AARHUS: Ølkrus, dåser, punge, plastfolie, cigaretskod, tasker, sko, BH'er, trusser, kondomer, krydderurter og malerier. Mange - og også mystiske - ting er det seneste år blevet fanget af en robotarm, der er installeret i åen ved Dokk1.
Robotarmen blev installeret i ud for Dokk1 for et år siden. Og nu gøres forsøget op: Robotarmen har fanget og på det år fisket ikke mindre end 63.000 stykker affald op. Det er plastik og andet affald, der ellers ville være drevet ud i havnen og videre ud i Aarhusbugten.
At man kan sige med sikkerhed hvor meget og hvilket affald, der er samlet op, skyldes to mænd, der hver eneste dag - også i weekender og på helligdage - har sorteret og talt affaldet for at bevise, at deres opfindelse - robotarmen - virker.
De to mænd, Mads Tranders Nielsen og Frank Rosenbjerg, ejer firmaet "All In On Green" i Viborg, der har udviklet robotarmen "Sea Protector One".
Mest i weekender
- Der kommer langt mest affald fredag, lørdag og søndag. Og på visse dage er det gået helt amok, som på J-dag, da juleøllen kom og fik 700-800 stykker affald, mest ølkrus, på én aften. 17. juni 2021, da Danmark spillede landskamp mod Belgien, satte affaldet rekord, da vi samlede 1.232 stykker affald op på ét døgn, fortæller Mads Tranders Nielsen.
Optællingen af det meget affald har efter et års prøvetid overbevist Aarhus Kommune om robotarmens effektivitet, og Teknik og Miljø har derfor nu lejet den for en fem-årig periode, så den altså bliver siddende ved åens udmunding til havnen.
- Vi har godt vidst, at der var et problem med affald, der driver ud i bugten, som når vores kolleger ringer fra Syddjurs Kommune og spørger, om vi kommer og henter vores festuge i form af ølkrus og andet affald, fortæller bylivschef Kim Gulvad Svendsen, Teknik og Miljø.
Mads Tranders Nielsen, grundlægger af All In One GreenDa Danmark spillede landskamp mod Belgien, satte affaldet rekord, da vi samlede 1.232 stykker affald op på ét døgn.
Robot tømmer selv
Det er især takeaway-affald og krus samt plastfilm, dåser og slikpapir, der samles op af robotten med det påsatte gitter. Robotten tømmer sig selv hver anden eller tredje time. På de tidspunkter kan man se den løfte sig op af vandet, hvorefter et rullebånd ruller affaldet ind i en container.
Termiske kameraer registrerer samtidig eventuelle kajakroere i åen, hvorefter armen hæver sig og drejer ind til siden, så de kan sejle forbi.
- Alt for meget affald er endt i åen i stedet for i skraldespanden i løbet af 2021 - som endda har været et år præget af Corona-nedlukninger. Ud over at anlægget har forhindret, at store mængder mundbind, takeaway-emballage og plastik er endt i verdenshavene, kan vi lave målrettede og forebyggende indsatser ud fra analysen af affaldet, siger Kim Gulvad Svendsen.
Medarbejdere fra Ren By-afdelingen i Teknik og Miljø har derfor været i dialog med de steder langs åen, der sælger for eksempel fast food, og man kan se det hjælper.
Mangler der også flere skraldespande i byen, så folk bruger dem frem for at smide affald i åen?
- Vi kikker løbende på antallet og placeringen af skraldespande, og vi sætter nye spande op, når der for eksempel er arrangementer. Samtidig laver vi kampagner for en ren by, for det er et fælles ansvar at løse problemet. Robotarmen er ikke en fribillet til ikke at ramme skraldespanden, men mere et initiativ, hvor man næsten kan sige, at vi giver akut hjælp til verdenshavene, siger Kim Gulvad Svendsen.
Australien gav idéen
Ideen til robotarmen fik Mads Tranders Nielsen på en tur til Australien. Her så han, at en mand havde sat et garn ved en stor flod for at indsamle noget af det meget affald, der flød her.
Hjemme i Viborg igen udviklede han ideen og fik sammen med Frank Rosenbjerg sparring af forskere på Aarhus Universitet. Blandt andet af professor i marinebiologi Peter Grønkjær, der har beskæftiget sig meget med plastikforureningen i verdenshavene. Og af forskere med forstand på strømforhold i vand.
Biologi-professor: Stort potentiale
- Robotten er en super brugbar metode til at fjerne plast tættere på kilden, inden det driver ud i havet. Det er effektivt og har et meget stort potentiale i verden. Det kan ikke stå alene, men hvis modellen udbredes i floder ved byer og måske langs havne og på pramme kan den være med til at redde havene for meget plastik, der ellers over tid nedbrydes til mikroplast, som vi blandt andet finder i bugen på sild og makrel, siger Peter Grønkjær.
I Aarhus er Teknik og Miljø glade for at lægge plads til det banebrydende forsøg, der altså nu bliver permanent de næste fem år, hvor kommunen overtager driften.
- Det virker som lige det instrument, vi har ledt efter og som understøtter vores mange indsatser med en ren by og plaststrategi og verdensmålene, siger Kim Gulvad Svendsen.
Mand fik sin taske igen
Ud over at robotten fanger plastik og affald har den også vist sig gavnlig for folk, der har mistet et par sko eller en taske eller pung i åen.
- Vi har fundet en del punge tømt for sedler, men med alle kort intakt, så vi kunne kontakte folk, og derfor har mødt nogle meget glade mennesker, når de fik deres pung tilbage. Senest fiskene vi en dokumentmappe op og kunne lokalisere ejeren. Han havde haft indbrud i sin bil, mens han afleverede en datter i daginstitution. Selv om computeren var stjålet, lå alle papirerne tilbage, og de var vigtige for ham, selv om de var våde, fortæller Frank Rosenbjerg og Mads Tranders Nielsen.
Affald fanget af robotarmen
Antal opsamlede elementer af robotarmen per 20. januar 2022:
- Plastfilm/folie 8151
- Engangskrus, øl/vand 7508
- Cigaretskod / snus 4626
- Papir / karton / bon / menukort 4498
- Slikpapir, chokoladebar 3515
- Dåse (øl, vand mv) 3505
- Papirspose 2002
- Sandwichpapir 1996
- Sugerør 1967
- Glasflaske (+øl-/vinglas) 1746
- Plasticpose / ølwrapping 1560
- Diverse plastdele 1380
- Mundbind 1035
- Cigaretpakke 960
- Pølsebakke / paptallerken 932
- Diverse mærkelige dele *) 895
- Flamingo 767
- Engangskrus, varme drikke 760
- Servietter 699
- Stanniol 652
- Kapsel / prop 638
- Båltræ, hegnspæl 526
- Snusdåse 451
- Plastflaske < 1,0 317
- Bobleplast/krympefolie/foam 315
- Plastikhandske 285
- Strips 274
- Havehynde / tøj / sko mv. 251
- Slikpose 237
- Plastflaske >1,0 216
- Engangslighter 196
- Ugeblade / avis 156
- Bold 117
- Chipspose 116
- Ballonsnor 115
- Juicebrik 101
- Pizzabakke 73
- Tape 50
- Pålægspakke 45
- Gummiafdækning 40
- Kuglepen 39
- Konvolut 13
- Arbejdshandske 12
- Blyant 7
- Urtepotte 5
*) Diverse mærkelige dele er blandt andet: Årer, kondomer, BH, brandslukker, redningskranse, hjemmelavede træbåde, krydderurter i potter, parkeringsbøde, isolering og andet byggeaffald, bedekrans/rosenkrans