Annonce
Aarhus

Se kortet: Her er de skoler med flest brande og mest hærværk

Brande er en kæmpeudgift for skolerne. I 2014 gik det to gange ud over Sødalskolen. 12. oktober gik skolens gymnastiksal op i røg. Den henstår stadig som brandtomt. Arkivfoto: Pernille Rejmers

Påsatte brande og andet hærværk er et kæmpeproblem for adskillige Aarhus-skoler. Ruder knuses, ventilationshætter sparkes af og døre flås i stykker.

Annonce

Selv om ungdomskriminaliteten i Aarhus de senere år er raslet ned, har kommunens 47 skoler stadig kæmpestore problemer med hærværk og påsatte brande.

Hvert år bliver der i gennemsnit ødelagt for 10 millioner kroner på skolerne, viser en ny opgørelse fra Aarhus Kommune.

Udviklingen går den forkerte vej. I 2007 blev der ødelagt for 6 millioner kroner på kommunens skoler. I 2006 var tallet "kun" 5,2 millioner kroner.

Blandt de skoler, der er hårdt ramt, er Rundhøjskolen i Holme. Her har der i en fem-årig periode fra 2010 til 2015 været 386 skader for tilsammen 2,6 mio. kr.

Den statistik er ikke rar læsning for Rundhøjskolens leder, Mogens Toustrup.

- Vi oplever stort set ikke skader om dagen. Hvis børnene kommer til at ødelægge noget, er de så søde, at de som regel kommer og fortæller det. Nej, skaderne sker om aftenen, og især går det ud over vores ruder. Vi får knust rigtig mange ruder, og de er altså dyre, siger Mogens Toustrup.

Også skolens udluftningshætter til ventilationsanlægget bliver sparket af med mellemrum. Og dørene lider overlast.

- Der er tale om en strøm af mindre poster, og det bliver altså til mange penge i den sidste ende, siger Rundhøjskolens leder.

Annonce

Synd for børnene

Hærværket er ikke kun synd for skatteyderne, som i sidste ende kommer til at betale for ødelæggelserne, siger Mogens Toustrup.

-Det er også synd for børnene, når de kommer mandag morgen og bliver mødt af smadrede vinduer. For et par år siden var der en weekend blevet smadret rigtigt mange vinduer. Det var ikke sjovt. Da måtte vi skrive ud til forældrene, siger han.

Han glæder sig over, at antallet af skader de seneste år har været for nedadgående.

- Vi oplever, at der bliver mindre og mindre hærværk. Men jeg kan ikke pege på hvorfor. Det er sket, uden at vi har lavet en speciel indsats mod hærværket, siger Mogens Toustrup.

Også Tilst Skole er i voldsom grad plaget af hærværk og brande. I en femårig periode har der været 336 skader på skolen for tilsammen to mio. kr.

Her forklarer skoleleder, Lone Jørgensen, at skolen arbejder målrettet på at nedbringe antallet af skader. Og at skolen ikke accepterer hærværk. Derfor bliver alle skader - store som små - registreret.

- Vi er selvsagt på Tilst Skole meget opmærksomme på udfordringerne, skriver hun i en mail til avisen.

Regningen lød på op mod 17 millioner kroner, da der i 2011 blev sat ild på SFO'en ved Gammelgaardsskolen. Foto: Søren Willumsen

Brand og hærværk


  • Over en 11-årig periode, fra 2004 til 2015, er der sket skader på Aarhus Kommunes bygninger for 111 mio. kr.
  • Langt den største del af skaderne er sket på folkeskolerne. Det svarer i gennemsnit til 10 mio. kr. om året.
  • Især er der tale om brand- og hærværksskader.
  • Enkelte store brande er skyld i en stor del af udgifterne. Når Gammelgaardsskolen eksempelvis over en femårig periode har haft udgifter på over 17 mio. kr., skyldes størstedelen af udgiften en påsat brand i skolens SFO i 2011.
  • På samme måde var Sødalskolen udsat for to brande i oktober og december 2014. De forklarer langt størstedelen af udgiften på over syv mio. kr.

Kilde: Notat fra Aarhus Kommune
Annonce

Solstrålehistorie

I Hjortshøj finder vi til gengæld en lille solstrålehistorie. Virupskolen med 630 elever har i løbet af fem år kun været ramt af 18 tilfælde af hærværk, der har kostet i alt godt 100.000 kroner.

Skoleleder Helle Mølgaard har en forklaring. En af dem er, at lokalsamfundet hjælper til.

- Folk holder øje med skolen. Hvis en hundelufter for eksempel ser unge opholde sig ved skolen om aftenen, går han eller hun gerne hen og spørger om, hvad de laver, siger hun.

- Det samme gør skolens personale, hvis der opholder sig unge ved skolen om aftenen. Det drejer sig om at følge med i, hvad de unge laver, siger hun.

Hos Aarhus Kommune bekræfter sektionsleder Kim Lauritsen, at hærværket på skolerne især består af knuste ruder.

- Desuden har vi et generelt problem med udluftningshætter, som sparkes af. Endelig har vi på nogle skoler haft et problem med ildpåsættelse i skraldespande samt skader i forbindelse med tyverier af fortrinsvis pc'ere, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Motorvejsulykke skete under overhaling: En er fortsat alvorligt kvæstet

Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Annonce