Annonce
Kultur

Se listen: 25 vinyler, du kan tjene på

Her er en liste over 25 almindelige vinylplader, som du kan tjene en pæn sjat penge på.

Alrune Rod: Alrune Rod, 1969, 700 kr.
Her er en kvindekrop. Fra venstre er halsen, brystet og så maven. Hvis du folder coveret ud, bliver det til en kvindes underliv. Skørt, ikke? Se efter, om du har et tidligt optryk med én vinyl. Den er fra pladeselskabet Sonet, hvor midten er mørkerød. Genoptrykket med en lyserød og orange midte er mindre værd.
The Beatles: The White Album, 1968, 350 kr.
Fem en halv million kr. blev LPen solgt for i 2015. Den var speciel. Dels var ejeren Ringo Starr. Dels var den nummereret med 0000001 det mest sjældne nummer. Har din et højere nummer, er prisen 350 kr. Andre Beatles-LPer som Magical Mystery Tour, Help, Revolver og Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band sælger for det samme.
Birgit Lystager: Ready to Meet You, 1970, 800 kr.
En ukendt skat i dansk musikhistorie. Med pop og jazz - en god omgang bossa nova - tager Birgit Lystager lytteren lystigt med. Her er hendes andet album, udgivet på det lille pladeselskab Artist. Den kan svinge i pris, og det samme kan hendes debutalbum, som kan handles for godt 300 kr.
Bob Dylan: Blonde on Blonde, 1966, 300 kr.
Folkemusikeren har udsendt det ene album efter det andet. Alt efter optryk er de penge værd. LPer som The Freewheelin' og Highway 61 Revisited koster et par hundrede kr. Har du en vinylsingle, kan prisen være en helt anden. Hvis de er 'Made in Denmark', kan de handles for 1.000 til 4.000 kr.
David Bowie: Aladdin Sane, 1973, 250 kr.
Manden med de mange personligheder forlod os den 10. januar. Det skabte sorg, samtidig med at hans LPer steg i pris. Måske dykker de igen, men ejer du med plader som Heroes, Hunky Dory og Ziggy Stardust, så undersøg prisen. De kan sælges for et par hundrede kr.
Dizzy Mizz Lizzy: Dizzy Mizz Lizzy, 1994, 800 kr.
250.000 eksemplarer solgte Dizzy Mizz Lizzys debutalbum. Forsanger Tim Christensen og band skabte danmarkshistoriens mest solgte rockalbum. Vinyloplaget var på 500 eksemplarer, og den blev genoptrykt i 2014. Se efter, om din LP er udgivet i 1994 på Medley Records, for den er 800 kr. værd.
Forskellige kunstnere: Pære punk, 1979, 400 kr.
Måske siger dansk punkrock dig noget - måske ikke. Mens den rå og rungede musik var på sit højeste, udkom et øjebliksbillede på LP. Med på den var bands som Kliche med Lars H.U.G., Lost Kids og SODS, som blev til Sort Sol. Den er blevet genoptrykt, men se efter, om din LP er den originale, udgivet på pladeselskabet Kong Pære.
Furekaaben: Prinsesseværelset, 1970, 2.500 kr.
Du ser et værelse. Det, du ikke ser, er værdien. Du ser ikke, at pladeselskabet hedder Spectator Records. De var fra Aalborg, hvor deres studie brændte ned i 1972. Deres sjældne LPer, der udkom i små oplag, handles for op til 10.000 kr. De mindre sjældne handles for et par tusinde kr.
Gasolin: Live i Skandinavien, 1978, 2.000 kr.
Kim Larsen og band gik hvert fra sit i 1978. Den sidste turné blev til et live-album med sange som Rabalderstræde og Stakkels Jim. Den blev trykt på farvet vinyl, hvor flest var gule, knap så mange røde og absolut færrest blå. En gul sælger for 200 kr., mens en blå sælger for 2.000 kr.
Gnags: Øjne på stilke, 1994, 150 kr.
CDen blev for alvor populær i 90?erne, mens LPen blev det modsatte. Flere albums fra årtiet blev trykt i små oplag. Det gælder denne Gnags-plade, samt C.V. Jørgensen med Sjælland (1.800 kr.), Kim Larsen med Hvem kan sige nej til en engel (600 kr.) og tv-2 med Verdens lykkeligste mand (150 kr.).
Joy Division: Unknown Pleasures, 1979, 300 kr.
LPer med The Cure, Depeche Mode, Nick Cave og Tom Waits er populære hos unge samlere. Det gælder også Joy Division, kendt for sangen Love Will Tear Us Apart. Forsanger Ian Curtis var depressiv og led af epilepsi. I 1980 gik det galt. Han tog sit eget liv. Men bandet fortsatte - nu som New Order.
Led Zeppelin: Led Zeppelin, 1969, 250 kr.
Jimmy Page, Robert Plant og band blandede blues med hård rock. Ifølge magasinet Rolling Stone er denne LP det 29. bedste album nogensinde. Sjældne optryk koster tusindvis af kr. De almindelige handles for et par hundrede kr. Se efter bandets første albums som Led Zeppelin II, Led Zeppelin III og den unavngivne med Stairway to Heaven.
Malk de Koijn: Smash Hit in Aberdeen, 1998, 1.500 kr.
Tre rappere udgav et album, som blev et af de mest skelsættende albums på den danske hiphopscene. I 2010 blev albummet genudgivet på vinyl. Det har påvirket prisen, men en original sælger godt. Kig efter, om LPen er trykt på BMG Denmark - det er den originale til 1.500 kr.
Marvin Gaye: Moods of Marvin Gaye, 1966, 150 kr.
