Annonce
Aarhus

Se listen over skilte-bommerter: Branbrand, Lysstrup og nu også Aahus

Branbrand, Lysstrup, Aahus og å'erne der blev væk.

AARHUS: Ja, vi ved det godt her på Århus Stiftstidende. Vi gør, hvad vi kan, og alligevel sniger der sig fejl ind hist og her. Som en person skrev i Facebook-gruppen 8520 Lystrup: "Stavefejl er menneskelige og en ærlig sag - men man behøver ikke skilte med dem."

Men det var lige præcis det, der skete i forbindelse med et par stavefejl på vejskilte i Aarhus. Altså at der blev skiltet med stavefejlene.

Først blev der klukket over et vejskilt, der viste mod Branbrand Nord. Dernæst var den gal i Lystrup, hvor et helt nyt skilt viste retningen mod Lysstrup St. Men det er åbenbart ikke kun Aarhus-forstæderne, som kan være svære at stave til. En læser har nemlig gjort Århus Stiftstidende opmærksom på, at der vest for Stavtrup, i forbindelse med Brabrandstien, står to skilte, der begge viser vej - ikke til Aarhus Havn, men til Aahus Havn.

Andre læsere har derudover sendt en række eksempler på skilte fra det århusianske, hvor det er gået galt med stavningen. Her får du listen over skilte-bommerterne.

Annonce

Aahus Havn 11 kilometer

To skilte vest for Brabrand Sø viser begge retningen mod Aahus Havn. Foto: Cecilie Damsgaard Krogh

- Man kan undre sig over, at der ikke læses bedre korrektur på så lidt tekst, skriver en læser, hvis datter opdagede to skilte ved Brabrandstien og Søskovvej, der viser vej til Aarhus Havn. Problemet er bare, at på begge skilte mangler der et r i Aarhus, så der i stedet står Aahus Havn. Det første skilt står på hjørnet af Søholmvej og Søskovvej, mens det andet skilt med samme stavefejl, står bare 100 meter længere væk - nemlig på stien, der løber langs med Søskovvej i retning mod Brabrand.

Fejlene på skiltene ærgrer driftschef for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Kim Gulvad Svendsen, men han erkender, at det kan være svært helt at undgå fejl.

- Det er ikke nye skilte. De har stået der i nogle år, men det viser bare, at det kan være svært at opdage stavefejlene, når de ligger så tæt på den rigtige stavemåde, forklarer driftschefen.

Skilte skal ikke indeholde stavefejl, og derfor håber han, at flere borgere vil sende tip ind til kommunen, når de opdager den slags fejl.

- Jeg vil gerne appellere til, at ser man flere eksempler, så kontakt os. Gerne via appen 'Aarhus Borgertip', lyder Kim Gulvad Svendsens råd.

Omr det er overv get

To å'er blev væk, da århusiansk boligforening bestilte et skilt. Privatfoto

Går nogen rundt og tror, at stavefejl på skilte kun er noget, der sker i kommunen, skulle de måske læse med videre her. For en anden læser har sendt et foto af et skilt, som en århusiansk boligforening modtog.

Bestillingen lød på et skilt med ordene 'Området er overvåget'. Da skiltet nåede frem, stod der imidlertid 'Omr det er overv get'. Begge å'er var forsvundet.

- Ingen havde opdaget, at det ikke var korrekt - fra produktion til forsendelse. Helt klart én, der ikke kender vores Å, der har stået for det, skriver læseren.

Hvis der er nogen, der derfor gætter på, at skiltet var bestilt et sted i udlandet, hvor æ, ø og å ikke findes, tager de fejl. Skiltet var såmænd bestilt hos en dansk fabrikant med adskillige års erfaring.

Det hele endte da også med, at boligforeningen fik lavet et nyt skilt. Uden beregning, naturligvis.

NY ADGANG via Vejlby Rinngvej

To år med samme stavefejl. Foto: Mariann Ostenfeld

En skiltebommert har også sneget sig ind på et skilt i Risskov. Her er Vejlby Ringvej blevet til Vejlby Rinngvej.

- Endelig er der nogen, der gør noget ved skilte med stavefejl. Det er så pinligt at se alle de skilte med fejl. Måske nedenstående også kan blive rettet. Det har stået der i mindst to år, skriver læseren i en mail til Århus Stiftstidende, efter at avisen havde bragt artikler om et skilt i Lystrup.

Skiltet står på Møller Meyers Vej og advarer om, at vejen er lukket i retning mod Grenåvej.

Udover stavefejlen springer både skilte og afspærring i øjnene. Det er set kønnere mange andre steder.

BOENHEDERENE Lystrupcentervej 58

To fejl på samme skilt. Privatfoto

Et nyopsat skilt i Lystrup, der viste vej til letbanestationen, viste sig at være temmelig fejlfyldt. Lystrup var stavet forkert, skiltet var et forkert et af slagsen, der ovenikøbet var sat på en forkert stander.

Lystrupbommerten er imidlertid ikke den eneste i Aarhus-forstaden.

- Vi er nok mange, specielt i Lystrup, der morede os over jeres artikel om det vejskilt, der skulle vise vejen til togstationen, og hvor stavemåden var gået helt galt. Vi har endnu et skilt herude, hvor de også har haft lidt problemer med at stave. Her er der dog tale om et flere år gammelt skilt, skrev en læser i en mail og vedhæftede et foto.

Skiltet står på Lystrup Centervej og viser vej til Boenhederne, men der her sneget sig et ekstra e ind, så der i stedet står Boenhederene. Samtidig er Lystrup Centervej blevet til Lystrupcentervej.

Stavefejl på forkert skilt på forkert stander

Stavefejl på forkert skilt, der var sat på forkert stander. Privatfoto

Så er vi nået frem til det føromtalte skilt i Lystrup, der nærmest var én stor fejl.

Forkert stavning, forkert skilt og forkert stander. Det stod dog på den rigtige placering.

Skiltet, der viste vej mod Lysstrup St., er dog allerede nu erstattet med et nyt og forhåbentlig rigtige skilt. I hvert fald var planen, at et nyt skilt skulle være på plads fredag 20. september, forklarede driftschef for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Kim Gulvad Svendsen til Århus Stiftstidende, da vi tidligere omtalte bommerten.

Skiltebommert: Nyopsat skilt viste mod Branbrand

Skiltet i Brabrand er nu arkiveret. Foto: Axel Schütt

I juni viste et helt nyopsat skilt på J.P. Larsens Vej retningen mod en hidtil ukendt bydel i Aarhus - nemlig Branbrand.

Skiltet blev dog hurtigt skiftet ud med et rigtigt af slagsen, og Aarhus Kommune tog fejlen med en god portion humor.

Således forærede Teknik og Miljø skiltet til Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv, så også eftertiden kan grine lidt med over stavefejlen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce