Annonce
Østjylland

Se de skønne billeder fra Rohden Gods: Her er naturpleje en passion

Naturen ved Rohden Gods, november 2020. Alle fotos: Jacob Iskov
Rohden Gods lyser op som en perle i den varierede og smukke natur på nordsiden af Vejle Fjord, skriver Jacob Iskov, der ofte færdes i skovene i området.

Kørte man tidligere på måneden ned ad bakken på Juelsmindevejen ved Årup Mølle Dambrug og Galleri Belle Art, kunne man på begge sider af vejen se et bølgende bakkelandskab i de mest eventyrlige og smukke efterårsfarver.

Mod nord stod et stort areal med unge og ranke piletræer i de mest sarte gule nuancer på en baggrund af bakker med blandingsskov og nåleskov, hvor farvepaletten boltrede sig i de grålige, mørkegrønne og brune toner og så med den lysegrønne vinterhvede i for-grunden. Flottere kan det næsten ikke være.

Naturen ved Rohden Gods, november 2020. Foto: Jacob Iskov

I øvrigt interessant at se så stort et areal med pil, der ikke uden grund har fået tilnavnet energipil. Den vokser fire-syv meter på et år, skæres så helt ned og laves til flis, som derefter bruges til biobrændstof. Året efter gentager processen sig - og det siges at være en god forretning - også for miljøet.

Annonce

Det er Rohden Gods, som har denne lille nicheproduktion - godset, som ellers har det meste af sit oprindelige jordtilliggende på sydsiden af Juelsmindevejen helt ud til Vejle Fjord. Og her i et smukt, varieret og bakket stykke natur ligger Rohden Gods som en perle og lyser op i landskabet.

Naturen ved Rohden Gods, november 2020. Foto: Jacob Iskov

Drejer man fra ad Rohdenvej ved Galleri Belle Art, kommer man ad en snoet og meget smukt anlagt vej forbi godsets bygninger, som ejeren siden 2003, Anders Kirk Johansen, så flot har renoveret og ombygget til et moderne og effektivt gods med mange aktiviteter.

Rohden Gods daterer sig tilbage til slutningen af 1600-tallet, hvor det var en gård under Rosenvold Slot, men først i 1898 blev den nuværende hovedbygning opført. Siden 1923 var godset i familien Lüttichaus eje gennem tre generationer, og derpå som sagt i 2003 solgt til Anders Kirk Johansen.

Selve godset og den omkringliggende park og have er selvfølgelig privat og normalt lukket for offentligheden, men der er altid adgang til skov- og engarealerne, når man til fods blot holder sig på de anlagte veje og stier og i øvrigt overholder Naturstyrelsens regler om færdsel i private skove.

Naturen ved Rohden Gods, november 2020. Foto: Jacob Iskov

Godset har en lille p-plads ved indkørslen til Rohdenvej 2 (cirka 200-300 meter efter Belle Art) hvorfra man kan fortsætte til fods gennem Tingbjerg Skov, over flotte åbne arealer og måske videre langs Rohden Å - eller man kan parkere på pladsen ved Grund Skov og derfra gå en lang, men spændende tur til Sønderskov og videre ned til fjorden.

Jeg har gennem flere år haft stor glæde af at gå ture på godsets arealer - og fælles for vandreturene gennem skovene og de åbne arealer er, at man kommer tæt på en meget smuk og varieret natur med mørk og vildsom skov - gennem slugter og langs høje skrænter - gennem den smukke ådal, hvor Rohden Å flere steder nærmest "bider sig selv i halen" - på stranden langs fjorden med skoven i ryggen - over åbne vidder med en betagende udsigt - eller med dramatiske terrænforskelle på cirka 60 meter over en ganske kort strækning.

Naturen ved Rohden Gods, november 2020. Foto: Jacob Iskov

Jo .... her kan man virkelig opleve flere naturtyper på nært hold, og biodiversiteten kan næppe blive bedre.


Undervejs er der herlige overraskelser som jagthytten "Christians Hus" ved Rohden Ås udmunding, hvor der tidligere lå en fiskerbolig - og den måske 200 år gamle "Baronessens Eg".


Skovene er kendetegnet ved stor variation med forskellige løv- og nåletræer, nyplantninger, unge og gamle træer, ja, endda egetræer, som er helt op til 200 år gamle. Og indimellem herlige lysninger og naturskovslignende områder, der bare er "guf" for naturens mangfoldighed.

Det er tydeligt, at godsets skovdrift har fokus på også at forvalte og bevare den natur, vi alle holder så meget af, og at fremme livsbetingelserne for skovens dyreliv.

Naturen ved Rohden Gods, november 2020. Foto: Jacob Iskov

På mine ture gennem Rohdens skove oplever jeg ofte (på den ene eller anden måde) skovens dyr lige fra de små, men spændende insekter til rådyr, ræv, egern, grævling, fasan, ravn, musvåge og mange af skovens småfugle.

Undervejs er der herlige overraskelser som jagthytten "Christians Hus" ved Rohden Ås udmunding, hvor der tidligere lå en fiskerbolig - og den måske 200 år gamle "Baronessens Eg", opkaldt efter baronesse Anna Sophie von Lüttichau, som døde i 1924. Og ikke langt derfra - ligeledes midt i Sønderskov - det gamle gravsted fra første generation af slægten Lüttichau på Rohden Gods. Og i ådalen er der næsten altid en flok stolte svaner ”på græs”.

I dag har godset stor fokus på at have en moderne og bæredygtig drift, der tager hensyn til det flotte landskab med den afvekslende natur - og det er tydeligt at mærke på godsets forvalter, Aleksander Terkelsen, at han sætter stor pris på godsets naturområder, og at han brænder for naturens mangfoldighed. Det samme gælder den medarbejderstab, han har omkring sig.

Men det kommer ikke af sig selv.

Naturen ved Rohden Gods, november 2020. Foto: Jacob Iskov

En stor del af godsets jorder ned mod fjorden er udlagt som et Natura 2000-område, der er en del af et naturbeskyttelsesprogram under EU og derfor underlagt en hel del regler og restriktioner.

Det kan give nogle store udfordringer, men det passer nu forvalteren godt, for både hans personlige og faglige passion er blandt andet at værne om den storslåede natur, der omgiver Rohden Gods.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Redaktør: Statsminister har al interesse i at tale i minksag

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Østjylland

Stort smitteudbrud på gartneri: - Vi følger udviklingen tæt

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Hilsner fra landsholdet, OB, Brøndby og Odenses borgmester: Mange er dybt berørte over Lars Høghs død

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Annonce