Annonce
Østjylland

Seks gymnasier kæmpede om to pladser i landsfinale

Holdet fra Egå Gymnasium, fra venstre Ellen Ulrich Christensen, Julie Stigsen, Mie Toftager Sørensen og Nina Rysholt Dyekjær. De kom blandt vinderne. Foto: Bollerup

Hold fra Skanderborg, Egå, Bjerringbro, Aarhus Katedralskole samt Viborg Katedralskole og Viborg Gymnasium og HF mødtes i Skanderborg.

Annonce

SKANDERBORG: I formiddag mødtes seks gymnasier i en regionsfinale på Skanderborg Gymnasium for at finde de to innovative projekter indenfor samfundsfag, der går videre til en landsdækkende finale i København.

De seks deltagere har alle vundet på deres respektive gymnasier, hvor det gennemgået tema har været 'Frihed'.

Deltagerne var hold fra Viborg Katedralskole, Aarhus Katedralskole, Skanderborg Gymnasium, Viborg gymnasium og HF, Bjerringbro Gymnasium og Egå Gymnasium.

Hver gruppe holdt i dag et oplæg på cirka 10 minutter, hvor de fortalte, hvordan de har arbejdet med emnet frihed. Og hvad deres innovationsprojekt går ud på. En dommerkomite udnævnte to vindere.

Det blev Egaa Gymnasium med Bootcamp for stille piger samt Aarhus Katedraleskole med projektet #noplusone, der vil slå et slag for glæden ved at være i sit eget selskab, også i et offentligt rum - der vandt.

De skal nu deltage i finalen på Christianborg. Årets SamfundsCupfinale foregår i Fællessalen på Christiansborg fredag 5. maj. Her består dommerpanel af Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten, Rasmus Jarlov fra De Konservative og Morten Christensen fra udviklingsbureauet Beta, der har speciale i velfærdsinnovation.

Fra Bjerringbro Gymnasium deltog Katarina Laursen, Astrid Hald, Nicolai Jensen, Christoffer Jensen og Niels Levring. Foto: Bollerup
Annonce

Byrde ved det perfekte

Fra Egå Gymnasium deltog en gruppe med fire piger, der havde lavet et projekt for en Bootcamp, der skal rykke 'stille piger' ud af deres tilbageholdte skyggetilværelse.

- Vi ser det rigtig meget, stiller piger, der skal leve op til det perfekte, og som ikke tør sige noget i klasserne, fordi de er bange for at komme til at sige noget forkert, siger Mia Toftager.

Hvordan tror I, en bootcamp kan ændre på det?

- Det handler om at give pigerne nogle værktøjer, få dem til at bryde nogle grænser og komme ud af deres comfort zone. Det tror vi kan bruges, så de også efter en bootcamp tør sige mere i deres klasse, siger hun.

- En bootcamp er samtidig et trygt sted at starte med noget, man kan tage med videre, siger Nina Rysholt Dyekjær.

Alle hold havde bygget en lille stand op, hvor de præsenterede deres projekt. Foto: Bollerup

Gruppen fra Bjerringbro kom med et færdigt projekt for en app, der skal udbrede kendskabet til politik og engagere unge i politik.

Hvordan forestiller I jer, at de kan ske?

- Det kan ske ved, at alt er samlet et sted her. Information og debatforum for alle ungdomspolitiske partier. Vores mål et at få unge til at deltage mere i den politiske debat og være aktive. I sidste ende for at styrke demokratiet, siger Astrid Hald.

- Vi er selv aktive i politik, og vi har oplevet, hvordan man skal finde tingene og oplysningerne mange forskellige steder. Vi gør det nemt ved, at vi har samlet alt ét sted, siger Nicolai Jensen.

- Vi vil også lægge undervisningsmateriale ind, så det er klar til at blive brugt af lærere i undervisningen. Og alle ungdomspolitiske partier har sagt, at de gerne vil deltage og at de synes, det er en god ide.

Hvorfor vandt i den lokale finale på Jeres gymnasium?

- Fordi det er nytænkende. Der findes ikke noget tilsvarende i dag, siger Nicolai Jensen.

- Men også fordi vi havde sikret os opbakning fra alle de ungdomspolitiske partier, og fordi vi har fremlagt en model for finansiering, siger Astrid Hald.

Man kan læse om alle seks gruppers projekter på https://padlet.com/er6/tqe6lcu4brym

Den regionale finale fandt sted tirsdag formiddag i den store sal på Skanderborg Gymnasium. Blandt dommerne var viceborgmester i Skanderborg Kommune, Frank Damgaard (S). Foto: Bollerup
De to vindergrupper skal deltage i landsfinalen 5. maj på Christiansborg. Foto: Bollerup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

GPS-signaler i Aarhus rammes af mystiske forstyrrelser: Mistanke falder på ulovlige jammere

Annonce