Annonce
AGF

Se listen: En nuværende og tre tidligere AGF'ere skal til de afrikanske mesterskaber

Foto: Zohra Bensemra/Reuters
Mustapha Bundu er udtaget til de afrikanske mesterskaber for Sierra Leone.

FODBOLD: De afrikanske mesterskaber i fodbold er et af de allermest omdiskuterede turneringer i verden på grund af dens specielle turneringstidspunkt i vinteren.

Særligt Premier League-klubberne har ærgret sig over, at de må mangle spillere som Liverpools Mohamed Salah og Manchester Citys Riyad Mahrez i en hel måned.

De danske klubber bliver i mindre grad ramt af turneringen, men AGF må alligevel sende en enkelt spiller til den kraftigt kritiserede turnering i Cameroun og er i alt en af fire danske klubber, som har en spiller til mesterskaberne.

Annonce

1 Mustapha Bundu

Mustapha Bundu, AGF (7). 27.10.2021. Sydbank Pokalen (DBU Pokalen, DBUs Landspokalturnering). AGF-SønderjyskE. Foto: Ole Nielsen.

Når AGF torsdag begynder sæsonen op med de berygtede løbetests, er Mustapha Bundu ikke med. 

Han er nemlig en vigtig del af det sierraleonske landshold og er ikke overraskende blevet udtaget til de afrikanske mesterskaber. 

Bundu og Sierra Leone spiller 11. januar mod Algeriet, 16. januar mod Elfenbenskysten og 20. januar mod Ækvatorialguinea.

Sierra Leone er af oddssætterne vurderet til at være det allerdårligste land overhovedet ved de afrikanske mesterskaber, og mod hverken Algeriet eller Elfenbenskysten vurderes de til at have en reel chance for sejr. 

Top to går videre fra puljen, men det gør fire af de seks bedste treere også. De afrikanske mesterskabers turneringsstruktur er bygget op på præcis samme måde som de europæiske mesterskaber. 

Derfor kan en sejr i den sidste gruppekamp mod Ækvatorialguinea faktisk med lidt held give Sierra Leone en plads i ottendedelsfinalen.

2 Bubacarr Sanneh

Bubacarr Sanneh. Arkivfoto: Ole Nielsen

Bubacarr Sannehs tid i AGF blev aldrig den helt store succes, og han huskes nok bedst for sit røde kort efter få minutter mod FC Nordsjælland. 

Faktisk er Sannehs klubkarriere gået lidt i vasken. Officielt har han slet ikke haft en klub siden 31. august, men alligevel er han udtaget til Gambias landshold. 

Det har kostet lidt på Sannehs landsholdskarriere, at han ikke længere spiller, og ved nationens tre venskabskampe i oktober og november var Sanneh slet ikke udtaget. 

Tidligere har Sanneh dog været en sikker mand i midterforsvaret ved siden af Sampdorias Omar Colley. 

Gambia er i pulje med Mauretanien, Tunesien og Mali. Her vurderes de til at være det tredjebedste hold efter de to sidstnævnte. 

Sanneh var i AGF på leje i foråret 2021.

3 Adama Guira

Adama Guira, Arkivfoto: Ole Nielsen

Ligesom Bubacarr Sanneh er Adama Guiras karriere også gået noget ned ad bakke siden AGF. Alligevel er han dog udtaget til slutrunden for Burkina Faso.  

Guira spillede i AGF fra 2017 til 2019. Derefter skiftede han til R&F i Hong Kong, hvor han også var fast mand, indtil klubben blev erklæret konkurs. 

Derefter kom han til Sønderjyske uden nogen former for succes, og nu spiller han utroligt nok for Racing Rioja i den fjerdebedste spanske række. 

På trods af nedgangen venter der dog nok en del spilletid for Adama Guira, som også var udtaget til slutrunden i 2015 og 2017, men som samlet set kun har spillet to minutter over de to slutrunder. Det var til gengæld, da landet fik bronze i 2017. 

Guira er blevet 33 år gammel og han skal sammen med Burkina Faso spille åbningskamp mod Cameroun, hvorefter Kap Verde og Etiopien venter. Burkina Faso er umiddelbart det næststærkeste hold efter værtsnationen i den pulje. 

4 Ryan Mmaee

Ryan Mmaee. Arkivfoto: Ole Nielsen

Den sidste tidligere AGF-spiller er Ryan Mmaee. Ja, den er god nok. Mmaee, som var på leje i 18/19-sæsonen, og som floppede stort med bare 441 Superliga-minutter og dertilhørende nul mål i ligaen, er gået hen og blevet en ret skarp angriber og er blevet udtaget til Marokkos trup.

I dag spiller Mmaee for ungarske Ferencvaros og har scoret otte mål i den ungarske liga plus et enkelt i Europa Leagues gruppespil i denne sæson.

Mmaee er født og opvokset i Belgien, men har valgt at stille op for det marokkanske landshold. Han er udtaget sammen med sin bror Samy, der i øvrigt også spiller i Ferencvaros. 

På landsholdet har han fået en strålende start og var en stor figur i de seks VM-kvalifikationskampe i efteråret 2021. Her scorede han fire gange og lagde op til yderligere fire mål på bare seks kampe.

Marokko vurderes til at være en outsider i turneringen. Allerede i den indledende pulje får de dog hård modstand i Ghana. Derudover er også Gabon og Comoros i deres gruppe. 

5 De andre fra Superligaen

Brøndbys Anis Ben Slimane mod AGF's Gift Links. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dansk fodbold er repræsenteret med i alt fire spillere ved de afrikanske mesterskaber.

Udover Mustapha Bundu er også Randers' Alhaji Kamara udtaget for Sierra Leone, mens Brøndbys Anis Ben Slimane er blevet en del af startopstillingen på Tunesiens landshold. 

Derudover er også 1. divisionsklubben AC Horsens repræsenteret ved turneringen med midterforsvareren James Gomez, som er blevet udtaget for Gambia. 

Til allersidst kan man også nævne Gambias Dawda Ngum, som indtil i sommer spillede for Brønshøj i 2. division. Ngum spiller ikke længere i dansk fodbold, men er af mange medier stadig noteret som Brønshøj-spiller, mens klubben selv i sommer skrev, at han fremover skulle spille i en svensk klub. 

Africa Nations Cup starter søndag og varer indtil 6. februar.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Århusiansk skole ramt af corona-eksplosion: Mere end hver fjerde er ramt af corona

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Alarm 112

21-årig fik beslaglagt bil: Havde ingen kørekort, men en gaspistol, kokain og en kniv på bagsædet

Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Fitnessdirektør Kaare Dahle giver politisk opsang: - Vi er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

AGF

Bundu og Co. leverede sensationen mod Champions League topscorer og rekordindkøb

Annonce