Annonce
Kultur

Se videoklip: Maymi tryller med fodbolden og tæmmer fordomme

Maymi Asgari fra Brabrand er en af landets sejeste til freestyle fodbold. Lige nu viser hun sine skills under EM. Maymi bruger sin platform til at være rollemodel for børn og unge for at vise, at man godt kan spille fodbold, selv om man bærer tørklæde. Foto: Rasmus Slotø, Game
22-årige Maymi Asgari vil gøre op med fordommen om, at piger med tørklæde ikke kan spille fodbold. Brabrand-pigen repræsenterer Danmark i Freestyle under EM og håber, at det kan få flere muslimske piger til at vælge fodbolden. Hun arbejder hårdt på at være den rollemodel, hun selv manglede som barn.

BRABRAND: Fodbolden har altid haft en tiltrækningskraft på Maymi Asgari.

Allerede i en alder af 7-8 år begyndte hun at spille. I begyndelsen lidt i trods.

- Vi boede i Skovgårdsparken i udkanten af Gellerup. Rigtig mange af drengene spillede fodbold. De havde den attitude, at piger ikke kan spille fodbold, men jeg og mine veninder var ret stædige, så vi ville selvfølgelig bevise, at det kan piger godt, husker Maymi Asgari, der i dag er 22 år.

Annonce

Hun og venindernes evner med bolden fik hurtigt overbevist drengene i kvarteret, og de var med på 'holdet', når de spillede mod drenge fra andre områder.

- Langsomt blev jeg bedre til at spille fodbold, og fordi jeg spillede sammen med drengene, udviklede jeg også ret hurtigt mine tekniske færdigheder, så jeg blev god til at drible og lave tricks med en bold, fortæller Maymi Asgari.

Under en skoleturnering blev hendes evner bemærket af en træner, der spurgte, om hun havde lyst til at spille fodbold i Brabrand IF.

- Derfra udviklede kærligheden til sporten sig bare med årene, siger Maymi Asgari og griner.

- Jeg elskede fællesskabet og syntes, det var noget af det fedeste. Det var som en lille familie. På en fodboldbane er man afhængig af alle spillere. Alle er gode til noget, og det giver en sammenhængskraft. På fodboldbanen har det for mig aldrig handlet om, hvordan man ser ud eller hvilken etnicitet, religion eller køn, man har. Alle er på banen, alle spiller og har det godt. Det er det fede ved sport, forklarer Maymi Asgari, hvis forældre kommer fra Iran. Selv er hun født og opvokset i Danmark.

Freestyle

Maymi elsker at lave boldtricks og begyndte for tre år siden at freestyle med fodbolden efter at have set andre gøre det på Instagram.

I starten var det bare for sjov, men siden hun i 2019 begyndte at studere i Aalborg, har hun brugt mange timer på at træne sine skills i Game Streetmekka i Aalborg, hvor hun også arbejder som frivillig.

Maymi Asgari blev opfordret til at sende en video ind for at være med i UEFAs konkurrence om at repræsentere Danmark i Freestyle ved EM, og endte som en af to finalister.

Oprindeligt skulle 'freestylerne' optræde i Parken i pausen i en landskamp, men planerne har ændret sig på grund af corona. I stedet kan publikum se Maymi jonglere med bolden på storskærmene i Parken, ligesom hun er ude at underholde i fanzonen på Ofelia Plads.

Maymi Asgari begyndte at spille fodbold for at modbevise drengene i kvarteret, der mente, at det ikke var noget, piger kunne finde ud af. Hun og veninderne fik hurtigt overbevist dem om, at de tog fejl. Privatfoto

At blive udpeget til EM har betydet rigtig meget for den 22-årige freestyler.

- Det er megastort, for jeg har virkelig arbejdet hårdt for at udvikle mig inden for freestyle. Som barn ønskede jeg altid, at jeg havde rollemodeller at se op til. Nogle, der lignede mig, som jeg kunne relatere til. Jeg gik med tørklæde og havde anden etnisk herkomst end dansk, og dem er der bare ikke særlig mange af i sportsverdenen. Så da jeg fik denne mulighed, tænkte jeg også på, at jeg kunne nå ud til flere mennesker og dermed være en større rollemodel for flere unge piger, fortæller Maymi Asgari.


Man kan også godt møde fordomme fra 'sine egne'. Det ligger ikke i den traditionelle del af den mellemøstlige kultur, at kvinder spiller fodbold og er ude at optræde.

Maymi Asgari


Med sin deltagelse håber hun også på at kunne bryde med de stereotyper, der er omkring kvinder med tørklæde.

- Der er rigtig mange fordomme om, at kvinder med tørklæde er undertrykte, og at muslimske kvinder bare skal være derhjemme. Jeg er jo det stik modsatte. Jeg er ude at lave tricks hele tiden og ude blandt andre mennesker, så på den måde gør jeg op med det, siger hun og fortsætter:

- Man kan også godt møde fordomme fra ”sine egne”. Det ligger ikke i den traditionelle del af den mellemøstlige kultur, at kvinder spiller fodbold og er ude at optræde. Så jeg gør op med det syn, som nogle etniske danskere har omkring muslimer, men jeg gør også op med det syn, som nogle etniske minoriteter har på kvinder. Det går begge veje, forklarer hun.

Annonce

Opbakning hjemmefra

Maymi Asgari har lavet frivilligt arbejde i fodbold-regi, siden hun var 14-15 år. I ung alder var hun med til at starte en afdeling for pigefodbold i Gellerup.

- Det krævede rigtig meget. Vi skulle ud at snakke med forældrene for at vise, at det ikke er farligt, men derimod sundt både fysisk og psykisk, at pigerne dyrker motion. Det kræver, at forældrene ved, at der er en, de kan ”stole på”, der har samme baggrund som dem. Det giver en anden tillid, især for førstegenerationsindvandrerne, siger Maymi Asgari.

Selv har hun altid kun mødt opbakning til fodbolden hjemmefra.

- Mine forældre har altid elsket, at jeg spillede fodbold. De har støttet mig hele vejen igennem. Som teenager kan man rode sig ud i alle mulige dumme ting, som kan ødelægge ens fremtid. Jeg har bare brugt al min tid på at spille fodbold og dyrke motion, så der var sporten en sikkerhed for dem. De vidste, hvad jeg lavede, så de behøvede ikke bekymre sig om mig, fortæller Maymi Asgari.

Familien tæller også en lillebror på 20 år, men Maymi er familiens eneste fodboldnørd.

Annonce

Sport kan bare noget

Fodbold breder sig ud over en stor del af Maymi Asgaris liv. Hun har spillet klubfodbold i 16 år og gør det fortsat ved siden af sin freestyle-karriere - nu hos Aalborg Freja.

- Alt, hvad jeg laver, er på baggrund af fodbold, griner hun og tilføjer:

- Sport kan bare noget.

Derfor er hun også frivillig i organisationen Game, der står for gadeidræt i flere byer.

- Vi spiller på asfalt og tager ikke til turneringer som i DBU. Det handler ikke særlig meget om, hvor god du er til fodbold, men om at have det sjovt, siger Maymi Asgari, der ved siden af sporten studerer sociologi ved Aalborg Universitet.

Annonce

Tørklæde ingen hindring

For Maymi Asgari er tørklædet en fast del af træningstøjet, og hun vil med sit store engagement i sporten gerne vise andre unge, at det ikke er en forhindring i forhold til at udfolde sig med en fodbold.

- For mig er det vigtigt, at yngre piger har en at se op til og at kæmpe imod fordomme om tørklædet. Når jeg træder ind på banen, og folk oplever, at jeg faktisk godt kan finde ud af at spille fodbold, så er jeg jo allerede med til at bryde fordomme. Det er større end bare mig, så det er ret vigtigt, at det bliver gjort, siger hun.

Maymi Asgari håber, at hendes arbejde og medvirken i reklamekampagner kan medvirke til, at folk vænner sig til at se en pige med tørklæde og med en fodbold under armen.

Maymi Asgari håber, at hendes arbejde og medvirken i reklamekampagner kan være med til at nuancere billedet af en fodboldpige. - I dag er billedet på kvindelige fodboldspillere en lyshåret pige med hestehale og shorts, men vi kan se forskellige ud, så jeg håber at reklamer kan være med til at bryde det stereotype billede, siger Maymi, der her er med i et fotoshoot med Girls Are Awesome og Adidas. Privatfoto

Det billede er hun selv godt på vej med at få ud over rampen. Maymi har 10.000 følgere på Instagram, og godt 72.000 følger med på hendes Tik Tok-profil.

Alligevel møder hun også mange negative kommentarer på sociale medier. Som da hun for nylig var i TV2 Østjylland i et indslag om sin deltagelse under EM. Efterfølgende væltede det ind med over 100 racistiske og negative kommentarer.

- De skrev ting som; "smid tørklædet", "du bliver aldrig dansker" og "islam ikke kan repræsentere Danmark". Jeg var ret ked af det i starten, især fordi jeg var i København og langt hjemmefra, fortæller Maymi Asgari.

Derfor var hun også lidt nevøs for, hvordan hun ville blive taget imod, når hun skulle optræde i fanzonerne, hvor publikum måske har fået noget inden for vesten.

- Men folk har været søde og vilde med de tricks, jeg kan lave, så det har kun været en god oplevelse indtil videre, siger den unge freestyler.

Maymi Asgari bruger rigtig meget tid på fodbold og på at være frivillig i organisationen Game, der laver gadeidræt. Her er hun til arrangementet Street Game i Næstved. Foto: Rasmus Slotø, Game

Mens kommentarerne tikkede ind, var dét, Maymi Asgari tænkte mest på, de yngre børn, som hun træner og ungerne fra hendes gamle boligområde.

- Jeg ved, at de ser op til mig og synes, jeg er megasej. De ved godt, hvor meget energi jeg bruger på at være en god rollemodel og være en person, som man kan pege på og sige; "se, indvandrere kan også opføre sig ordentligt". Når de unge oplever, at jeg så alligevel møder de her fordomsfulde kommentarer og hadefulde syn på indvandrere, er jeg bange for, at de bliver demotiverede og tænker, hvorfor så overhovedet gøre forsøget. Det frygter jeg allermest, siger Maymi Asgari, der fik en masse positiv feedback fra både private og politikere, da hun selv lavede et opslag om, hvad hun havde været udsat for.

- Jeg tror altid på det positive, men når man har oplevet det her mange gange, ender man med at forvente det værste. Jeg ved, at når jeg laver dette interview og poster noget herfra, skal jeg være forberedt på, at der kommer racistiske kommentarer. Folk må sige, hvad de vil, og der er ytringsfrihed, men det er bare lidt nederen at skulle forberede sig på den slags kommentarer, bare fordi man ikke har dansk baggrund, lyder det fra Maymi Asgari.

Annonce

Drøm om fodboldskole

Men nu gælder det EM, hvor Asgari freestyler frem til finalen 11. juli.

Maymi Asgari

  • Maymi Asgari er 22 år og en af Danmarks bedste freestylere. Hun har vundet UEFA’s konkurrence om at vise sine freestyle-skills under EURO2020 i København.
  • Maymi er vokset op i Brabrand og spillede som barn på pigeholdet i Brabrand IF. I dag spiller hun for Aalborg Freja.
  • Hun studerer Sociologi på Aalborg Universitet. Ved siden af arbejder hun som frivillig for organisationen Game, der står for gadeidræt i flere byer.
  • Maymi Asgari er rollemodel for mange unge. Hun har 10.000 følgere på Instagram-profilen asgari_freestyle og godt 72.000 følgere på Tik Tok.

Deltagelsen har givet hende en større platform til at nå ud til de børn og unge, som hun brænder så meget for.

Maymi Asgari fra Brabrand har spillet fodbold siden hun var 7-8 år. I dag spiller hun i Aalborg Freja og er en af landets bedste til at jonglere med en bold i freestyle. Medvirker ved EM. Privatfoto

Den helt store drøm er engang at starte sin egen fodboldskole for piger.

- Jeg har selv været på DBUs fodboldskoler, hvor det hele handler om fodbold. Men jeg vil gerne lave en blanding af noget socialt og streetfodbold, freestyle og fodbold på græs. En blanding, som også går på tværs af etniciteter, for på den måde at give pigerne en chance for at skabe relationer på tværs. Jeg tror, der er lang vej endnu, men det er min drøm, og jeg håber, jeg på et tidspunkt finder nogen, der vil støtte mig i projektet, så det kan blive en realitet. Det må jeg se på efter mit studium, slutter den travle boldjonglør.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce