Arne Jacobsens spisebordsstol Myren, der først havde tre ben, men senere er produceret med fire, så man bedre kan holde balancen.

Se Karen Bech vise Jakkens Hvile frem og fortælle om forbindelsen mellem Wegner og Arne Jacobsen på https://youtu.be/GQ704rC-j08.

2. Myren

Myren blev designet af Arne Jacobsen i 1952. Foto: Trapholt/Kenneth Stjernegaard

Den trebenede Myren er en af arkitekten Arne Jacobsens mest kendte stole. Det er også en velkendt stol for mange danskere, men hvad vi ikke tænker over er, at da den blev skabt i 1952, var den en helt igennem banebrydende stol. Det er den første stol i verden, som er lavet i et sammenhængende stykke krydsfiner.

I samarbejde med producenten Fritz Hansen fik Arne Jacobsen skabt en måde af formbøje krydsfiner pladen på flere ledder, så den kunne være både sæde og ryg og samtidig behagelig at sidde på, da formen følger kroppen.

For at gøre stolen stabil, skulle den have en talje i ryggen. Og det er det, der giver stolen formen som en myre, fortæller Karen Bech.

Arne Jacobsen genbrugte senere formbøjningsteknikken i flere skalstole for eksempel Mågen og Syveren.

De lette skalstole var populære, fordi danskerne begyndte at indrette mindre spisekøkkener, hvor de gamle store møbler ikke passede ind. Myren blev også brugt i Novo Nordisks kantine.

Se Karen Bech vise Myren frem og fortælle om, hvordan Arne Jacobsen altid lavede modeller af sine stole i gips eller ler i videoen på https://youtu.be/LT7nXFbjgA0?t=3.

3. SAS-hotellet

SAS-hotellets interiør er udstillet i en stor rund reol på Trapholt. Her kan man blandt andet se møbler, porcelæn og dørgreb. Foto: Trapholt/Kenneth Stjernegaard

Hotellet, som Arne Jacobsen tegnede for SAS, er en opvisning i, hvordan arkitekten og designeren gik op i selv den mindste detalje og samtidig havde styr på de helt store, rene linjer.

Alt fra knopper på rullegardiner, håndtag og bestik til ikoniske møbler, naturlige lysindfald og en facade, der spejler den himmel, som SAS-flyene flyver på, er skabt af Arne Jacobsen mellem 1955 og 1960.

Som Karen Bech siger, er der mange, der haster forbi området ved hovedbanen i København, hvor hotellet ligger, men man burde måske stoppe op og tage sig tid til at kigge på et af hovedværkerne i dansk, modernistisk arkitektur.

På Trapholt i Kolding findes en stor rund reol, hvor møbler, håndtag og specialfremstillet musselmalet porcelæn og et futuristisk bestik udstilles. Det er alt sammen interiør fra SAS-hotellet, som det så ud oprindeligt. Nu er det eneste værelse, der stadig er fuldt møbleret med Arne Jacobsen-ikoner som Svanen, Giraffen og Ægget, værelse 606. Alle andre værelser i det 22 etager høje hotel er ommøbleret og redesignet.

Men allerede i 60’erne var der noget af arkitektens design, der blev skiftet ud. For AJ-bestikket, som er lavet til hotelrestauranten, var for underligt at spise med dengang. Derfor var hotellet ude at købe nyt - hvilket mærke melder historien vist ikke noget om. Til gengæld kunne AJ-bestikket bruges et andet sted. Nemlig i Stanley Kubricks sciencefiction film “Rumrejsen 2001”, hvor astronauterne spiser med det dansk designede bestik fra 1957. Det kan man vist kalde at være forud for sin tid.

Se mere om møblerne og SAS-hotellet i videoen på https://youtu.be/DJRWP05aYm4.

4. Sommerhuset Cubeflex

Arne Jacobsens sommerhus på Trapholt. Foto: Søren Gylling

Trapholt har sit helt eget sommerhus. I museumsparken med den skønne udsigt over Kolding Fjord ligger Arne Jacobsen-sommerhuset Cubeflex fra 1968-70. Det er det eneste, der findes, for arkitekten døde, inden modulsommerhuset blev sat i produktion. Indtil 2003 var det i hans efterkommeres eje, men de blev trætte af at bruge det, da arkitekt- og designinteresserede ofte gik forbi for at se og fotografere det unikke sommerhus.

Trapholt har vist det frem for gæster siden 2005, og i 2017-18 fik det en stor renovering, hvor det blev ført tilbage til sin oprindelige form samt indrettet med Arne Jacobsen-møbler og -design.

Sommerhuset er lavet af seks kuber, der hver er 3,36 meter på hver led. De cirka 10 kvadratmeter kube er præfabrikeret og ville derfor være enormt hurtig at få sat op. Det var meningen, at køberne af et Cubeflex-sommerhus selv kunne sammensætte kuber efter behov med forskellige vægge og funktioner.

Sommerhuset fungerer også som udstilling af arkitektens møbler: Ægget, Svanen, Lufthavnssofaen og alle de andre kendte. Men her er også en pejs, der kan tændes op i på begge sider af væggen. Vola-armaturer, som Arne Jacobsen designede til Nationalbanken, dørgreb fra SAS-hotellet og stel fra Stelton, som Arne Jacobsen havde en tæt forbindelse til.

Karen Bech fortæller, at arkitektens anden hustrus søn, Peter Holmblad, var kreativ direktør i Stelton og sammen udviklede de blandt andet det prisvindende Cylinderline-stel, der er udstillet på sofabordet i sommerhuset ved Trapholt.

Man kan besøge sommerhuset på Trapholt, når museet åbner igen eller se Karen Bech vise rundt i videoen: https://youtu.be/g7XQifNfugU.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Strejke fra morgenstunden: Mere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce