Annonce
Aarhus

Se de 17 steder: Her sættes rådmandens vikinge-lyskryds op

Vær'go. I 17 lyskryds skal århusianerne nu forholde sig til vikingerne i rødt og grønt, inden de tager skridtet ud i fodgængerfeltet. Sådan ser de ud. Illustration: Aarhus Kommune
Mandag sker det. Så sættes der lys i byens første lyskryds med røde og grønne vikinger, der erobrer 17 lyskryds med fodgængerfelter i Aarhus.

AARHUS: Vikinger erobrer de århusianske lyskryds. Sådan introducerer Aarhus Kommune, at 17 lyskryds i den kommende tid får røde og grønne vikinger som fodgængersignaler i byen.

Mandag udskiftes det første signal ved fodgængerfeltet mellem Dokk1 og Europaplads. Det sker selvfølgelig med rådmand Bünyamin Simsek (V), Teknik og Miljø, der er ophavsmanden til ideen. Han får assistance af Mads Kähler Holst, direktør på Moesgaard Museum, som har bidraget med viden til, hvor vikingerne vil gøre sig godt i det århusianske bybillede.

Det skabte stor debat, da rådmanden ville have vikingerne til at indtaget de århusianske lyskryds. Således kom Enhedslisten på banen i byrådet med et forslag om, at lyskrydsene skulle være kønsneutrale - men det blev ikke vedtaget.

Annonce
Her er de 17 fodgøngerfelter, som indtages af vikingerne, der også huserede og etablerede byen i 900-tallet. Kort: Aarhus Kommune

Aarhus har unik vikinge-historie

Aarhus har en særlig plads i Danmarks vikingehistorie, fordi mange af gaderne i bymidten ligger præcis samme sted som i 900-årene. Det er enestående for en dansk by og grundlaget for, at Aarhus’ vikingehistorie nu bliver synlig for alle, mener rådmanden. I løbet af efteråret vil byens vikingehistorie desuden blive fortalt på el-skabe og facader inden for den historiske bymidte, som de 17 lyskryds indkredser.

- Mange kender ikke til Aarhus' særlige betydning for vikingetiden, og det vil jeg gerne lave om på. Vi vil fortælle de glemte historier og brande Aarhus som den vikingeby, vi er. Med et beskedent budget kan vi skifte udvalgte fodgængersignaler og skabe reel værdi for både turister og århusianere, sagde Bünyamin Simsek til Stiften som begrundelse.

Arbejdet med at skifte fodgængersignalerne er sket i tæt samarbejde med Moesgaard Museum.

- Mange danske byer har markant betydning for vikingetiden, men ingen har som Aarhus bevaret sin geografiske placering siden da. Det er ikke tilfældigt, at vi har gader som Graven og Volden. Her går man direkte oven på vores egen historie, sagde overinspektør Lars Krants, Moesgaard Museum.

Det koster cirka 1.000 kroner at udskifte en lanterne med et grønt og et rødt signal. Udskiftningen finder sted mandag klokken 13.15 ved fodgængerfeltet mellem Dokk1 og Europaplads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce