Annonce
Kultur

Sejrs Sedler sejrede

<p>Deltagerne havde kun kort tid til at fremlægge deres idé for juryen. Foto: Axel Schütt</p>

De gode ideer stod i kø, da 50 studerende i weekenden skabte nye projekter ved at gøre brug af åben data.

Annonce

Der kommer noget godt ud af at samle 50 danske og internationale studerende, så de i fællesskab kan lægge hovederne i blød og komme med nyskabende ideer og løsninger, der kan være til gavn for både århusianerne og byens kulturliv.

Mathias Mølgaard (bagest), Daniel Paaske og Anders Ravn havde siden fredag arbejdet med en idé om at lave en app, som kan aktivere de historiske oplysninger fra Sejrs Sedler, når man bevæger sig rundt i byen. Foto: Axel Schütt

Det stod klart efter weekendens »Open Culture Days«, et såkaldt 'hacklab', der var arrangeret af Open Data Aarhus.

Åben data

Åben data: Data, der er offentligt, gratis tilgængeligt på nettet. Dataen er i Aarhus gjort tilgængelig på platformen, www.odaa.dk.

Open Data Aarhus og IBM stod bag arrangementet Open Culture Days, der samlede 50 studerende og iværksættere på Hovedbiblioteket i Aarhus denne weekend. Formålet var at omsætte kulturbranchens data til nye innovative digitale løsninger.

Juryen bestod af Preben Mejer, direktør for videnscentret Innovation Lab, og Erlend Høyersten, direktør for Aros, Anne Nygaard, radikalt byrådsmedlem, Bo Fristed, leder af ITK i Aarhus Kommune, Sussi Bianco, konsulent i entrepreneurship og Peter Lange, Executive IT-Architect i IBM.

Sejrs Sedler er et omfattende kartotek på over 120.000 sedler med udtræk af artikler fra primært Århus Stiftstidende i årene fra 1794 til omkring 1950. Ophavsmanden til kartoteket var den tidligere overbibliotekar ved Statsbiblioteket i Aarhus Emanuel Jensen Sejr (1891-1980).

Jurymedlem Preben Mejer, var imponeret over ideernes høje niveau. »Det bliver svært at vælge. Ofte er der en idé, der skiller sig ud, men indtil videre har der været flere gode, så det er sværere end det plejer at være, når jeg er dommer,« sagde han. Foto: Axel Schütt

Projekterne skulle tage udgangspunkt i åben data, altså data der er offentligt og gratis tilgængeligt på nettet.

Erlend Høyersten, direktør på Aros, sad også med i juryen. For ham var det en lejlighed til at stifte bekendtskab med en flok idérige unge med en kærlighed til byen. Foto: Axel Schütt

I Hovedbibliotekets store sal var luften efter to dages intensivt arbejde tung af gnu og gode ideer, da de ni grupper søndag formiddag skulle præsentere deres projekter for en jury bestående af blandt andre Preben Mejer, direktør for videnscentret Innovation Lab, og Erlend Høyersten, direktør for Aros.

Vinderne med det bedste projekt kunne gå fra arrangementet med en iværksætter-startpakke under armen. Heri var et klippekort til rådgivning inden for iværksætteri, jura, økonomi og markedsføring.

Og ideerne blandt de ni grupper var mangfoldige. Her var blandt andet bud på en app, der kunne hjælpe folk til at slå følgeskab med andre, i stedet for at gå alene til en koncert eller en anden kulturel begivenhed, en platform, hvor firmaer og studerende kunne mødes med hinanden og en underholdende og oplysende quiz-app om Aarhus.

Annonce

Sejrs Sedler som app

Mathias Mølgaard, Daniel Paaske og Anders Ravn havde ladet sig inspirere af et oplæg fra stadsakivar Søren Bitsch Christensen. Det havde sat tanker i gang om at skabe en app på baggrund af Sejrs Sedler, som flere læsere sikkert kan genkende fra avisens bagside.

Sejrs Sedler bygger på informationer om Aarhus fra Århus Stiftstidende i perioden 1794 til 1950, indsamlet af tidligere stadsakivar Emanuel Jensen Sejr.

Ideen var at bruge Sejrs Sedler i en app, så informationer fra sedlerne ville poppe op på mobilen, når man bevægede sig rundt i byen. 30.000 af sedlerne er nemlig knyttet til specifikke steder i byen. På den måde ville man nærmest kunne vandre rundt i historien.

»Det er et vindue til fortiden med en mulighed for, at brugerne selv kan bygge videre på Sejrs Sedler. Fra 1950 og frem til i dag er der et hul. Det kunne være en del af motivationen til, at brugerne selv fylder historier på. Det kan være med til at sætte ens eget liv i et historisk perspektiv,« fortalte Anders Ravn, der ligesom de to andre i gruppen læser informationsvidenskab på fjerde semester.

De tre studerende forestillede sig, at formatet i Sejrs Sedler ville passe godt til nutidens brugere, der er vant til at lave korte opdateringer eller tweets.

Annonce

Dommere på hård opgave

De seks dommere var kommet på en hård opgave med at vælge weekendens vinder.

»Jeg er meget positivt overrasket. Jeg vidste, at der ville være kreativitet, ildsjæle og begejstring, men der er faktisk også nogle rigtig gode ideer. Efter at have hørt fem af grupperne er der allerede to-tre af dem, som jeg mener, har et interessant potentiale. Så det lover godt,« sagde Preben Mejer, der roste Aarhus Kommune for at søsætte initiativet.

»Der ligger en enorm ikke-realiseret værdi i åben data. For nogle år siden viste en undersøgles i EU-regi, at der lå et milliardbeløb og ventede på at blive udnyttet. For dataen er tilgængelig, men vi er endnu ikke dygtige nok til at udnytte den. Der er masser af spændende data, som man kan bruge, der både vil gavne det sociale, spare penge, gøre tingene mere effektive eller undgå fejl. I det hele taget kan man bruge åben data til at optimere,« mente Preben Mejer.

Annonce

Medvind til Sejrs Sedler

Efter to timer med fremlæggelser kunne spændendingen udløses for de 50 deltagere.

De tre studerende bag projektet om Sejrs Sedler løb af med sejren.

»Det var en positiv overraskelse, for der var mange gode ideer,« sagde Daniel Paaske efterfølgende.

De tre idémagere havde fået meget ud af at være med i konkurrencen.

»Det har været rigtig fedt at få prøvet sine ideer af og få indput til dem undervejs af professionelle, som er kommet med forslag til, hvordan ideen kunne forbedres,« sagde Daniel Paaske.

Gruppen håber på at kunne bygge videre på projektet, så de med tiden kan sende et færdigt produkt ud til århusianerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

Fem ting, David Nielsen kan bruge ferien på at gruble over: Blandt andet målmandsposten, spillestilen og Europa-udfordringen

Annonce