Soul fra Motown med Diana Ross, Jackson 5, The Temptations og så Marvin Gaye er noget værd. Hvis der er tale om et opsamlingsalbum, er de trykt i et for stort oplag. Er det derimod almindelige albums med kendte klassikere og en bunke ukendte sange, så stiger værdien.
Metallica: Ride the Lightning, 1984, 300 kr.
Det andet studiealbum fra Metallica med Lars Ulrich på trommer. LPen findes i et hav af udgaver og er tit blevet genoptrykt. Ofte sælger den for et par hundrede kr. De mest værdifulde, som der findes flere af, er fra 1984. Du skal se efter et årstal på pladen, og om den er udgivet på pladeselskabet Music for Nations (Europa) eller Elektra (USA).
Miles Davis: Blue Moods, 1960, 1.000 kr.
Miles Davis vinylen er trykt på et dansk pladeselskab, der specialiserede sig i smalle jazzudgivelser. Navnet er Debut Records, og hvis du har en LP, hvor midten er grå med et stort Debut-logo, så få den undersøgt. De sjældne går til 10.000 kr., mens genoptryk og mindre sjældne handles for 300 til 500 kr.
Neil Young: Everybody Knows This Is Nowhere, 1969, 200 kr.
Flere af Neil Youngs plader er stadig populære. Flere albums, som After the Gold Rush og Harvest, går til et par hundrede kr. De første albums med Neil Young er lidt mere værd. Og husk, hvis din plade er uåbnet og stadig emballeret i plastikfolie, kan den handles for godt 1.000 kr.
Pink Floyd: Dark Side of the Moon, 1973, 150 kr.
Konflikt, grådighed og tidens gang var temaer på Pink Floyds ottende studiealbum. På pladen brugte David Gilmour, Roger Waters og band nye indspilningsteknikker som looping og flersporet indspilning. Deres LPer sælger næsten altid, som The Piper at the Gates of Dawn (400 kr.), The Wall (100 kr.), Wish You Were Here (100 kr.) og The Final Cut (200 kr.).
Psyched Up Janis: Swell, 1994, 900 kr.
20 år efter udgivelsen optrådte bandet på Roskilde Festival. De var genforenet. Fyldt med fans og nostalgi. Deres musik har været skelsættende på den danske musikscene. Forsanger Sune Rose Wagner har været med i The Raveonettes og The Tremolo Beer Gut, hvoraf nogle LPer kan indbringe penge. Denne LP blev genudgivet som dobbelt-LP i 1996 (den dyreste har én LP).
The Rolling Stones: Their Satanic Majesties Request, 1967, 350 kr.
I 1967 udkom The Beatles med Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band og The Doors debut. I et af musikhistoriens væsentligste år udkom også dette Rolling Stones-album. Den går til et par hundrede kr. Det samme gælder for bandets debut, Let it Bleed eller Beggars Banquet. Har du en single, som er 'Made in Denmark', kan den måske sælge for et par tusinde kr.
Skousen & Ingemann: Herfra hvor vi står, 1971, 250 kr.
Niels Skousen, Peter Ingemann og deres venner skabte et folkeeje af et album. Den omhandler fodbold, kvinder, kaptajner og gamle danske konger. Især titelsangen Herfra hvor vi står er blevet en dansk sangskat. Nogle pladeforhandlere prissætter pladen til 750 kr., men et realistisk skøn er 250 kr.
Sort Sol, Glamourpuss, 1993, 300 kr.
På Sort Sols fjerde studiealbum var den kendte sang Let Your Fingers Do the Walking. Steen Jørgensen og band udgav LPen i 90?erne. Det gør den værdifuld, for LPer blev mindre udbredte, mens CDen fik sit indtog. Opfølgeren, Unspoiled Monsters fra 1996, tegner samme billede med en værdi på 400 kr.
Steppeulvene: Hip, 1967, 1.200 kr.
Et af Danmarks første rockbands. Forsangeren var den poetiske og dødsfascinerede Eik Skaløe, som skabte hits som Itsi-Bitsi og Til Nashet. Hip udkom i 1967, men solgte elendigt. I 1970 blev den genoptrykt. Hvis du har et optryk fra 1967, er den meget værd (se efter nummeret MLP 15269 på plade og cover). Senere optryk med nummeret BP 7701 koster 500 kr.
The Velvet Underground: The Velvet Underground, 1967, 250 kr.
Hvor skal man starte? Andy Warhol skabte coveret. Lou Reed var forsanger. En vinyl med tidlige demooptagelser solgte for over 100.000 kr. Albummet har så meget historie. Hvis du har en almindelig udgave, er prisen rimelig. Har du de ældste optryk, er prisen 3.000 kr. Andre albums fra The Velvet Underground sælger også for en sjat.
Young Flowers: Blomsterpistolen, 1968, 2.000 kr.
Med skæv og rungende blues blomstrede Young Flowers frem i 60?erne. Sangen Oppe i træet er blevet kendetegnende for dem. Albummet skal indeholde én vinyl, udgivet på pladeselskabet Sonet. Hvis vinylens midte er mørkerød, ejer du en sjældenhed. Senere blev den genoptrykt som en dobbelt-LP med bandets andet album (den er 400 kr. værd).
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Har du også undret dig over stjernehimlen i to busskure?: Snart får flere af Aarhus' ikoniske champignoner en opfriskning

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce