Annonce
Byudvikling

Se video: Kronprinsen svingede den store hammer på Arkitektskolen

Arkitektskolen i Aarhus blev officielt indvidet mandag 4. oktober af kronprins Frederik, to ministre og borgmesteren foruden hundredvis af andre gæster. En live-installation blev en særlig sanselig oplevelse.

AARHUS: "Når kronprinsen med sit første slag får klokken til at ringe, er Arkitektskolen i Aarhus officielt indvidet. Og derefter ser jeg meget gerne, at ministrene og borgmesteren også kommer på banen..."

Sådan spændte rektor Torben Nielsen fra Arkitektskolen i Aarhus forventningens bue helt op, da kronprins Frederik mandag 4. oktober deltog i den officielle indvielse, der både rummede taler og et levende installation med kvindelig urkraft, saft og sanselighed, som vi vender tilbage til.

Og altså en god gammeldags kraftprøve, som vi kender fra tivoli.

Annonce

Om kronprinsen fik klokken op at ringe på kan man se på en video på stiften.dk, men vi kan godt afsløre, at den nye Arkitektskole i Aarhus blev indviet på Exners Plads på Godsbanearealerne i Aarhus. Og så endda på "arkitekturens dag".

Midlertidige lokaler i 56 år

Den nye skole står klar efter at Arkitektskolen boede i 56 år i Nørre Allé i det, både bestyrelsesformand Carsten With Thygesen og rektor Torben Nielsen fortalte, fra starten i 1965 blev betegnet som midlertidige lokaler. Først nu får skolen altså permanente lokaler.

Kronprins Frederik deltog i indvielsen og slog selv et slag for arkitekturen ved en kraftprøve efter de officielle taler og en sanselig billed- og musikinstallation. Foto: Søren Willumsen

- Det er en meget glædelig dag, fastslog Carsten With Thygsen flere gange, og  glædede sig over en ny skole med højt til loftet og plads til at eksperimentere.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) deltog og lagde vægt på, at huset er til dannelse, reflektion og fællesskab.

- Der er brug for fællesskab for at løse den grønne omstilling, som er den største udfordring overhovedet. Derfor er jeres fag uvurderligt i forhold til at binde samfundet sammen og i betragtning af, at byggeriet står for 40 procent af verdens CO2-udledning, sagde Jesper Petersen.

Annonce

Arkitektur der ikke larmer

To år har det taget at opføre den nye skolebygning, som staten har betalt, og derfor deltog to ministre.


- Jeg er næsegrus af beundring over for det mod, det har krævet at lave dette hus på den måde.

Jacob Bundsgaard, borgmester


Transportminister Benny Engelbrecht (S) har også ansvaret for Bygningsstyrelsen, der er bygherre på skolen. Han hæftede sig ved, at det nye hus har reduceret energiforbruget til det halve af før, og at der er genbrugt hylder til biblioteket fra det tidligere Erhvervsarkiv på Vester Allé.

Sopranen Anne Mette Pødenphant optrådte i en sanselig live-installation af komponist Alex Mørch ved indvielsen af Arkitektskolen Aarhus. Foto: Søren Willumsen

Flere talere, herunder borgmester Jacob Bundsgaard (S), understregede, at den nye skole i sin arkitektur ikke "larmer" helt vildt over for andre bygninger.

- Jeg er næsegrus af beundring over for det mod, det har krævet at lave dette hus på den måde. Det er bygget som et værksted og det er en bygning, der inviterer til fællesskab og samskabelse. Vi kan være stolte over endnu et kapitel i udviklingen af det moderne Aarhus, sagde borgmesteren.

Martin Krogh fra rådgiverfirmaet Adept forklarede samstemmende, at huset mere er et værksted end et færdigt værk.

Annonce

Grå harmoni

Arkitektskolen er opført i beton, og rektor Torben Nielsen betegnede den som Danmarks nye værkstedskatedral. Han fremhævede bygningens brutalisme og strukturalisme med de rå værkstedslokaler, hvor arkitektstuderende skal udforske fremtidens byggeri og design.

- Vi bruger farven grå, som er en harmonisk farve, der er interessant, fordi den ingen komplementærfarve har. Arkitekturen er tilbageholdt, for ikke alt skal råbe om kap med alt det andet, der bygges.

Annonce

Video: Sanselig oplevelse

Derefter fik tilhørerne en oplevelse, der svært kan beskrives. Det var en levende totalinstallation kaldet "Hyperoganism", hvor sopranen Anne Mette Pødenphant blev rullet ind på en høj rullevogn siddende i rent Eva-kostume - nøgen - med robotlignende lysstænger på siden af rullevognen, der bevægede sig i takt med hendes messende toner.

En sanselig oplevelse af urkraft, skabt af komponisten Alex Mørch, hvor sopranen knuste porøse lersten med fingrene ned i et kar, der begyndet at dampe. Ind imellem spillede hun toner på en cello og spiste et granatæble, mens den røde saft løb ned af kinderne og kroppen.

Installationen høstede stort bilfald, og som Torben Nielsen sagde bagefter var det sikkert en oplevelse, der vil lagre sig i hukommelsen om arkitektskolen.

Arkitektskolen i Aarhus

  • Bygherre: Bygningsstyrelsen
  • Kunde: Arkitektskolen Aarhus
  • Bygherrerådgiver: Etos Ingeniører, Nord Architects og A2
  • Totalrådgiver: Adept med Tri-Consult som underrådgiver
  • Totalentreprenør: A. Enggaard A/S
  • Øvrige: Vargo Nielsen Palle, Rolvung og Brøndsted Arkitekter, Steensen Varming, Lendager Arkitekter
  • Budget: 287 mio. kr.
  • Areal: 12.500 m2
  • Brutto/netto faktor: 1,14
  • I brug: september 2021
Indvielsen af Arkitektskolen i Aarhus foregik både inde og udenfor, hvor gæsterne flokkedes om kraftprøven med klokke. Foto: Søren Willumsen


Annonce
Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Sport

Anton, Magnus og Mads er på vej igennem et snævert nåleøje: - Mens vi står i det, kan det være svært at se, hvor stort det her egentlig er

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Byudvikling

Nyt tårn i seks etager skal være vartegn for Viby: Borgere er bekymret for, om det er for højt

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Annonce