Annonce
Østjylland

Se listen: Her er den østjyske 'puma' observeret

Der har været masser af meldinger om pumaer og store kattedyr i Øst- og Midtjylland. Arkivfoto: Iris/Scanpix

ØSTJYLLAND: En lang række personer har uafhængigt af hinanden de seneste lidt mere end to måneder fortalt, at de har observeret et stort kattedyr - muligvis en puma - forskellige steder i Jylland. De første observationer kom alle fra Østjylland, mens de seneste meldinger er kommer fra Herning-egnen.

Her får du en liste over observationerne.

Mystik i Gl. Rye: Er der en puma løs?

Første gang det store kattedyr blev set, var søndag 17. marts. Her var Marianne Westphall på en gåtur og blev overrasket af et stort, kattelignende dyr i skovene øst for Gl. Rye.

Hun tog en anden vej på søndagsturen, end hun plejer, og den førte hende ind igennem en granplantage øst for byen, hvor hun fulgte nogle hjulspor. Og her fik hun altså øje på noget, hun ikke er vant til at se i skovene.

- Jeg kom hen mod en lysning, hvor der kom et stort kattedyr susende ud på stien foran mig, fortalte hun dagen efter.

Den historie kan du læse her.

Skambidte får og stort kattedyr i skoven ved Funder Ådal

Allerede dagen efter kunne Århus Stiftstidende fortælle, at der var nye oplysninger, der pegede i retning af, at en puma er løs i Østjylland.

Mindre end et døgn efter første observation af et stor kattedyr blev et får skambidt og slæbt ud af en indhegning. Stort set dér, hvor Marianne Westphall i weekenden mente, hun så en puma. Ingen så dog hvad der dræbte fåret.

Samtidig meddelte en anden kvinde, at hun havde set et rovdyr på spil en halv times tid fra området.

- På min gåtur i skoven ved Funder Ådal, hvor jeg bor, så jeg mandag et stort kattedyr løbe op ad en af skrænterne - min første indskydelse var, at det lignede en hunløve og jeg blev meget forskrækket. Jeg kunne hurtigt udelukke et almindeligt dyr som en ræv, kat eller hund. Jeg googlede los. Men sådan så den ikke ud. Min første indskydelse herefter var puma, fordi den havde den lange hale, tæt pels og katteørene, forklarede Gitte Tang Lorenzen til Århus Stiftstidende.

En puma kan sagtens leve i Østjylland

Århus Stiftstidende fik herefter en lang række henvendelser fra andre personer, der mente, at de havde set noget i naturen, der godt kunne være en puma.

Derfor kontaktede vi Jesper Stagegaard, der er direktør i Ree Park Safari for at høre, om det overhovedet kan lade sig gøre at en puma lever i naturen i Østjylland.

- Det kan den sagtens. Pumaer er meget dygtige til at tilpasse sig og meget effektive jægere, og eksempelvis mindre husdyr kunne være glimrende bytte for en puma, lød hans svar til avisens læsere.

Direktøren i Ree Park Safari understregede dog, at han stadig manglede at se beviser for, at der reelt er en puma løs ved Gl. Rye.

Er pumaen i virkeligheden en stor tamkat?

Næste gang et stor kattedyr blev set i området omkring Gammel Rye, var der formentlig kun tale om at stor tamkat.

Det mente biolog Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i hvert fald, efter at han havde set billederne af dyret, der var fotograferet af et vildkamera i Rye Sønderskov.

Puma-mysteriet breder sig til nyt område: Kondiløber mødte stort kattedyr

Næste 'puma'-observation i Østjylland kom i midten af maj måned, hvor en kvindelig kondiløber ringede til Sydøstjyllands Politi for at fortælle, at hun på sin morgenløbetur mente at have set en puma eller los.

- Anmelderen fortæller, at hun løber på Grundet Tværvej, da et stort kattedyr løber hen over stien. Hun fortæller, at dyret er brunt og på størrelse med en labrador, forklarede politikommissær Hans Hoffensetz, Sydøstjyllands Politi efterfølgende.

