Annonce
Aarhus

Se de historiske billeder: Sommerliv på stranden

Stranden ved Vejlby Fed har gennem de sidste 100 år været et populært sted at samles, når solen for alvor bager ned over Aarhus. Badeanstalten med omklædningsmuligheder, isboder og legeredskaber i vandet var nogle af de ting, som lokkede århusianerne til i stimevis i 1930’erne. Fotograf: Aage Fredslund Andersen ca. 1935, Aarhus Stadsarkiv.
Annonce

Aarhus ligger smukt placeret med gode badestrande både nord og syd for byen, som i årevis er kommet både gæster og indfødte til gode på varme sommerdage. Stadsarkivet er i dag dykket ned i arkivets gemmer og fundet dejlige sommerbilleder fra de århusianske strande.

Aarhus Stadsarkiv logo
I maj 1933 blev Den Permanente Søbadeanstalt indviet neden for Riis Skov. Århusianerne tog hurtigt den nye badeanstalt til sig, og mange sommerdage er siden blevet tilbragt i sandet og vandet ved Den Permanente. På billedet er en hel familie, med medbragt mad og ABC patentprop-sodavand fra den lokale fabrik Sct. Nicolauskildes Brøndanstalt, taget på udflugt til badeanstalten i 1930’erne. Fotograf: Aage Fredslund Andersen ca. 1935, Aarhus Stadsarkiv.
Seks kammerater bevæger sig hen ad en skovsti i 1930’erne. De fleste århusianske strande er omkranset af skove, hvor man i træernes skygge kan finde tiltrængt svale på varme sommerdage. Syd for byen ligger Marselisborgskovene, og nord for midtbyen ligger Riis Skov. Fotograf: Aage Fredslund Andersen, 1935, Aarhus Stadsarkiv.
1963 bød på det 20. århundredes tredje mest regnfulde sommer, så det var med at nyde de tørre sommerdage. Ved Tangkrogen har mor og datter fundet en stille plet med Sydhavnens industri i baggrunden. Fotograf Børge Venge, 11. juni 1963, Aarhus Stadsarkiv.
Vejrmæssigt var 1983 et rigtig godt år at holde sommerferien hjemme i Aarhus. I juli nåede temperaturen op på 30 grader, hvilket blev årtiets varmeste temperatur. Samtidigt var sommeren usædvanlig tør med kun 55 millimeter regn. Tørken medførte et afbrændingsforbud, der blandt andet fik konsekvenser for årets vikingetræf ved Moesgaard, som måtte droppe de sædvanlige åbne bål og flytte spidstegningen af lam ned til vandkanten. De varme temperaturer fik århusianere i alle aldre til at flokkes til byens strande, som her ved Moesgaard, hvor generationer mødes i sommervarmen. Fotograf Jens-Kristian Søgaard, 1983, Aarhus Stadsarkiv.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Annonce