Annonce
Aarhus

Se hurtig-Karl lave Rubriks terning på turbotid

11-årige Karl Taagaard Hansen fra Stavtrup er en haj til Rubik?s terning. Næste weekend tester han sin hurtighed til en konkurrence i Slagelse.

Annonce

Det kan være ganske nyttigt at kede sig en gang imellem.

Karl er 11 år og en haj til professorterning (kendt fra 80'erne). Hans personlige rekord i at samle den, er på 16 sekunder. 30. januar skal han til sit første stævne i Slagelse

Det fandt 11-årige Karl Taagaard Hansen ud af, da han i sommerferien kedede sig så meget, at han begyndte at gennemrode en skrivebordsskuffe i et forsøg på at finde på et eller andet at give sig til.

Karl er 11 år og en haj til professorterning (kendt fra 80'erne). Hans personlige rekord i at samle den, er på 16 sekunder. 30. januar skal han til sit første stævne i Slagelse

»Det startede egentlig, fordi vi ikke havde internet,« siger Karls mor Inger med et smil.

Op ad skuffen fiskede Karl en terning, han havde fået i julegave på et tidspunkt og begyndte at lege med at samle de farverige sider.

Efter ferien kunne han lave en af terningens sider.

»Det var for svært at lære det, også selv om jeg fandt videoer på nettet. Så jeg valgte at glemme den lidt. Meeeen, jeg kunne alligevel ikke lade den ligge,« fortæller Karl Taagaard Hansen, der går i 5. klasse på Højvangsskolen i Stavtrup.

»På et tidspunkt var jeg meget frustreret over det, men så besluttede mig og min far, at vi ville lære det. Vi gik meget systematisk til værks. Min far lærte sig de første to lag efter begyndermetoden, og herefter lærte jeg dem også. Jeg begyndte at kunne bruge mere avancerede metoder ved at se videoer,« siger Karl.

I slutningen af oktober kunne han samle hele terningen, fortæller han, mens fingrene lynhurtigt vender og drejer terningens mange led.

Siden har han øvet sig omkring fire timer hver dag og det ses på hurtigheden. 16 sekunder er hans personlige rekord.

»Jeg trænede som en sindsyg og øvede mig så meget at mine hænder og fingre var helt smadrede og knoerne hævede,« siger Karl med et stolt smil.

Man skal være hurtig for at se, hvad det egentlig er, han gør.

Med det blotte øje kan man ikke se det, for det handler om algoritmer, forskellige løsningsmodeller, som skal sidde på rygraden, så terningens uorden hurtigt kan løses.

Karl kan 30 algoritmer og vil bruge sin fritid på at lære endnu flere.

»Mit mål er at kunne 57 algoritmer efter sommerferien,« siger han.

Karls interesse for Rubik's terning har smittet af på hans bedste ven, Emil.

»Vi øver noget, der hedder team blind, hvor den ene har bind for øjnene, og den anden siger, hvordan man skal lave tegningen,« forklarer Karl.

Emil er også med, når Karl og hans far 30. januar drager til Slagelse, hvor Dansk Speedcubing Forening har arrangereret en stor konkurrence under den internationale moderorganisation World Cube Association.

»Det største problem er, hvis jeg bliver nervøs. Det er jeg bange for at blive, for så er det, at jeg får dårlige tider,« siger Karl Taagaard Hansen, der håber på at komme under 22 sekunder til konkurrencen.

»Det, tror jeg godt, at jeg kan, for dem får jeg ret mange af for tiden,« siger Karl, der har en målsætning om at have det sjovt uanset resultatet.

»Der er fedt fællesskab omkring det, og der er mange konkurrencer, som man kan deltage i,« siger han.

Til lejligheden har han fået en sponsoraftale, der foreløbig gælder et år. Udover en T-shirt støtter firmaet Enversion A/S ham med penge til at købe udstyr for.

»Karls systematiske og disciplinerede tilgang til sin sport kaldte i den grad på anerkendelse, og den viser vi ham ved at sørge for, at han kan købe ordentligt udstyr, så han fortsat kan forbedre sine resultater,« lyder det fra administrerende direktør Thomas Schultz.

Men her stopper Karls drømme ikke.

I sommerferien skal der være EM speedcubing i Tjekkiet.

»Så jeg er gået i gang med at plage mine forældre, om det ikke er der, vi skal holde sommerferie,« siger Karl og kigger med et grin på sin mor.

Tjek Karls fingerfærdigheder her

var attributes = {};

var params = {};

params.allowfullscreen = "true";

params.allowscriptaccess = "always";

params.scale = "noscale";

var flashvars = {};

flashvars.skinurl = "/swf/mjm.xml";

flashvars.clipurl = "http://webtv.metropol.dk/clip/49580/stiften/";

flashvars.vpmeta = "tags=stiften.dk";

swfobject.embedSWF("http://webtv.metropol.dk/swf/webtv_satellite.swf", "satellite49580_div", "468", "370", "9.0.0",false, flashvars, params, attributes);

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Ceres Park godkendt til tilskuere efter nye corona-regler: Billetsalget til FCK-kampen er i gang

Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Aarhus

Har du oplevet ballade, hærværk eller bilræs?: Borgermøde om problemerne på Aarhus Ø

Annonce