Han tilføjede, at der havde været andre meldinger om et stort kattedyr på Vejle-egnen og at politiet havde været i kontakt med lokale dyreparker og at ingen af dem manglede en los eller puma.

Mor ringede 112: Stort kattedyr set ved legeplads

Kondiløberens observation fik efterfølgende en mor til at ringe 112, efter at hendes søn havde fortalt om et større mørkt dyr, som han beskrev som en "stor kat", havde krydset legepladsen ved Finlandsvej.

Ifølge politikommissær Hans Hoffensetz, Sydøstjyllands Politi, var politiet ikke efterfølgende ude at lede efter det store kattedyr.

- Vi tager imod anmeldelserne, men gør ikke yderligere ved det. Der vurderes ikke at være nogen fare og der er som vi har sagt tidligere ikke meldinger om, at lokale dyreparker skulle mangle en los eller puma, fortalte Hans Hoffensetz.

Stort kattedyr dukket op igen: Er den østjyske puma flyttet til Midtjylland?

Efter de mange meldinger om pumaer eller store kattedyr i foråret, var der stille henover sommeren, og mange havde måske helt glemt beretningerne om en løs puma i Østjylland.

Lige indtil Peter Engsted fra Herning i et Facebook-opslag i gruppen Vores Herning fortalte, hvad han så fra sit vindue 3. september. Nemlig et stort kattedyr.

Han beskrev dyrets farve som rødbrun, mens højden fra jord til skulder var mellem 50-60 cm. Længden på dyret inklusiv hale var knap to meter.

Peter Engsted afviste, at der kan være tale om en los.

- Den har en kort hale, og denne her havde en ret lang hale, skriver han i en kommentar til opslaget.

Samtidig oplyste Midt- og Vestjyllands Politi til Herning Folkeblad, at en kvinde havde kontaktet politiet og forklaret, at hun havde set et puma-lignende dyr ved Fuglsang Sø, der ligger i Herning

Stort kattedyr fotograferet på mark ved Tørring

Umiddelbart efter observationerne ved Herning, meddelte Kitt Buchardt på Facebook, at hun havde set og fotograferet et stort kattedyr - måske en puma - på en mark ved Tørring, nord for Vejle.

- Jeg kom kørende og holdt ind, da jeg så den på en mark. Jeg fik ikke taget video, for den lagde sig meget stille i græsset. Her er billederne, jeg tog. Jeg var ikke i tvivl om at det var et kattedyr og selvom man ikke kan se den lange hale på dem, var den meget tydelig før jeg fik taget billederne og det udelukker at det kunne være en los. Den var så stor, at jeg på 50 meters afstand kunne se dens muskler under pelsen, når den gik, forklarede hun.

B.T. fik TV-vært og forfatter til blandt andet ‘Verdens farligste katte,’ Sebastian Klein til at vurdere Kitt Buchardts billeder.

Han vurderede, at størrelsen talte for, at der var tale om en almindelig, men meget stor kat.

- En puma er åndssvagt stor - det er et bæst. Vi taler om en kat, som kan komme op over 100 kilo. Hvis græsset er så kort som 20 centimeter, skal vi altså kunne se mere af benene, sagde han til B.T..

Annonce
AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Skovfest på trods: Småfest er Smukfests coronavenlige lillesøster

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Sport

Lørdagens OL-program: I nat kan Sara Slott løbe sit sidste professionelle løb

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Podcast

Torben byggede en friskole og dræbte Ørum Skole

AGF

Europa-exit får konsekvenser i AGF: Her er fem bud på hvilke

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aarhus

Overvældende modtagelse: Nyt surdejsbageri blæst bagover på Frederiksbjerg

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Alarm 112

El-løbehjul i sammenstød med lastbil: Kvinde hentet i ambulance

Annonce