Annonce
Østjylland

Se tallene: Her er der mest gang i hus-salget i Østjylland

Arkivfoto

Hussalget stiger kraftig i en række kommuner rundt om Aarhus Kommune. Odder topper - sandsynligvis fordi letbanen er på vej.

ØSTJYLLAND: Husene er blevet så dyre i Aarhus Kommune, at et stigende antal boligkøbere orienterer sig mod omegnskommuner som Odder, Horsens, Syddjurs og Favrskov, når drømmeboligen skal findes.

Det tyder de nyeste østjyske boligtal på.

Aarhus kommer halsende bagefter kommuner som Odder, Horsens, Syddjurs og og Favrskov.

Det hele skal ses i det perspektiv, at det faktisk går rigtig godt med boligsalget i Aarhus: Der blev solgt 202 flere huse i Aarhus i 2017 end i 2016, og Aarhus er således ubetinget landets største villa- og rækkehus-kommune med 2376 handler i 2017.

I antal salg er Aarhus altså stadig mastodonten. Men målt i procent går tingene bare endnu hurtigere i en række omegnskommuner i øjeblikket. De mærker, at flere års fremgang i Aarhus smitter af.

- Det er priserne, der spiller ind. Det er blevet så dyrt at købe bolig i Aarhus, at en række boligkøbere nu orienterer sig mod kommuner i en ring uden om Aarhus Kommune, siger Annette Rønne, ejendomsmægler og valuar MDE, Home Aarhus Østjylland.

- Vi ser efterhånden det samme fænomen i Aarhus som i København. Offentlige ansatte som eksempelvis lærere og politibetjente har ikke råd til at købe bolig tæt på den store by. De må rykke uden for kommunegrænsen for at få råd. Hvis tendensen fortsætter, kan det blive nødvendigt at bygge mindre boliger i Aarhus, så folk har råd til at bo der, siger Annette Rønne.

Når der er gang i salget på boligmarkedet - kommer der endnu mere gang i salget på boligmarkedet. Det viser en undersøgelse, som Nybolig har foretaget.

For hver tredje boligejer, som ejendomsmæglerkæden har solgt bolig for i tredje kvartal 2017, har den aktuelt positive situation på boligmarkedet haft indflydelse på deres beslutning om at sælge, viser undersøgelsen.

Omvendt har den positive stemning på boligmarkedet for langt de fleste, 64 procent, ikke haft indflydelse på deres beslutning om at sætte boligen til salg.

Kilde: Nybolig

Penge at spare

Hvis man er frisk på at købe hus i en af omegnskommunerne, er der penge at spare.

Eksempelvis koster et hus i Galten i Skanderborg Kommune i gennemsnit 12.800 kr. pr. kvadratmeter. Den tilsvarende kvadratmeterpris i Åbyhøj i Aarhus Kommune er 25.000 kr.

- Faktisk er det utroligt: Tænk på, hvor meget man kan spare på sit boligbudget ved at rykke nogle få kilometer. Husene i Åbyhøj er stort set dobbelt så dyre, siger Annette Rønne.

Hun tilføjer, at Åbyhøj - på trods af prisniveauet - er det sted i Aarhus, hvor folk allerhelst vil bo.

Odder Kommune har oplevet den største procentvise fremgang i hussalget. En fremgang på 29 procent.

- Det er en del billigere at købe bolig i Odder end i Aarhus. Men jeg er overbevist om, at letbanen også spiller ind. Den gør Odder til en endnu mere attraktiv by, siger Annette Rønne.

Indtil videre kører der dog ikke noget letbanetog mellem Aarhus og Odder. Men der skulle ske noget i løbet af 2018. Mere tør avisen ikke love for nuværende.

- Den kommer før eller siden, konstaterer ejendomsmægleren.

- Og vi har set andre steder i Europa, at boligpriserne stiger op mod 10 procent, når der åbner en attraktiv letbane- eller sporvognsforbindelse i et område. Det gælder både Odder og Beder-Malling. Og køber man lidt før, letbanen kører, har man chance for selv at få noget af prisstigningen med, siger Annette Rønne.

Annonce

Mobilitet er afgørende

Lige til sidst: Hvorfor er det egentlig så vigtigt, at der er gang i boligmarkedet? Altså at der bliver købt og solgt mange boliger?

Hvis ellers priserne er i orden - er det så ikke lige meget, om der er mange eller få boliger til salg?

- Nej, det er det ikke, mener ejendomsmægleren.

Det handler om vores mobilitet.

- Når der er gang i boligmarkedet, kan vi sælge vores bolig og købe en ny et andet sted. Det er helt afgørende for både arbejdsmarkedet og den enkeltes velbefindende, siger Annette Rønne.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Her er ugens nyheder om navne i erhvervslivets top

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Annonce