Annonce
Østjylland

Se tallene: Her er der mest gang i hus-salget i Østjylland

Arkivfoto

Hussalget stiger kraftig i en række kommuner rundt om Aarhus Kommune. Odder topper - sandsynligvis fordi letbanen er på vej.

ØSTJYLLAND: Husene er blevet så dyre i Aarhus Kommune, at et stigende antal boligkøbere orienterer sig mod omegnskommuner som Odder, Horsens, Syddjurs og Favrskov, når drømmeboligen skal findes.

Det tyder de nyeste østjyske boligtal på.

Aarhus kommer halsende bagefter kommuner som Odder, Horsens, Syddjurs og og Favrskov.

Det hele skal ses i det perspektiv, at det faktisk går rigtig godt med boligsalget i Aarhus: Der blev solgt 202 flere huse i Aarhus i 2017 end i 2016, og Aarhus er således ubetinget landets største villa- og rækkehus-kommune med 2376 handler i 2017.

I antal salg er Aarhus altså stadig mastodonten. Men målt i procent går tingene bare endnu hurtigere i en række omegnskommuner i øjeblikket. De mærker, at flere års fremgang i Aarhus smitter af.

- Det er priserne, der spiller ind. Det er blevet så dyrt at købe bolig i Aarhus, at en række boligkøbere nu orienterer sig mod kommuner i en ring uden om Aarhus Kommune, siger Annette Rønne, ejendomsmægler og valuar MDE, Home Aarhus Østjylland.

- Vi ser efterhånden det samme fænomen i Aarhus som i København. Offentlige ansatte som eksempelvis lærere og politibetjente har ikke råd til at købe bolig tæt på den store by. De må rykke uden for kommunegrænsen for at få råd. Hvis tendensen fortsætter, kan det blive nødvendigt at bygge mindre boliger i Aarhus, så folk har råd til at bo der, siger Annette Rønne.

Annonce

Når der er gang i salget på boligmarkedet - kommer der endnu mere gang i salget på boligmarkedet. Det viser en undersøgelse, som Nybolig har foretaget.

For hver tredje boligejer, som ejendomsmæglerkæden har solgt bolig for i tredje kvartal 2017, har den aktuelt positive situation på boligmarkedet haft indflydelse på deres beslutning om at sælge, viser undersøgelsen.

Omvendt har den positive stemning på boligmarkedet for langt de fleste, 64 procent, ikke haft indflydelse på deres beslutning om at sætte boligen til salg.

Kilde: Nybolig

Penge at spare

Hvis man er frisk på at købe hus i en af omegnskommunerne, er der penge at spare.

Eksempelvis koster et hus i Galten i Skanderborg Kommune i gennemsnit 12.800 kr. pr. kvadratmeter. Den tilsvarende kvadratmeterpris i Åbyhøj i Aarhus Kommune er 25.000 kr.

- Faktisk er det utroligt: Tænk på, hvor meget man kan spare på sit boligbudget ved at rykke nogle få kilometer. Husene i Åbyhøj er stort set dobbelt så dyre, siger Annette Rønne.

Hun tilføjer, at Åbyhøj - på trods af prisniveauet - er det sted i Aarhus, hvor folk allerhelst vil bo.

Odder Kommune har oplevet den største procentvise fremgang i hussalget. En fremgang på 29 procent.

- Det er en del billigere at købe bolig i Odder end i Aarhus. Men jeg er overbevist om, at letbanen også spiller ind. Den gør Odder til en endnu mere attraktiv by, siger Annette Rønne.

Indtil videre kører der dog ikke noget letbanetog mellem Aarhus og Odder. Men der skulle ske noget i løbet af 2018. Mere tør avisen ikke love for nuværende.

- Den kommer før eller siden, konstaterer ejendomsmægleren.

- Og vi har set andre steder i Europa, at boligpriserne stiger op mod 10 procent, når der åbner en attraktiv letbane- eller sporvognsforbindelse i et område. Det gælder både Odder og Beder-Malling. Og køber man lidt før, letbanen kører, har man chance for selv at få noget af prisstigningen med, siger Annette Rønne.

Mobilitet er afgørende

Lige til sidst: Hvorfor er det egentlig så vigtigt, at der er gang i boligmarkedet? Altså at der bliver købt og solgt mange boliger?

Hvis ellers priserne er i orden - er det så ikke lige meget, om der er mange eller få boliger til salg?

- Nej, det er det ikke, mener ejendomsmægleren.

Det handler om vores mobilitet.

- Når der er gang i boligmarkedet, kan vi sælge vores bolig og købe en ny et andet sted. Det er helt afgørende for både arbejdsmarkedet og den enkeltes velbefindende, siger Annette Rønne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce