Annonce
Aarhus

Se videoen: Corona-virussen har forsinket ny Samsøfærge - men nu er 'Lilleøre' søsat

Samsø Rederi håber stadig, at en nybygget hurtigfærge kan sættes i drift mellem Aarhus og Samsø 15. juni 2020.

SAMSØ/KINA: Der er sat kryds i kalenderen ud for 15. juni hos Samsø Rederi og sikkert også hos en del samsinger og århusianere. Datoen er efter planen den dag, hvor den nye hurtigfærge begynder at sejle med passagerer på ruten mellem øen i Kattegat og Aarhus.

Færgen bliver bygget på et værft i Kina, og da Samsø Rederi i januar modtog besked om, at værftet midlertidig blev lukket, fordi den kinesiske regering havde krævet det på grund af corona-virussen, gav det bekymringer hos færgedirektør Carsten Kruse.

Forsinkelsen blev dog ikke så lang som frygtet, og det er en meget lykkelig færgedirektør, der netop har modtaget en helt ny video, der viser, at 'Lilleøre', som det hurtige vidunder hedder, er søsat.

- De knokler på derude, fortæller Carsten Kruse.

Lilleøre

  • Overfartstid: 1 time
  • Passagerer: 300
  • Cykler: 75
  • Max hastighed: 29,5 knob = 54,5 km/t

Sidst finish og sidste tests mangler

Lige nu er byggeriet forsinket knap et par uger, men eftersom der er lidt luft i tidsplanen, håber færgedirektøren, at det tabte kan indhentes.

- Men færgen skal senest af sted fra Kina 18. april, for at vi kan nå at få færgen i drift 15. juni i år, forklarer Carsten Kruse.

Færgen er stort set færdigbygget - dog mangler den sidste finish.

Derudover er der en lang række underleverandører, der skal en tur til Kina og ordne de sidste ting, ligesom der skal foretages en række tests af færgen - både af Søfartsstyrelsen og af Samsø Rederi selv, før den kan tage turen fra Kina til Østjylland. Når det sker, bliver det i øvrigt ikke for egen kraft, men ombord på et større skib, der skal stå for transporten.

- Det kan stadig gå galt, men vi er optimistiske, lyder det fra færgedirektøren.

Annonce

Forgængerens spøgelse

'Lilleøres' forgænger på ruten 'Issehoved' blev aldrig nogen succes. Færgen var mere på værft end i drift, og efter flere mislykkede forsøg på at få gang i sejladsen lukkede Samsø Aarhus Expressen A/S ruten, efter at 'Issehoved' var sejlet ind i endnu et motornedbrud.

Carsten Kruse er ikke bange for, at spøgelset fra 'Issehoved' kommer til at hænge over Samsø Rederis 'Lilleøre'. Mens 'Issehoved', der tidligere hed M/F Issehoved' var en 25 år gammel norsk færge, er 'Lilleøre' en moderne, nybygget hurtigfærge.

- Jeg tror ikke, vi bliver målt på forgængeren. Folk ved godt, at det her er et helt andet produkt.

Planen er, at 'Lilleøre' skal sejle fem dobbeltture mellem Samsø og Aarhus i sommermånederne, fire dobbeltture i for- og sensommeren. I foråret og efteråret er der planlagt tre afgange hver vej, mens der bare bliver to afgange fra både Aarhus og Samsø i vinterperioden.

Overfarten er sat til en time og 'Lilleøre' skal ligge til kaj ved Dokk1 i Aarhus ganske få meter fra der, hvor færgerne fra til 1978 sejlede mellem Aarhus og Kolby Kås. På Samsø får Lilleøre havn i Sælvig Færgehavn.

Sådan ser den lille ny ud. 'Lilleøre' er søsat. Foto: Samsø Rederi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce