Annonce
Aarhus

Se video: Skraldespanden blev levende af maddiker - de ville også have blåmuslinger i flødesovs

Fra den ene dag til den anden kravlede skraldespanden her lige pludselig med maddiker. Det er spyfluelarver, som er på vej ud i verden for at forpuppe sig. Foto: Jesper Bech Pedersen
En rest af moules frites, kombineret med fugtig sommervarme, satte gang i affaldsspanden hos avisens journalist, der nu kan se frem til at tilbringe sensommeren med hundredvis af fede spyfluer.

NATUR: - Skaaaat ... Det er ligesom om, at der er larver overalt på vinduerne og fordøren ...?

Ikke lige de ord, man ønsker at høre på vej i seng, men ja, der var godt nok nogle blege, vridende væsner på vej op ad ruderne.

Et hurtigt kig udenfor i mørket åbenbarede hundredvis af maddiker på fliserne og husmuren. Arnestedet var tydeligvis den grønne affaldsspand, hvor larverne kunne tælles i tusindvis.

Annonce

Men det var tæt på sengetid, så døren blev lukket igen til den bibelske plage udenfor.

Vil have råddent kød

Næste morgen var situationen mere overskuelig. Larverne var nu kun på og i selve skraldespanden.

Vi har aldrig før haft den slags husdyr, men anede at der nok var en sammenhæng til de blåmuslinger i flødesovs, vi havde fået for halvanden uge siden.

Det havde i hvert fald hørmet fælt af fiskeaffald omkring skraldespanden lige siden, selv om resterne lå i en tilsnørret affaldspose.

Og ja - larverne har helt sikkert ligget og mæsket sig i resterne af moules frites, bekræfter Morten D. D. Hansen, der er biolog ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

- Det er spyfluelarver, du har fået besøg af i skraldespanden. Det sker engang imellem, hvis man har kød, som ligger og rådner i skraldespanden. Så flyver de ned og lægger æg i det, forklarer han.

Morten D.D. Hansen er biolog ved Naturhistorisk Museum i Aarhus og har selv prøvet at få skraldespanden fuld af larver, da museet smed en død grævling ud. Foto: Jens Thaysen

Fiskeaffald går lynhurtigt i fordærv og er derfor en særlig lækkerbisken for en spyflue, men alt kød kan bruges, når det er gået i forrådnelse.

- Vi havde engang en død grævling til at ligge i en skraldespand oppe ved museet, og pludselig var spanden helt levende med larver, husker Morten D. D. Hansen.

Annonce

Først æde - så skifte

Selv om låget til en skraldespand er lukket det meste af tiden, så skal der blot en enkelt befrugtet spyflue til for at lægge tusindvis af æg. Og har låget eksempelvis stået åbent bare 10 minutter, vil adskillige fluer finde vej ned i spisekammeret.

Æggene udklækkes allerede i løbet af timer, hvorefter larverne begynder at mæske sig i det rådnende kød, som mor spyflue har udvalgt sig.

5 stjerner til Restaurant Den Rullende Affaldsspand. Her ses blot resterne af larverne, som gennem en uge har ædt sig fede i blåmuslinger. De fleste af larverne er allerede søgt ud i jagten på et sted at forpuppe sig og blive til spyfluer. Foto: Jesper Bech Pedersen

- Det går meget hurtigt. De spilder ikke tiden, for i naturen skal man skynde sig, det er jo ikke til at vide, hvor længe sådan noget kød bliver liggende. Nu har de ligget og spist i en uges tid i bunden af din skraldespand og er blevet så store, at de søger ud for at forpuppe sig, forklarer Morten D. D. Hansen.

Mange af dem kravlede op ad husmuren. Så sidder de oppe i udhænget nu?

- Ja, de vil gerne et sted hen, hvor der er nogenlunde læ og tørt. Nu tager det cirka en uge, og så kommer de frem som spyfluer.

Annonce

Lev stærkt, dø ung

Selv om larverne kan synes ulækre, så gør de ingen skade. Størstedelen ryger over i skraldebilen, når den bliver tømt, og de, som når i sikkerhed og forpupper sig, kan se frem til en forventet levetid på cirka en måned, hvor de skal nå at formere sig og starte cyklussen atter engang.

- Og hvis de er rigtig heldige, så finder nogle af dem et sted at overvintre, fortæller Morten D. D. Hansen.

Og skraldespanden? Ja, den står man selv for at få rengjort efterfølgende. En spand sæbevand og en børste skulle kunne klare det.

Vil man gerne undgå at få et kuld larver i sin skraldespand, så er rådet at pakke kødaffald - særligt hvis det har levet i havet - dobbelt ind i affaldsposer med en tæt knude omkring, så fluerne ikke kan komme ind.

Dyreunger er altid søde, og 'spyfluehvalpe' er vel ingen undtagelse. Foto: Jesper Bech Pedersen


Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Navne

85 år: Sølvholdets angriber blev professionel

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Annonce