Annonce
Aarhus

Se de 17 steder: Her sættes rådmandens vikinge-lyskryds op

Vær'go. I 17 lyskryds skal århusianerne nu forholde sig til vikingerne i rødt og grønt, inden de tager skridtet ud i fodgængerfeltet. Sådan ser de ud. Illustration: Aarhus Kommune
Mandag sker det. Så sættes der lys i byens første lyskryds med røde og grønne vikinger, der erobrer 17 lyskryds med fodgængerfelter i Aarhus.

AARHUS: Vikinger erobrer de århusianske lyskryds. Sådan introducerer Aarhus Kommune, at 17 lyskryds i den kommende tid får røde og grønne vikinger som fodgængersignaler i byen.

Mandag udskiftes det første signal ved fodgængerfeltet mellem Dokk1 og Europaplads. Det sker selvfølgelig med rådmand Bünyamin Simsek (V), Teknik og Miljø, der er ophavsmanden til ideen. Han får assistance af Mads Kähler Holst, direktør på Moesgaard Museum, som har bidraget med viden til, hvor vikingerne vil gøre sig godt i det århusianske bybillede.

Det skabte stor debat, da rådmanden ville have vikingerne til at indtaget de århusianske lyskryds. Således kom Enhedslisten på banen i byrådet med et forslag om, at lyskrydsene skulle være kønsneutrale - men det blev ikke vedtaget.

Her er de 17 fodgøngerfelter, som indtages af vikingerne, der også huserede og etablerede byen i 900-tallet. Kort: Aarhus Kommune

Aarhus har unik vikinge-historie

Aarhus har en særlig plads i Danmarks vikingehistorie, fordi mange af gaderne i bymidten ligger præcis samme sted som i 900-årene. Det er enestående for en dansk by og grundlaget for, at Aarhus’ vikingehistorie nu bliver synlig for alle, mener rådmanden. I løbet af efteråret vil byens vikingehistorie desuden blive fortalt på el-skabe og facader inden for den historiske bymidte, som de 17 lyskryds indkredser.

- Mange kender ikke til Aarhus' særlige betydning for vikingetiden, og det vil jeg gerne lave om på. Vi vil fortælle de glemte historier og brande Aarhus som den vikingeby, vi er. Med et beskedent budget kan vi skifte udvalgte fodgængersignaler og skabe reel værdi for både turister og århusianere, sagde Bünyamin Simsek til Stiften som begrundelse.

Arbejdet med at skifte fodgængersignalerne er sket i tæt samarbejde med Moesgaard Museum.

- Mange danske byer har markant betydning for vikingetiden, men ingen har som Aarhus bevaret sin geografiske placering siden da. Det er ikke tilfældigt, at vi har gader som Graven og Volden. Her går man direkte oven på vores egen historie, sagde overinspektør Lars Krants, Moesgaard Museum.

Det koster cirka 1.000 kroner at udskifte en lanterne med et grønt og et rødt signal. Udskiftningen finder sted mandag klokken 13.15 ved fodgængerfeltet mellem Dokk1 og Europaplads.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce