Annonce
Aarhus

Se tallene: Her vil de unge helst gå i gymnasiet i Østjylland

Marselisborg Gymansium har som flere andre gymnasier udvidet de senere år og har optaget flere elever. Men i det kommende skoleår får gymnasiet ikke plads til alle de mange ansøgere. Foto: Jens Thaysen

Der er stor forskel på søgetallene til de østjyske gymnasier. Søgetallene er årets popularitetsmåling - på godt og ondt.

ØSTJYLLAND: Aarhus Katedralskole har i det østjyske overhalet Århus Statsgymnasium som det mest populære almene gymnasium. I hvert fald målt ud fra årets søgetal, som samtidig er årets temperaturmåling af gymnasiernes aktuelle popularitet.

Aarhus Katedralskole fik i år 386 ansøgere som er præcist samme antal som sidste år. Århus Statsgymnasium i Hasle fik derimod "kun" 363 ansøgere i år mod 394 sidste år.

I Østjylland er det Favrskov Gymnasium, der bryste sig af den største fremgang i ansøgertallet på 15,4 procent til nu 243 ansøgere mod 232 sidste år. Modsat må Grenaa Gymnasium og Skanderborg Gymnasium bøde for en markant tilbagegang i ansøgere på henholdsvis -28,1 procent og -24,8 procent på STX.

Marselisborg hot igen

I Aarhus er Marselisborg Gymnasium tilsyneladende også hot lige nu. Gymnasiet på Birketinget fik en fremgang på 20,1 procent med 341 ansøgere mod 284 sidste år. Så mange elever har gymnasiet slet ikke plads til.

- Vi opretter 10 klasser à 28 elever, men optager nok 290 elever, fordi vi ved, at der er tradition for et lille frafald inden skolestart, fortæller rektor Kirsten Skov.

Dermed skal cirka 50 ansøgere henvises til et andet gymnasium end Marselisborg, og det foregår efter regler om afstand til gymnasiet.

- Hvorfor vi er så populære? Det ved jeg faktisk ikke. Vi bestræber os på at lave en god skole og har arbejdet meget med elevernes trivsel og har dygtige lærere, svarer Kirsten Skov.

Hun medgiver, at vil gymnasier med tilbagegang nok også hævde, at de har. Men hvad kan fremgangen ellers skyldes?

- Jeg tror, vi har fået ændret fortællingen om Marselisborg Gymnasium som et snobbet sted for overklassen til et godt og solidt gymnasium med god trivsel. Men det er nok i sidste ende "talk of the town", altså den måde de unge taler om gymnasierne, der spiller ind, siger Kirsten Skov.

Langkaer Gymnasium og rektor Yago Bundgaard kæmper med vigende søgetal for gymnasiets fremtid. Men hvis man får lov til at fusionere med Aarhus Tech kan nye uddannelser puste nyt liv i Langkaer. Fot: Kim Haugaard
Annonce

Langkaer hårdt ramt

I den anden ende finder vi Langkaer Gymnasium, der lider under politikernes mangeårige berøringsangst med at skabe en anderledes fordeling af elever med anden etnisk baggrund end dansk. Langkaer havde sidste år 101 ansøgere, men må i år se i øjnene at der kun er 56 ansøgere til STX-linjen. En tilbagegang på -44,6 procent og et hårdt slag for det snart 45 år gamle gymnasium i Tilst, der tidligere har været en magnet for unge fra Brabrand og Tilst og oplandsbyerne længere væk.

- Det er en voldsom tilbagegang. Det er nok udtryk for, at det er populært at søge midtbyens gymnasier, som har udvidet med mere plads de senere år og af regionen har fået lov til at øge med flere klasser. Og så er det udtryk for den omtale, vi har været en del af om andelen af elever med en anden etnisk baggrund end dansk, siger rektor Yago Bundgaard fra Langkaer.

Sidste år fik gymnasiet tilført elever, så man med i alt 131 elever kunne starte fire 1 g.-klasser.

- Det er en meget velfungerende årgang med 50/50 andel af etnisk danske elever og elever med anden etnisk baggrund, fortæller rektoren.

Men i år bliver der kun ansøgere til at oprette to 1. g-klasser med. Til gengæld er der stigende søgning og dermed elever nok til to såkaldte IB-klasser, hvor der undervises på engelsk samt 1 eller 2 HF-klasser.

- Hvis det bliver ved fremover med så få ansøgere har det ikke meget perspektiv. Men fremtiden tegner heldigvis lys. Vi har fået regionens tilladelse til at skabe en ny undervisningsinstitution i en fusion med Aarhus Tech, hvor vi vil oprette HTX-klasser på Langkaer og almene gymnasieklasser på Dollerupvej. Nu skal vi til at søge Undervisningsministeriet om det, fortæller Yago Bundgaard, der ser et stort perspektiv i den udvikling.

Eleverne i hele Region Midtjylland får besked 20. april om, hvilket gymnasium de er optaget på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce