Annonce
Aarhus

Se video og billeder: Stilfærdig jomfrutur til Lisbjerg

Aarhus Letbane kunne tidligt lørdag morgen tage de første passagerer med til Lisbjergskolen, som er sidste stop på den nyåbnede strækning efter Universitetshospitalet i Skejby. Avisen tog med på turen, der blev fejret uden det store ståhej.

AARHUS: De sidste fulderikker var på vej hjem fra byen, da letbanen kunne rulle ud på sin første jomfrutur til Lisbjergskolen kl. 5.20.

Perronen lå stille hen i de tidlige morgentimer, og kun en håndfuld passagerer, nogle af dem med gule letbaneveste, var med, da toget med tre minutters forsinkelse satte kurs mod Lisbjergskolen.

Med åbningen af den nye strækning bliver det muligt at køre fra Odder til Lisbjerg i et sammenhængende letbanesystem.

I stedet for at have endestation ved det nye Universitetshospital Skejby, fortsætter letbanen nu til fem nye stoppesteder: Gl. Skejby, med erhvervsområdet Agro Food Park, Humlehuse, Klokhøjen, hvor der er pendlerparkeringspladser, Lisbjerg Bygade, Lisbjerg-Terp og endelig Lisbjergskolen, som er sidste stop på ruten. En strækning på 3 kilometer.

Thomas Grunnet fra Holme elsker tog. Derfor var han naturligvis med på letbanens første afgang mod Lisbjerg, selv om klokken kun sagde 5.20. - Jeg håber at der kommer flere letbaneruter med tiden, selv om jeg godt er bekendt med, at det er dyrt, sagde han. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Elsker tog

Det var nok de færreste passagerer der denne morgen tænkte, at der var noget særligt ved denne tur, for århusianerne er vant til at se letbanetoget suse op ad Randersvej mod Skejby.

Men Thomas Grunnet var helt bevidst med for at opleve den første tur til Lisbjerg.

- Jeg elsker tog, sagde han med begejstring.

- Jeg var også klar, da letbanen skulle tage den første tur tilbage i september 2017, men den blev som bekendt aflyst. Da den kom ud at køre i december, passede det ikke ind, så denne gang ville jeg med, sagde Thomas Grunnet.

Han satsede på at hoppe med på turen til Odder i løbet af weekenden.

- Så har jeg også været dér, lød det fra togentusiasten.

Han er med i en modeltogklub, men nyder også tog i større størrelser.

- Det er jo også en slags legetøj, smilede han.

Turen til Lisbjerg blev kørt af Aarhus Letbanes største letbanetog, det knapt 40 meter lange Tango, hvor der er plads til 256 passagerer. Ind til nu har ruten været kørt af det mindre Variobahn-letbanetog. Og det blev bemærket af kenderne ombord.

- Man kan mærke, at det gerne vil ud og køre stærkere, sagde Thomas Grunnet, som bor i Holme.

Han glædede sig til, at det sidste stykke letbane mod Grenaa åbner.

- Jeg kan udnytte letbanen rimelig godt fra, hvor jeg bor, når jeg skal på arbejde i Risskov, så det ser jeg frem til. Jeg skal gå lidt i begge ender, men hellere det og så tage letbanen end at køre med bybus, konstaterede han.

Den nyåbnede strækning til Lisbjergskolen er på tre kilometer. Bort set fra en lille forsinkelse på tre minutter kørte toget upåklageligt. Foto: Flemming Krogh
Annonce

God fart i toget

Efter stationen ved det enorme sygehus var der udsigt til marker og vandhuller, hvor mosekonen bryggede i morgendisen.

Stationerne på den nye rute lå øde hen som lysende satelitter i landskabet. Kun edderkopperne havde travlt med at spinde i lyset fra lamperne.

Først ved Lisbjerg Bygade stod en ny passager på.

Emil Pscheid havde taget turen fra Tilst for at være med på den første afgang.

- Vi har ventet længe på, at den skulle åbne, og nu er det endelig sket. Jeg har modeljernbane, så det er af interesse, jeg er med, fortalte Emil Pscheid, der skulle videre med letbanen til Odder.

Da letbanetoget stoppede ved endestationen Lisbjergskolen, stod et lokalt par med deres to hunde og ventede på perronen.

- Nej vi skal ikke med, vi skulle bare se om den kom, sagde de og grinede lidt.

Letbaneføreren travede til den anden ende af toget, der kort efter trillede tilbage mod Aarhus H.

For Thomas Grunnet var turen bestemt godkendt.

- Det var en rigtig fin tur. Hvis det stod til mig, skulle der laves flere letbaneruter, sagde han.

Kl. 6.22 var toget tilbage på perronen i Aarhus, hvor glade borgere fra Odder og omegn havde sørget for lidt festivitas med rød løber og morgenbajere.

Emil Pscheid havde glædet sig til at køre den nye strækning fra Lisbjerg til Odder. - Vi har ventet længe på, at den skulle åbne, sagde togentusiasten fra Tilst. Foto: Flemming Krogh
Letbaneruten til Universitetshospitalet i Skejby har fået tilføjet fem nye stop ud til Lisbjergskolen. For letbanenovicer som avisens udsendte var det dog meget svært at gennemskue, hvor mange zoner man skal købe billet til. Foto: Flemming Krogh
Tilbage på Aarhus H. blev toget modtaget af glade borgere fra Odder og omegn, der i lang tid har set frem til at strækningen skulle åbne. Der var dog lidt forvirring om, hvilket tog de skulle tage for at komme hjem, da lystavlerne blev ved at vise Lisbjergskolen. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce